T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 14 OCAK 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Harcırah alamayanlar ne yapmalı?

2003 yılından bu yana harcırah alamayanların, 26/11/2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararı üzerine, ne yapılacağına dair daha önce bu köşede ayrıntılı bir açıklama yapılmıştı... Dileyenler Yeni Şafak'ın internet sitesinden (02/12/2005) bu yazılara bakabilirler.

Bu köşede bugün ele alınacak husus ise, Maliye Bakanlığı tarafından 7 Ocak 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ'e ilişkindir. Zira bu tebliğ uyarınca,

1-İstek üzerine naklen yapılan atamalar ile

2-Sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları dışındaki eş durumundan naklen atamalara, harcırah verilmemektedir.

Peki Maliye'nin tebliği ne kadar hukukidir?

Bu soruya cevap verebilmek için önce Anayasa Mahkemesinin neyi iptal ettiğini bilmek gerekmektedir. 26/11/205 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karara göre Yüksek Mahkeme, 4969 sayılı Kanunla, 2003 yılında eklenen "Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere;" ibaresi hakkında iptal kararı vermiştir.

6245 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinin en son değişik şekli ise şu şekildedir:

"Madde 10 - Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir:

1. Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere; yurt içinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlarla yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt içinde diğer bir daimi vazifeye tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar;"

Bu bentte yer alan "Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere;" ibaresi, 27/4/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5335 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle "Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere;" şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

Önceki madde ve yeni madde dikkatli bir şekilde incelendiğinde; Kanun koyucunun Anayasa Mahkemesi kararı ile iptaline karar verilen bir hususu biraz daha yumuşatılmış bir haliyle yeniden kabul ettiği görülecektir.

Anayasa Mahkemesi kararına göre sadece eş durumu atamaları değil istek üzerine yapılan naklen atamalarda da harcırah verilmesi gerekmektedir. Ancak, Anayasa mahkemesi kararı Kanun değişikliğinden sonra yapıldığı için, şimdi, bir kez daha, mevcut hükmün iptalini sağlamak gerekmektedir. Bu iptal sağlanmadığı sürece yukarıda belirtilen iki durumdan dolayı harcırah ödemesi yapılmayacaktır.

Yeni hükmün iptali nasıl sağlanacaktır?

Maliye Bakanlığının ve burada çalışan bürokratların, "yanlış yapmışız, aslında bu yapılan düzenleme hukuki değildir" düşüncesiyle hareket edip, mevcut Kanun hükmünü değiştirecek bir Kanuni düzenlemeyi, tasarı olarak, Bakanlar Kurulu aracılığı ile TBMM'ye sevk etmesi, olacak bir durum değildir. Umarız böyle bir durum oluşur da biz mahçup oluruz.

Ancak, bizim önerimiz, bu tür bir hayale kapılmaksızın hak aranmasıdır. Ve son Anayasa mahkemesi kararına göre de, hak aranması halinde açılacak davalar kazanılacaktır.

İptalin sağlanması iki yolla mümkündür. Birincisi doğrudan Anayasa Mahkemesi nezdinde dava açmaktır. Bu şekilde ancak, Cumhurbaşkanı, iktidar ve anamuhalefet partisi Meclis grupları ile TBMM üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyeler, dava açabilmektedir. Bu çerçevede, CHP tarafından 5335 sayılı Kanunun 12 maddesinin iptali yönünde bir dava açılmış olup, açılan davada harcırah hükmünün de bulunup bulunmadığını henüz bilmiyoruz.

Diğer yol ise Anayasa Mahkemesine götürülmek üzere idare mahkemelerinde dava açmaktır. Harcırah alınamamasından dolayı İdare mahkemelerinde dava açılırken, harcırah verilmemesine neden olan hükmün Anayasa'ya aykırılığı vurgulanacak ve mahkemeden, söz konusu davayı Anayasa Mahkemesine taşıması talep edilecektir.

"657'liler Ailesi" olarak, idrak ettiğimiz kurban Bayramı'nın, tüm insanlığa, İslam alemine ve ülkemize esenlik ve saadet getirmesine vesile olmasını Allah'tan diler, bayramınızı tebrik ederiz.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi