T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 23 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Terör suçluları sanata yöneldi

Cezaevlerinde kültür ve sanatla ilgili bir ilk gerçekleştirildi. Sincan F Tipi Cezaevi'nde yatan yasadışı PKK ve Hizbullah örgütlerine mensup hükümlüler, karma resim sergisi açtı.

Evin
Göktaş
Cezaevlerinde kültür ve sanatla ilgili bir ilk gerçekleştirildi. Sincan F Tipi Cezaevi'nde yatan yasadışı PKK ve Hizbullah örgütlerine mensup hükümlüler, karma resim sergisi açtı. Mahkum oldukları için dışarıya çıkamayan PKK ve Hizbullah'çı ressam mahkumların eserleri, bayan infaz memurları tarafından Zefer Çarşısı'ndaki resim Galerisi'nde sergilenmeye başladı. Satışa sunulan resimlerden elde edilecek olan kazanç, eser sahipleri ile devlet arasında pay edilecek.

Cezaevinde kendilerine sağlanan tuval, boya ve fırça ile dış dünyayı resmeden terör mahkumlarından, umulmadık yorum tarzları ortaya çıktı. Terör suçundan aldıkları onlarca yıl ağır hapis cezasını tamamlayıp bir an önce özgürlüklerine kavuşmak için Sincan 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde gün sayan mahkumlar iç dünyalarını, özlem ve hayallerini tuvale yansıttılar. PKK'lı ressam mahkumların resimlerinde daha çok dağları, ağaçları, çiçekleri, denizleri ve gökyüzünü yani kısaca doğayı, Hizbullahçı ressamların ise insanı konu aldıkları bildirildi. Resimleri yorumlayan cezaevi psikilogları, yapılan resimlerden bu tür mahkumların yaşadıkları onca olumsuzluğa rağmen hâlâ ümitlerini ve özlemlerini kaybetmediklerini gördüklerini ifade ettiler. Psikologlar, resimlere bakıldığında bir çok mahkumun burjuva yaşam tarzını hayal ettiklerinin görüldüğünü belirttiler. Psikologlar, bir çok mahkumun ise resimlerinde kendi çocuklukları ve çocuklarına özlemi dile getirdikdiklerine dikkat çekerken, "Tablolara genel olarak bakıldığında çok umutsuz değiller. Her şeye rağmen onları kaybetmemiş olmamız sevindirici bir olay" diye konuştular. Resim yapan terör mahkumlarının genelde doğaya, kuşlara, çiçeklere ve denize özlem duyduklarını anlatan psikologlar, resim yapmanın bu tür ağır suçlar işlemiş olan mahkumlara terapi etkisi sağladığını söylediler. Psikologlar, mahkumların resim yaparken konu aldıkları nesneler ile kullandıkları renk ve şekillerin ruh hallerini yansıttığını kaydettiler.

Mahkumları konu ve renkler ele veriyor

Mahkum resimlerinin dış dünyadan çok iç dünyayı ifade etmeye yönelik olduğuna dikkat çeken psikologlar, "Bir hükümlü veya tutuklu yaptığı bir resimde istek, öfke, kaygı, nefret ve sevgisini renk ve şekiller yardımıyla yansıtmaya çalışır. Siyah, kahverengi, gri, mavi, mor ve tonları mahkumun melonkolik ruh halini, canlı renkler ise mahkumun mutluluk ve huzurlu olduğunu yansıtır" dediler.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi