T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 23 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mücadele fetvasını müftü verdi

Şu Çılgın Türkler kitabıyla alevlenen Milli Mücadele ruhu, aynı konuya farklı açıdan bakan "Paşam" romanı ile sürüyor. Kitabın yazarı Hasan Basri Bilgin'in iddiasına göre Milli Mücadele, Samsun'da değil, Denizli Müftüsü Hulusi Efendi'nin "Esir padişahın emri hür insanları bağlamaz" fetvasıyla başlamış

Recep
Yeter
Turgut Özakman'ın Şu Çılgın Türkler romanıyla hareketlenen "Milli Mücadele romanı piyasasında" şimdi de "Paşam" rüzgarı esiyor. İlk haftasında beş baskı yapan, "Bu topraklarda güller kırmızı açar Paşam" romanı, bazı tartışmalar açacağa da benziyor. "Kuvai Milliyeciler'i çılgın olarak nitelemek talihsizlik" diyerek Özakman'a gönderme yapan Paşam'ın yazarı Hasan Basri Bilgin, "Milli Mücadele, Samsun'da başlamadı. Kurtuluş Savaşı'nı, Denizli Müftüsü Hulusi Efendi'nin fetvası başlattı" dedi.

ROMAN BANA VASİYET

Bilgin, lise yıllarını Isparta'da Kuva-i Milliyecilerle geçirdiğini, onların anlattığı hatıralarla büyüdüğünü söyledi. Çevresindeki yiğitlerin tek tek ölmesi üzerine hayatta kalanlara yaşadıklarını anlattırıp notlar aldığını belirten Bilgin, "Bir büyük, 'Yaşantımızla birlikte bizim düşüncemizi, felsefemizi gelecek nesillere olduğu gibi aktar' diye vasiyette bulunmuştu. Kitabı yazarak bu borcumu ödedim" dedi. Kuva-i Milliye'yi ilk kuran kişilerden biri olan Hafız İbrahim (Demiralay)'in el yazması hatıralarına ulaştığını belirten Bilgin, bu hatıraların romanda Kurtuluş Savaşı'nın tarihi akışını netleştirmesinde büyük yararı olduğunu kaydetti.

CİHAT FETVASI

Paşam kitabına Şu Çılgın Türkler'i aratmayarak "O nadide şahitler 'TÜRKÜM' deme mutluluğuna ermiş bir ulusun eşsiz destanını sundu tarihe.." ifadesiyle başlayan Bilgin, Denizli Müftüsü Ahmed Hulusi Efendi'nin Yunalıların İzmir'i işgalinden dört saat on dakika sonra ilk cihat fetvasını verdiğini ve Osmanlı Hükümeti'nin İçişleri Bakanı Faik Bey'e (Öztürk) "Esir padişahın emri hür insanları bağlamaz" dediğini dile getirdi.

HAİN DEMİŞTİ

Bilgin, kitabında Vahdettin'in işgal kuvvetlerine karşı isyan başlatan Anadolu'ya, isyanın durması için Heyet-i Nusaha'yı gönderdiğini de savunarak, Özakman gibi, Vahdettin'i hainlikle suçladı. Padişahın Anadolu'da din adamlarının başlattığı Milli Mücadele hareketini engellemek istediğini, bu amaçla Heyeti Nasuha'yı kurduğunu kaydeden Hasan Basri Bilgin, şunları iddia etti: "Bu heyet, para yardımı yapılarak Anadolu'nun çeşitli yerlerine işgalcilere karşı çıkılmamasını öğütlemek için gönderildi. Ama bu isimleri Anadolu halkı dinlemedi."

Türkçülük mü İslamcılık mı?

Kitabının giriş yazısında Türklüğe vurgu yapan sunuş yazısının tersine, Milli Mücadelede Türkçülük değil, İslamcılık algısının ön planda olduğunu vurgulayan Bilgin, "Milli Mücadelede din düşüncesinin ağır bastığını söyleyebilirim. Hatta diyebilirim ki din görevlileri olmasaydı, Mustafa Kemal'in başarılı olması mümkün değildi" şeklinde konuştu. Yazar Bilgin, şunları söyledi: "Milli Mücadeleyi başlatanlar ve yürütenlerin ilk hedefleri yurdu düşmandan kurtarmak, ikinci hedefleri de Cumhuriyeti ilan etmek. Evet! Cumhuriyet ilk olarak din adamlarının fikriydi. Bunu bir değil birçok kaynakta bulmak mümkün. Tahir Paşazade Hafız İbrahim'in Harbiye Nezareti'ne çektiği telgraf da, buna örnek; Hükümetimizden izahat istiyoruz.. Zillet ve meskenetle yaşamaya mesudane şahadeti tercih edeceğiz. Ol bapta..."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi