T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 23 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Libananco, Uzanların paravan offshore şirketi

TMSF Başkanı Ertürk, el konulan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'in kendisine ait olduğunu ileri süren ve Türkiye'ye dava açma tehdidinde bulunan Libananco Holdings'in Uzanların paravan şirketi olduğunu söyledi

Songül
Selvi
ÇEAŞ ve Kepez Elekrik'in kendilerine ait oldiuğunu ileri süren Limananco Holdings'in Uzan Ailesi'nin paravan şirketi olduğu ortaya çıktı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, hükümetin 'ivedi' bir toplantı ile ele aldığı Merkezi Lefkoşa'da Güney Kıbrıs yatırım şirketi olarak bilinen Libananco Holdings Co. Ltd. ile ilgili Yeni Şafak'a önemli açıklamalarda bulundu. Ertürk, ÇEAŞ ve Kepez'in büyük hissesinin kendilerine ait olduğunu ileri süren esrarengiz Libananco şirketinin Uzan ailesinin paravan şirketi olduğunu belirterek, "Uzanların çok yakını Ali Cenk Türkan'a ait. Adres olarak Amman gözüküyor. Bu Uzanların Off-Shore şirketi" dedi.

16 OCAK'TA UZAN ZİRVESİ

Geçen hafta Genç Parti lideri Cem Uzan'ın Enerji Bakanı Hilmi Güler ile görüştüğü saatlerde Maliye Bakanlığı'nda başka bir Uzan Zirvesi düzenlendi. Bakanlık, 16 Ocak'ta düzenlediği zirveye davet ettiği Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Enerji Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurumu'dan Libananco şirketi ile ilgili bilgi istedi.

Libananco hakkında 'derin' bilgilere sahip olan TMSF Başkanı Ertürk, hükümet kendilerinden Libananco şirketi ile ilgili bilgi isterse, her türlü bilgiyi vermeye hazır olduklarını belirtti. Ertürk, bu şirketin sadece kağıt üzerinde olduğunun altını çizerken, "Artık uluslararası planda daha organize hareket etmemiz lazım. Yani Güney Kıbrıs'ta paravan bir şirket neredeyse tehdit ediyor. Biz bu konuda gerekli uyarıları yaptık" dedi.

UZAN VARSA, HAZIRIZ

Maliye Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde Libananco şirketi ile ilgili geniş kapsamlı toplantısına çağrılıp çağrılmadıkları sorusuna Başkan Ertürk, "Maliye Bakanlığı'nda toplantı yapılmış. Ama biz davet edilmedik. Libananco şirketi ile ilgili elimizde bütün bilgiler var. Gerek Enerji Bakanlığı gerekse Maliye Bakanlığı bu kağıt üzerinde ki şirketle ilgili bilgi istedikleri takdirde vermeye hazırız. İşin içinde Uzan varsa biz hazırız" yanıtını verdi.

Polonya'da da Uzanlar'a ait bir paravan şirket olduğunu kaydeden Ertürk, bu paravan şirketin çimento satışlarını da etkilemeye çalıştığını ancak engel olduklarını açıkladı.

Ertürk, "Polonya'da da benzer bir girişim var. Polonya'da bir şirketin şemsiyesi altında çimento şirketi bizim müdahalemizden kaçırıldı. Arkasında Uzan Ailesi var. Çok sayıda muvazaalı hisse var. Karşı bir atağa geçeceğiz. Polonya'daki şirketin yabancı şirketle alakası olmadığını ortaya çıkaracağız" diye konuştu.

Dünyanın dört bir yanında

TMSF, hisseleri muvazaalı olarak devredilen Polonya'daki çimento fabrikası için girişimlerinin yanı sıra, Uzanlarla ilgili araştırmalarını ABD, Kıbrıs, Kazakistan, Ürdün, İsviçre, Yunanistan, Cayman Adaları, Virgin Adaları ve İngiltere'de sürdürüyor. Yurtdışındaki araştırmalarda bugüne kadar yakalanan en büyük pasta, Uzanların İsviçre'de dondurulan 190 milyon dolarlık hesabı oldu. Enerji Bakanlığı'nın el koyduğu ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'in büyük hisselerini elinde bulundurduğunu iddia eden Libananco şirketi, uğradığı zarardan dolayı Türkiye'ye 10 milyar dolarlık tazminat davası açacağı tehdidinde bulunmuştu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi