T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 29 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Uzaktan kumandalı model otoları dünyaya satıyoruz

Dünyada ilk kez gerçeğinin beşte biri boyutunda 4 çekişli, uzaktan kumandalı ve benzin motorlu, model ralli otomobillerini üretmeyi başaran Model Car Design şirketi, birçok ülkeye ihracat yapıyor

Harun
Bahçıvan

Oto Park
Dünyanın önemli otomotiv üreticisi ve ihracatçısı ülkelerinden birisi haline gelen Türkiye, model otomobil tutkunları tarafından büyük ilgiyle karşılanan özel 4x4 sınıfını oluşturarak, bu alanda da ihracatçı oldu. Dünyada ilk kez gerçeğinin beşte biri boyutunda dört tekerlekten çekiş özelliğine sahip bulunan, uzaktan kumandalı ve benzin motorlu, model ralli otomobillerini üretmeyi başaran Model Car Design (MDC) şirketi, çok sayıda ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye Off-Road şampiyonlarından Mehmet Becce ve elektronik mühendisi Sinan Sunalı'ya ait MDC şirketi tarafından üretilen, gerçeğinden ayırt edilemeyecek görünümdeki ünlü ralli markaların otomobillerinin modelleri, yurtdışında 1.000-2.000 avro arasında satılıyor. Modellerde bulunan yaklaşık bin 200 parçanın binini kendi tesislerinde üretebilir hale geldiklerini dile getiren Becce, işe ilk başladıklarında çok fazla destek göremediklerini, hatta bazı ithalatçılardan bu işi başaramayacaklarına ilişkin tepkiler de aldıklarını, ancak, geldikleri aşamanın bu eleştirilere en iyi yanıt olduğunu aktardı.

TOFAŞ'A ÖZEL MODEL

Becce, üretimlerinin yaklaşık yüzde 10'unun yurtiçinde satıldığını belirterek, Tofaş, Doğuş Grubu gibi şirketler için de özel model otomobil çalışmaları yaptıklarını söyledi. Daha önce sadece model otomobil ihracatı yaparken, şu anda bu otomobiller için parça da ihraç eder hale geldiklerini anlatan Becce, üretimlerinin, benzinli motor dışında, özel tasarım lastiklerden, amortisörlere, aktarma organlarından, araç gövdesine kadar parçaların tamamını kapsadığını vurguladı. Becce, toplam 11 kişilik ekibin üretimiyle bugüne kadar yurtdışına 2 binden fazla model otomobil sattıklarını, en son geliştirdikleri bir modeli de önümüzdeki ay Almanya'da düzenlenecek bir fuarda sergileyeceklerini söyledi.

Yarışlara yabancılar da geliyor

MCD'nin ortağı ve Müdürü olan Sinan Sunalı ise en son bu alanda dünya çapındaki bir üretici firmanın sahibinin, özel model otomobili için kendilerine tekerlek siparişi verdiğini kaydederek, bunun da kendileri için mutluluk verici olduğunu ifade etti. Yılın belirli dönemlerinde Hezarfen Havaalanı'nda model otomobil yarışları düzenlendiği ve yabancı katılımcıların Türkiye'ye geldiğini belirten Sunalı, bu araçları kullanmanın da eğitim gerektirdiğini vurguladı.


  • Peugeot'nun gözdesi 207
  • Skoda Roomster sahneye çıktı


    Mitsubishi, yeni L200'ü Türkiye'de tanıtıyor

    Mitsubishi Motors'un pick-up segmentindeki ürünü Mitsubishi L200'ün yeni modelinin Avrupa lansmanı Türkiye'de gerçekleştiriliyor. 23 Ocak'tan itibaren 24 ülkeden 500 basın mensubunun katılımıyla Antalya'da gerçekleştirilen lansmanda Türk basın mensupları da 8-10 Şubat 2006 tarihleri arasında yeni modeli yakından tanıma fırsatı bulacak.


    Jaguar XK 2006'nın en heyecan vereci otomobili

    Jaguar XK, daha satışa çıkmadan What Car Dergisi tarafından ''2006 Yılının En Heyecan Verici Otomobili Ödülü''nü aldı. Jaguar XK Coupe, güvenlik konusunda dünyada bir ilk olan PDBS (çarpma anında yayalar için açılan airbag sistemi) ile dikkat çekiyor. Mart ayının ortalarında satışa sunulacak Jaguar XK yaklaşık 138 bin YTL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.


    Mondial sahiplerine Medline güvencesi

    Medline Acil Sağlık Hizmetleri ve Uğur Mondial Motosikletleri arasında gerçekleştirilen işbirliği sonucu 2006 yılı içerisinde Mondial motorsiklet satın alan kişiler Medline Acil Sağlık Hizmeti'nden faydalanabilecekler. İşbirliği çerçevesinde Mondial sahipleri hangi saatte olursa olsun 444 12 12 numaralı Acil Sağlık Hattı'nı arayarak acil sağlık hizmetine ulaşılabilecekler.


    Fiat ile Tata'dan ticari işbirliği

    İtalyan otomobil şirketi Fiat ile Hintli meslektaşı Tata, işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, Hindistan'daki Tata yetkili satıcıları, Fiat markalı otomobillerin satışını yapacak ve bu ürünlere servis hizmeti verecek. Yetkili satıcıların tabelalarında Tata'nın yanı sıra Fiat logosu da yer alacak.


    Lassa maceracısının yeni rotası Kazdağı

    Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Lassa Competus Keşif Konvoyu'nun bu yılki rotası dünyaca ünlü bir tarih ve doğal güzellik cenneti sayılan Kuzey Ege. Yaklaşık onbeş 4x4 araçtan oluşan Lassa Competus Keşif Konvoyu Kozan Kanyonu-Çınarlıhan yolunu izleyerek Kazdağları'nın zirvesine çıkacak.


    Suzuki, 2005'te 5 milyon adet sattı

    Suzuki, 2005'te tüm dünyada 2 milyon 10 bin araç ve 3 milyon 260 bin adet motosiklet ve ATV sattı. Firma, 2005 yılında otomotivde 1 milyon 100 bin adetlik iç pazar ve başta Avrupa olmak üzere de 1 milyon 50 bin adet dış pazar üretiminin gerçekleştirildi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi