T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 5 ŞUBAT 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kurtlar Vadisi Amerika'yı karıştırdı

LEYLA'NIN İNTİKAMI AĞLATIYOR
Amerika'nın bölgede oynadığı üç taraflı oyun, organ ticareti ve işkence gibi konuları tüm çıplaklığıyla yansıtan filmde, Polat Alemdar ve arkadaşlarına yardım eden Leyla rolü de özellikle kadın izleyicileri gözyaşlarına boğdu. Filmde düğünü basılan ve kocası öldürülen Leyla'nın Türkiye'den giden ekiple yolları bir çatışma sırasında kesişiyor. Polat Alemdar ve ekibini Amerikan askerlerinden koruyup gizleyen Leyla'nın kocasına ve ülkesine olan aşkı ve intikam isteğiyle elinden düşürmediği, kocasının hediyesi hançer, filmin sonunda ortaya çıktığında gözpınarlarında tutulan yaşlar yanaklardan süzülüyor. Babası oyuncu Tanju Korel'in öldüğü gün film için teklif alan Bergüzar Korel, bu ilk filmindeki oyunculuğuyla da beğeni topladı.
Kurtlar Vadisi Irak vizyona girmesiyle Türkiye'de sinema salonlarını Amerika'da ise ortalığı karıştırdı. İki günde 500 bin kişinin izlediği filme bilet bulmak neredeyse imkansız. Filmi ABD karşıtı olarak yorumlayan Amerikalılar ise, Kurtlar Vadisi Irak'ta oynayan Bily Zane ve Gary Busey'i hain ilan etti.

Kurtlar Vadisİ Irak vizyona her anlamda fırtına gibi girdi. İki günde yaklaşık 500 bin kişinin izlediği film izleyiciden büyük beğeni topladı. Filmin Amerika'daki yankıları ise farklı oldu. Yeni Şafak'ın sinema eleştirmeni Ali Murat Güven, Kurtlar Vadisi için "Olağanüstü tanıtım kampanyası ve kendi tanıtımını yapma konusunda Hollywood'a bile ders veren bir örnek sunan bu film, düşünülenin ötesinde Amerika'da tartışılmaya başladı" dedi.

ZANE VE BUSEY'İ AFAROZ ETTİLER

Amerikan sinema çevrelerinden tanıdığı bazı kişilerin kendisini aradığını anlatan Ali Murat Güven, "Onlara, Türklerin, askerlerin başına çuval geçirme olayı konusunda çok hassas olduğunu anlattım. Biri bana, 'Midnigt Expres'e yeni bir Türk Midnigt Eskpres'iyle cevap vermek ne derece doğru' diye sordu" dedi. Güven, Amerika'da hazırlanan bazı internet sitelerinde okuyucuların, "Türkler bizim müttefikimiz değil miydi. Ne oldu da bizden bu kadar nefret etmeye başladılar" sorusunu yönelttiklerini söyledi. Filmde oynayan Amerikalı oyuncular Billy Zane ve Gary Busey'in Amerikan halkından büyük tepki aldığını anlatan Ali Murat Güven, bir internet sitesinde, "Böylesine anti Amerikancı bir filmi sizce aktör Billy Zane ve Gary Busey'in kariyerlerine fayda mı zarar mı verir" diye bir anket yapıldığını belirterek, "Oy kullanan 50 bin ABD'linin yüzde 71'i 'Zarar verir' diyor. Yüzde 6'sı 'Birşey değiştirmez', yüzde 23 ise 'Kariyerleri için faydalı olur' diyor. Başka bir sitede, 'Busey hate American Troops?' (Busey Amerikan birliklerinden nefret mi ediyor) sorusuna, yüzde 60 oranında 'Evet' cevabı verilmiş" diye konuştu.

KURTLAR AVRUPA BASININDA

Kurtlar Vadisi Irak filmini başta Abd ve İngiltere olmak üzere bölgede savaşan müttefik ülkeler beğenmedi. İngiltere'de yayımlanan The Daily Telegraph gazetesi, "Kurtlar Vadisi Irak" adlı filmin, Türkiye'deki Amerikan aleyhtarlığını ateşlediğini öne sürdü. Senaryonun tamamen hayal ürünü olduğunu ve ABD'ye yönelik gerçek suçlamalar içermediği yolunda ısrarlı açıklamalarına rağmen, film boyunca izleyicinin hoşlanabileceği tek bir Amerikalı karakterin görülmediğini yazan Telegraph, filmi izleyen bir Ankaralı seyircinin, "Bugün Amerikalılardan her zamankinden çok nefret ettim" sözleriyle filmin etkisini ortaya koyduğu yorumunda bulundu.

2 günde 500 bin kişi izledi

Kurtlar Vadisi Irak ilk iki günde 500 bin gibi yüksek bir rakamla rekora koşuyor. Pana Film yetkilileri, ilk gün salonların tamamen dolu olduğunu belirterek "Henüz rakamlar gelmedi ama ilk 2 günlük izleyici toplamının 500 bin civarında olduğunu düşünüyoruz" dedi.

EK SEANSLAR KONDU

AFM Fitaş Taksim Sinemaları Yöneticisi Faik Çetinkaya, filmin iki gün içinde, yaklaşık 10 bin kişi tarafından izlendiğini açıkladı. Çetinkaya, "İlgi çok büyük. Öğlende gelenler ancak akşam seanslarına yer bulabiliyor. Bu yüzden ara seanslar düzenledik. İlk gün tam 5 bin 443 kişi izledi. Şu saat itibarıyla (Dün saat 15.00), 3 bin 500 kişi izledi. Bugün seans bitince 6 bin 500'ü tamamlayacağımızı düşünüyorum. Yani ilk 2 günlük izleyici sayısı, yaklaşık 10 bin" dedi.

Sine Majestic Halkla İlişkiler sorumlusu Fırat Yılmaz, 2 salonu Kurtlar Vadisi-Irak'a ayırdıklarını, iki günde bin kişinin filmi izlediğini söyledi. Yılmaz, "Cuma ve Cumartesi günlerine gece 01.00 ve 03.00 seanslarını ekledik. Şuanda gelecek hafta Cuma gününe kadar Kurtlar Vadisi-Irak filminin biletlerinin yüzde 50'sini satmış durumdayız" dedi.

  • YASİN YILMAZ - ŞAMİL KUCUR

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi