T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 6 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İthalatımızda Uzakdoğu ülkelerinin payı artıyor

Çin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki pazar payını da arttırarak, Türkiye'nin ithalatında yüzde 52,6 artışla 6,8 milyar dolarla en fazla ithalatın yapıldığı dördüncü ülke konumuna yükseldi. 2004'de Çin'den 4,5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirilmişti. Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret hacmi 2005 yılında Çin lehine gelişirken, Çin'e yapılan ihracat ise 549,5 milyon dolarda kaldı. 2004 yılında bu rakam 391,6 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. 2005 yılında Güney Kore 3,5 milyar dolarlık, Japonya 3,1 milyar dolarlık, Tayvan 1,5 milyar dolarlık, Malezya 782,3 milyon dolarlık ihracatla Türkiye'nin en fazla ithalat yaptığı ilk 50 ülke arasında girdiler.

  • ANKARA


    Ham petrolün faturası 9 yılda yüzde 153 arttı

    Türkiye'nin ham petrol ithal maliyeti, önceki yıllara göre katlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemelere göre, 1996 yılında 22,8 milyon ton ham petrolü 3,4 milyar dolara ithal eden Türkiye'nin geçen 9 yılda ithal ettiği ham petrol miktarı yüzde 2,7, ödediği fatura ise yüzde 153,2 arttı. Türkiye geçen yıl, 1996'ya kıyasla 623 bin ton fazla ham petrol ithal ederken, 5,2 milyar dolar fazla fatura ödedi. 2005 yılında 8,6 milyar dolar tutarında ham petrol ithal eden Türkiye'nin ödediği fatura, 2004 yılına göre yüzde 41,9 arttı.

  • ANKARA


    Hazine'den 308 günlük ihale

    Hazine Müsteşarlığı yarın 10 ay (308 gün) vadeli YTL cinsinden iskontolu bono ihalesi düzenleyecek. İhalede satılacak kağıtlar, 8 Şubat Çarşamba günü ihraç edilecek. Sözkonusu kağıtların geri ödemesi ise 13 Aralık 2006 tarihinde yapılacak.

  • ANKARA


    Ak-No Boya, AB'ye uygun üretim yapıyor

    2000 yılında faaliyete geçen Ak-No Boya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tan, üretimde kısa sürede AB normlarını yakalayarak, bölgede saygınlık kazandıklarını söyledi. Gerekli tüm katile standartlarının Ak-No'da mevcut olduğunu belirten Tan, şirketin Karadeniz ve Doğu Anadolu'daki konumuyla bölgeye teknik bilgi konusunda profesyonelce hizmet verdiklerini, bayiliğini yaptıkları Akzo Nobel ve International ürünleriyle hizmeti kaliteyle birlikte sunduklarını vurguladı.


    Galeri Adil Mobilya müşterisiyle büyüdü

    1975 yılından beri Samsun'da üretim yapan Galeri Adil Mobilya, mutfak dolabı, banyo dolabı ve büro mobilyalarından sonra okul mobilyalarına ağırlık vererek bu alanda kısa zamanda başarıyı yakaladı. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabıyık başarı sırrını müşteri memnuniyetine bağlayarak, "Müşteri memnuniye- ti reklamdan daha etkili" dedi.


    En büyük artış Latin Amerika'da

    ILO'nun hazırladığı raporda, geçen yıl işsizlikte en büyük artışın Latin Amerika ve Karayipler'de görüldüğü ancak işsizlik oranının en yüksek olduğu bölgenin yüzde 13.2'lik oranla Ortadoğu ve Kuzey Afrika olduğu belirtildi. Orta ve Doğu Avrupa (AB dışı) ile BDT ülkelerinde de 2004'te yüzde 9.5 olan işsizlik oranının, geçen yıl yüzde 9.7'ye çıktığı anlatılan raporda, gelişmiş ekonomiler ve AB'de ise 2004'te yüzde 7.1 olan işsizlik oranının yüzde 6.7'ye indiği bildirildi. ILO'nun raporunda, Doğu Asya'da işsizlik oranının yüzde 3.8, Güney Asya'da yüzde 4.7, Güneydoğu Asya ve Pasifik'te ise yüzde 6.1 olduğu anlatıldı.

  • ANKARA


    SAVUNMA SANAYİİ
    TURNA HELİKOPTERLERİNDE FİRMALARIN YARIŞI BAŞLADI

    Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 12 adet "Turna" adlı hafif orta sınıf keşif gözetleme helikopterleri ihalesine İtalya Agusta Westland, Fransız Eurocopter ve HAL firmaları teklif sundu. Helikopterler jandarma tarafından kullanılacak.


    KUŞ GRİBİ
    ŞEKER PİLİÇ: SATIŞLAR ARTMAYA BAŞLADI

    AB'ye ihracat yapmaya hak kazanan dört firma arasında yer alan Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor, kuş gribi nedeniyle 4 aydır sıkıntı yaşayan sektörde olumlu gelişme yaşandığını, son haftalarda iç piyasada satışların yüzde 30 artırttığını söyledi.


    VERGİ
    MTV ÖDEMELERİNDE SÜRE BU AKŞAM BİTİYOR

    Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödeme süresi, bu akşam sona eriyor. Maliye Bakanlığı, yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle, 2006 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin birinci taksitinin ödeme süresini 1 hafta uzatmıştı.


    KAMU ÇALIŞANLARI
    BORDROLAR YETİŞMEYİNCE ZAM MART AYINA KALDI

    Bağımsız Eğitimciler Sendikası Başkanı Gürkan Avcı, ek ödeme almayan yaklaşık 1 milyon 400 bin kamu çalışanının sabırsızlıkla beklediği 40 YTL'lik zamların şubat ayı bordrolarına yetiştirilemediğini, hazırlıkların tamamlanabilmesi durumunda gelecek aydan itibaren ödenebileceğini söyledi.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi