T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 20 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

PKK çocukları kullanıyor

Terör örgütü PKK, yasadışı toplantı ve gösterilerinde çocukları ön plana sürerek sempati toplamaya çalışıyor. Örgüt Filistin'deki çocukların İsrail askerlerine karşı direnişini taklit ederek eylemleri meşrulaştırmayı hedefliyor

Evin
Göktaş

Terör örgütü PKK, kırsal alanda olduğu gibi kentlerde yaptığı yasadışı toplantı ve gösterilerinde de çocukları teröre alet ediyor. PKK'nın son yıllarda çocuk ve kadınları daha çok ön plana sürerek, Filistin halkının İsrail'e karşı direnişini taklit etmeye çalıştığı bildirildi. Emniyet yetkilileri, özellikle örgüt lideri Apo'nun yakalanışını protesto için yapılan gösterilerde kadın ve çocukların yoğunlukla ön plana sürüldüğünü ifade etiler. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, PKK adına yapılan yasa dışı eylem sayısında geçen yıl, önceki yıllara göre yüzde 58, katılımcı sayısında da yüzde 262 oranında azalma görüldü. Buna karşılık yasal toplantı ve gösteri sayısında ise geçen yıllara nazaran yüzde 100'e yakın artış kaydedildi.

2004'DE 5263 GÖSTERİ

Emniyet yetkilileri, bu artışın demokratikleşme açısından olumlu bir gelişme olduğunu ifade ettiler. Toplumsal olaylarda 2004 yılında Türkiye genelinde yapılan 5 bin 263 toplantı ve gösteri yürüyüşüne, yaklaşık 3 milyon 800 bin kişi katıldı. Bu eylemlerde 2 bin 624 kişi gözaltına alındı. 183'ü güvenlik görevlisi olmak üzere 222 kişi yaralandı. 2005 yılında ise Türkiye genelinde meydana gelen 9 bin 588 toplantı ve gösteri yürüyüşüne yaklaşık 4 milyon 450 bin kişi katıldı. Bu eylemlerde 2 bin 218 kişi gözaltına alındı. Çıkan olaylarda 350'si güvenlik görevlisi olmak üzere 544 kişi yakalandı.

ANAYASAL BİR HAK

Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının Anayasa'nın 34. maddesine göre, "anayasal bir hak" olduğunu hatırlatan emniyet yetkilileri, "Bu hakkın her hangi bir şekilde, şart ve usule bağlanmadan sınırsız bir şekilde kullanımı, kamu düzeninin bozulmasına sebep olacaktır" dediler. Yetkililer, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 23. maddesinde nelerin kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü olduğunun belirtildiğini söylerken, Türkiye'de AB süreci çerçevesinde temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesine çalışıldığını, bu çerçevede polisin de kanuna aykırı olmayan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine müdahalede bulunmadığını kaydettiler.

EYLEMLER NASIL BAŞLIYOR?

Basın açıklaması şeklinde başlayan eylemlerin, daha sonra bölücü örgüt lehine sloganlar atılarak yürüyüşe geçildiğine dikkat çeken yetkililer, yapılan bu tür eylemlerin kanuna aykırı olduğunu vurguladılar. Yetkililer, ikazlara kesinlikle uyulmayan bu tür eylemlerde, güvenlik kuvvetlerine, kamu binalarına ve araçlara taşlı, sopalı ve molotof kokteyli saldırılarda bulunulduğunu, yasadışı örgüt ve topluluklara ait amblem, afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç ve gereçlerin taşındığını, bu durumda mecburen müdahalede edildiğini anlattılar.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi