T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 2 TEMMUZ 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kömürde yeni rezerv hedefi 1 milyar ton

MTA son bir yılda yaptığı arama sondajlarıyla 1 milyon tonluk yeni kömür rezervine ulaşmayı hedefliyor. Böylece Türkiye'nin kömür rezervleri 9,3 milyar tona çıkacak

Ali
Sali
Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) son bir yılda yaptığı arama sondajlarıyla 1 milyar tonluk yeni linyit kömürü rezervine ulaşmaya çalışıyor.

Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı 8 kuruluşun bir araya gelerek oluşturduğu Teknik Komisyon kömür aramalarına son dönemlerde hız verdi. TKİ, MTA, TPAO, EİE, MİGEM, EÜAŞ, DSİ, ETİ MADEN ellerindeki kömür aramaya altyapı oluşturacak bilgileri biraraya getirerek MTA'nın başkanlığında kurulan Teknik Komisyona aktardı.

Komisyon'un projesine göre MTA'nın kömür için arama sondajı yapacağı bölgeler şunlar: Afyon, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Hatay, Maraş, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Muğla, Muş, Niğde, İstanbul, Tokat ve Yozgat.

Komisyon'un yaptığı planlamayla MTA 30 bin kilometrekare alanda etüt ve prospeksiyon yapacak. MTA aynı bölgelerde 164 bin 500 metrede arama sondajı yapacak. MTA'nın sondajlarının ilklerinden olan

Tekirdağ bölgesindeki Saray ve Çerkezköy'den olumlu sonuçlar alındı. Sondajlarda bu bölgede yeni 10 milyon tonluk linyit kömürü rezervinin varlığı tespit edildi.

Komisyon'un planladığı 164 bin 500 metre sondajın dışında, MTA kurum olarak planladığı sondajların da 145 bin metre olduğunu açıkladı.

ELBİSTAN'DAKİ REZERV 340 MİLYON TON

Bu yıl içinde Elbistan'da 50 bin metre sondaj yapan MTA, Elbistan bölgesinde ilave 340 milyon ton kömürü görünür hale getirdi.

Türkiye'nin toplam 8.3 milyar ton civarında olan tespit edilmiş kömür rezervini bir milyar ton artırmak için arama sondajlarını sürdüren MTA, bu kapsamda Trakya Bölgesi'nde

6 kuyuda 3 bin metre, Kütahya bölgesinde 2 bin 465 metre, Soma'da ise 900 metre sondaj yaptı. Arama sondajı yaptığı bütün kuyularda kömür tespiti yapan MTA, bu yıl sonunda planladıkları sonuca ulaşacaklarını belirtti.

MTA kömür için sondajlarda değişen her seviyeden numuneler alarak, aldığı bu numunelerin de analizini yapıyor. Yapılan analizlerle kömür dışında başka madenlerin de tespiti yapılmaya çalışılıyor. MTA yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kömür araması yapılan sondajlarda Trakya Bölgesi'nde önemli olabilecek kuvars kumu seviyelerine rastlandı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi