T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 12 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Örnek projede mutlu son

Yaşar
Süngü
Kulis
Türkiye'deki mesleki eğitime, İmam Hatip Liselerine olan düşmanlık gözlüğüyle bakan bazı kesimler sanayiciyi canından bezdirdi.

Tartışmalardan olumlu bir sonuç alınamayacağına inanan sanayiciler bugün ara eleman ihtiyacını kendi imkanlarıyla bulmaya yöneldi.

Sanayiciler ara eleman sorunu yaşadıklarını belirtip kendi okullarını kurmaya başlarken MÜSİAD bu sorunu 5 yıl önce gündeme getirdiğinde herkes kulağını tıkamıştı.

Geçen ay Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD tarafından, Esenyurt ile Hadımköy arasındaki bölgede işsiz gençlere yönelik olarak Kıraç EML'de sürdürülen "Hidrolik Teknisyeni Yetiştirme Programı" 5. dönem öğrencilerinin de mezun olmasıyla sona erdi.

Başarıyla tamamlanan proje kendi alanında da bir ilki gerçekleştirerek "örnek" oldu.

Meslek liselerine çok fazla önem verdiklerini belirten MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat mesleki eğitimin önünün açılmasının Türkiye'nin önünün açılmasıyla eşanlamlı olduğunu söyledi.

MÜSİAD AB Proje Temsilcisi Hasan Büyükdede de amaçlarının Kıraç bölgesindeki yoğun sanayi potansiyeline nitelikli eleman katmak ve dolayısıyla işsizliğe çözüm bulmak olduğunu ve bir taşla iki kuş vurulduğunu söyledi.

ÖZÜNÜ KORU YENİLİĞİ TEŞVİK ET

Küresel ekonomi sürecinde yenilikçiliği önemsemeyen işletmeler kapanmaya mahkum. Rekabet gücünü artırmanın yolu Ar-Ge ve yenilikçiliğin teşvik edilmesinden geçiyor. MÜSİAD yaptığı aylık yayınlar ve hazırladığı raporlarla siyaset ve iş dünyasına ışık tutuyor.

Dernek tarafından yayınlanan Çerçeve Dergisi yeni sayısında iş dünyasında yoğun biçimde tartışılan inovasyon konusunu ele aldı. Yeni sayıyı tanıtan MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu Başkanı Mehmet Develioğlu'na göre yeni dönemde rekabetçi olabilmenin parolası "Özü koru, yeniliği teşvik et" şeklinde olacak.

Teknoloji tüketicisi bir ülke olduğumuz için ithal ettiğimiz ara mallarını yüksek katma değerli hale getiremeden ihraç ediyoruz.

Her sayısında farklı bir temanın dosya konusu olarak işlendiği Çerçeve'nin yeni sayısında ülkemizde yenilikçiliğin neden yeterince gelişmediği sorgulanıyor.

128 sayfalık dergi MÜSİAD üyesi işadamlarına ve binden fazla araştırmacıya ücretsiz olarak ulaştırılıyor.

Dergiden öğrendiğimiz bilgilere göre, inovasyon (yenilik) konusundaki Türkiye'nin durumu ile gelişmiş ülkeler arasındaki durum şöyle;

Günümüzde ülkelerin ve kurumların rekabetçi olmasını belirleyen yenilikçilik kültürünü ülkemizde henüz emekleme aşamasında bulunuyor.

TÜİK verilerine göre sanayi sektörümüzün ortalama yüzde 34,58'i yenilik yapıyor.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi tekstil, gıda ve deri sektöründe bile yenilik yapanların oranı yüzde 50'nin altında.

OECD'nin verilerine göre ülkemiz yüksek teknoloji ürünlerinde her 100 birimlik ithalatına karşı 31 birimlik ihracat gerçekleştirdi.

Güney Kore'de her 100 birimlik ithalata karşı 147 birimlik ihracat yapıldı.

Çin şu anda 15 milyar dolarla Ar-Ge'ye en fazla kaynak ayıran ülkeler arasında.

Dolayısıyla Çin'in gelişi, yarın daha 'şiddetli' olacak.

Bugün kalitesiz ve değersiz görülen Çin malları yarın Ar-Ge ürünü olabilecek.

2005 yılında Çin, teknoloji ürünü ithal ettiğimiz ülkeler arasında ilk sıralara yükselmiş bulunuyor.

2005 yılında Türkiye'nin toplam yüksek teknoloji ürünü ithalatının yüzde 15,3'ü Çin'den gerçekleştirildi.


Türk çiftçisini AB'ye Danone hazırlıyor

Danone Türkiye, günlük 750 tonluk çiğ süt ihtiyacını tedarik ettiği 15 binden fazla çiftçiye AB standartlarında işini büyütme fırsatı sunan "Danone Çiftçi Geliştirme Programı"nı hayata geçirdi.

Programının tanıtımını 52.5 milyon Euro yatırım ile yenilenen Lüleburgaz fabrikasında yapan Danone Tikveşli Genel Müdürü Serpil Timuray, "Hayvan besiciliğinde AB ortalamasında üretici başına 50 büyükbaş hayvan düşüyor. Türk çiftçisinin uyum sürecinde ortalama 2-3 büyükbaş havyan ile AB standartlarında üretim yaparak verimli ve kârlı olarak hayatta kalabilmesi imkansız. Bu nedenle ilk aşamada ortalamayı üretici başına 10 adet hayvana çıkarmak, halen 10 ve üzeri hayvan sahibi olan çiftçile-rimizi ise büyütmek ve profesyonel hayvan besi çiftliklerine dönüştürmek isti-yoruz" dedi. Büyümek isteyen küçük ölçekli üreticilere Danone süt alım garantisi veriyor.

Şirket, günlük 750 ton çiğ süt ihtiyacının sadece yüzde 20'sini 10 baş üzeri hayvana sahip olan 250 adet üreticiden karşılıyor. Yüzde 80 çiğ süt ihtiyacını karşıladığı 10 baş altı üretici sayısı ise 14.750 adedin üzerinde.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi