T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 14 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tüm yurtta Rusya ve İsrail'e protesto

Yurdun çeşitli yerlerinde Çeçen lider Şamil Basayev için gıyabi cenaze namazı kılınırken, İsrail de protesto edildi.

Erzurum Lala Paşa Camii'nde cuma namazı sonrası toplanan grup, öldürülen Çeçen lider Basayev için gıyabi cenaze namazı kıldı. Daha sonra Alperen Ocağı adına yapılan basın açıklamasında, Basayev'in Çeçen direnişinin önemli bir ismi olduğu belirtilerek, Rusya'nın Çeçenistan'daki direnişi kıramayacağı öne sürüldü. Gıyabi cenaze namazına, Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Cemal Almaz da katıldı. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Yozgat Çapanoğlu Büyük Camii'nde Basayev için gıyabi cenaze namazını, emekli öğretmen Ahmet Yazıcı kıldırdı. Memur-Sen İl Başkanı Yusuf Türkmen, burada yaptığı açıklamada, Basayev için organize ettikleri gıyabi cenaze namazına diğer sivil toplum örgütleri ve halkın da destek verdiğini belirtti.

Van'da Hazreti Ömer Camii'ne gelen grup, cuma namazını kıldıktan sonra Çeçenistan ve Filistin'de yaşamını yitiren Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı. Namazın ardından çeşitli sloganlar atan ve tekbir getiren grup, daha sonra dağıldı.

Elazığ İzzetpaşa Camii'nde kılınan gıyabi cenaze namazının ardından konuşan Anadolu Gençlik Dergisi Elazığ Şubesi Başkanı Mesut Turan, Türk milletinin en önemli özelliğinin bin yılı aşkın süredir Allah'ın ismini en yükseğe taşıması, millet, vatan ve bayrağına hizmet için tüm varlığını feda etmesi olduğunu söyledi. Turan, Çeçenler'in Türk milletiyle İslam'ın hizmetini sürdürmüş bir millet olduğunu belirtti. Cenaze namazına, AK Parti Elazığ milletvekili Şemsettin Murat da katıldı.

Alperen Ocakları Sivas Şubesince Merkez Ulu Camii'ndeki gıyabi cenaze namazına katılanlar, Çeçen liderin öldürülmesini protesto etti.

Gaziantep'te Nuri Mehmet Paşa Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılan grup, daha sonra tekbir getirerek sloganlar attı. Ellerinde pankart ve dövizlerle cami çıkışında da slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

Konya Şerafettin Camii'nde, Basayev ile İsrail saldırılarında ölen Filistinliler için gıyabında cenaze namazı kılan grup, daha sonra cami önünde eylem yaptı. Ellerinde dövizler taşıyan gruptakiler, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attılar. Bir grup kadının da destek verdiği eylem, polisin uyarıları sonucu sona erdi.

Kayseri Hunat Camii'nde, emekli merkez vaizi Mehmet Göktaş tarafından Basayev ve Filistinliler için gıyabi cenaze namazı kıldırıldı. Cenaze namazının ardından bir süre slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

Diyarbakır'da Ulucami'deki cuma namazının ardından toplanan küçük bir grup, İsrail'i protesto etti. Hamas lehine sloganlar atan grup, daha sonra yürümek istedi. Grubu durduran polis ile gruptakiler arasında küçük çapta arbede yaşanırken, polis grubun yürümesine izin vermedi.

ESP'DEN İSRAİL BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE PROTESTO

Bu arada Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) üyesi bir grup, İsrail'i protesto amacıyla eylem yaptı.

Levent'teki İsrail Başkonsolosluğunun bulunduğu bina önünde toplanan yaklaşık 30 kişilik grup, "Filistin, Lübnan halkı yalnız değildir. Siyonist İsrail halklara hesap verecek" yazılı, Ezilenlerin Sosyalist Platformu imzalı bir pankart açtı.

Çeşitli dövizler taşıyan ve sloganlar atan grup adına basın açıklamasını okuyan Ersin Sedefoğlu, "İsrail uçaklarının Lübnan'a bomba yağdırmasına ve 50'yi aşkın sivili katletmesine açıktan göz yumulmaktadır. Bugün yüreklerimiz Filistin'de, Lübnan'dadır" dedi.

Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği Başkanı Füsun Bandır da Filistin'de halkın çektiği zorlukları anlattı. Bandır, "Filistin'de Bir Kardeşim Var" kampanyası çerçevesinde Filistin'e yardım ulaştırmaya çalışacaklarını söyleyerek, "Gün Filistinlilerle dayanışma günüdür" diye konuştu.

Daha sonra grup oturma eylemi yaparken, Vardiya Müzik Grubu da Arapça olarak bir ninni ile şarkı seslendirdi.

Başkonsolosluğun bulunduğu bina ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınırken, eylem olaysız sona erdi.

ŞAMİL BASAYEV İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

Öte yandan Fatih'te kalabalık bir grup, Çeçen lider Şamil Basayev için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Fatih Camiinde Cuma namazından çıkan grup, ellerinde Şamil Basayev ve Aslan Mashadov ile daha önce ölen Çeçen liderlerin resimlerini taşıyarak, "Katil Putin, Çeçenya'dan defol", "Ne ABD, ne Rusya, bağımsız Çeçenya" sloganları attı.

Fatih Camii avlusunda, "Katil Rusya Çeçenya'dan defol, İsrail Filistin'den defol, ABD Ortadoğu'dan defol" yazılı pankartlar açan grup, tekbir getirdi ve Rusya bayrağı yaktı.

Aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı yaklaşık bin 500 kişilik grup, Çeçen liderler ile Filistin Başbakanı ve Hamas liderinin de resimlerinin yer aldığı bez afişlerin bazılarını duvarlara astı, bazılarını da ellerinde taşıdı.

Burada bir açıklama yapan İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Aslan Mashadov'un barış çağrılarına tüm dünyanın kulaklarını tıkadığını söyleyerek, "Bugün Filistin'de, Lübnan'da, Irak'ta katliam yapanlar, bizleri de katletmeye çalışıyorlar" dedi.

Daha sonra Şamil Basayev ve öldürülen diğer Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılan grup, yapılan duaların ardından slogan atıp tekbir getirerek dağıldı.

Geniş güvenlik önlemleri altında kılınan gıyabi cenaze namazına, Kafkas Çeçen Dayanışma Derneği Başkanı Ali Yandır ile bazı dernek ve vakıf yetkilileri de katıldı.

  • ANKARA/İSTANBUL (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi