T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 15 TEMMUZ 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İnşaat malzemecileri bindikleri dalı kesiyor

İnşaat malzemeleri sektörü, 2005'te yüzde 20 büyüdü. Ancak kimi fırsatçılar talep artışını fırsat bilip yaptıkları zamlarla hem inşaatçıları hem de kendi sektörlerini zor durumda bırakıyorlar

Yılmaz
Yıldız
Emlak
Dünyası
Birkaç yıl öncesine kadar durgunluktan şikayet eden inşaat malzemeleri sektörü, konut talep ve arzındaki patlama nedeniyle yüzde 10-20 arasında değişen oranlarda büyüdü. Fakat, özellikle çimento ve demir fiyatlarındaki fırsatçılığa varan artışlar, deyim yerindeyse malzemecilerin can suyu olan inşaat sektörünü zor durumda bıraktı. 200'ün üzerinde alt sektörü harekete geçiren inşaat sektörü, özellikle inşaat malzemeleri sektörünü tetikledi. Toplam sanayiinin yüzde 10'unu oluşturan inşaat malzemeleri sektöründe, metalik olmayan diğer mineral maddeler (yüzde 23,8), metal eşya sanayi (yüzde 16,9) ve mobilya (yüzde 65,7) gibi sektörlerde üretim artıyor.

MALİYETLER ARTTI

İstanbul Ticaret Odası'nın hazırladığı "İnşaat Sektörü" rapora göre, sektördeki gelişmeler neticesinde malzeme ve işçilik maliyetleri arttı. TÜİK verilerine göre, 2005 yılı ortalaması 2004 yılı ile karşılaştırıldığında, işçilikte yüzde 14,6, makinede yüzde 13,4, malzemede yüzde 7,6 ve toplamda ise yüzde 10'luk bir artış gözlendi.

2006 yılında ise özellikle demir ve çimento fiyatları enflasyon rakamlarının kat kat üzerinde artış göstererek, inşaat sektöründeki büyümeyi sektöye uğrattı. Maliyetlerin artması nedeniyle sabit fiyatla iş alan müteahhitlerin büyük çoğunluğu zarar ederken, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, yaklaşık 136 bin konutluk ihalelerini iptal etmek zorunda kaldı.

EN FAZLA İHRACAT DEMİR ÜRÜNLERİNDE

İnşaat malzemeleri 2005 yılı ihracatında en büyük ihracat değerini 4,9 milyar dolarlık değerle demir-çelik ürünleri gösterdi. İşlenmiş taşlar (mermer ve granit) ise yaklaşık 500 milyon dolarlık değerle inşaat malzemeleri ihracatında 2. sırayı almaktadır. En az ihracatı yapılan ürünler sırasıyla duvar kağıtları, tuğlalar-karolar, kiremitler, asansörler ve mineral yünler oldu.

Çimento kapasitesi 67,8 milyon ton

Çimento kapasitesi 2005 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında artış gösterdi. Türkiye, 67,8 milyon ton çimento üretim kapasitesi ile Avrupa'da 3. sırada, dünyadaysa ilk 10 arasında. 2005 yılında çeşitli ülkelere yapılan çimento ihracatı miktarı 7,7 milyon ton oldu. Yıllık üretim kapasitesi 310 milyon m2 olan ve kapasitesinin yüzde 84'ünü kullanan seramik kaplama malzemesi sanayisi, dünya üretiminin yüzde 3,5'ini, Avrupa üretiminin ise yüzde 11'ini üstlenmekte. 2005 yılındaki toplam ihracatı ise 404 milyon dolara ulaştı.

AB'ye ihracatta seramik lider

Seramik sağlık gereçleri üretiminde dünyada 5. ve Avrupa'da 2. sırada yer alan Türkiye, toplam 22.515.000 adet ile Avrupa'nın en büyük seramik sağlık gereçleri üretim kapasitesine sahip. Sektördeki kapasite kullanım oranı ise yüzde 75. Üretilen seramik sağlık gereçlerinin yüzde 50,3'ünü (8.500.584 adet) ihraç eden sektör, ihracatta Avrupa sıralamasında 1'inci sırada. Dünya düzcam üretiminin yüzde 1,8'ine sahip Türk cam sanayii sahip olduğu kapasite ile dünyada 4., Avrupa'da 2. sırada bulunuyor. Türkiye çelik üretiminde de dünya'da 12., Avrupa'da 4'ncü.

İnşaat firması sayısında rekor

Gayrimenkul talebindeki patlama nedeniyle farklı sektörlerden işadamlarının da inşaat sektörüne yönelmesi, inşaat firması sayısını 4 yılda yüzde 500 arttırdı. İstanbul'da 2001 yılında 967 inşaat şirketi faaliyetteyken 2004 yılında bu sayı 4.679 olmuş, 2005 yılı ilk 11 ayında ise 5.587 şirkete yükseldi. 'Kentsel Dönüşüm Projeleri'nde son aşamaya gelen belediyelerin inşaat sektöründe daha büyük projelerin yapılmasına olanak sağlaması ve yatırımcıların Türkiye'de yatırıma ayırdıkları bütçeyi 500 milyon dolar sınırına yükseltmeleri bekleniyor.


  • Palmiye Konakları'nda bir kat iki günde bitiyor
  • Century 21 hizmeti Ege ve Ankara'da

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi