T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S İ N E M A 21 TEMMUZ 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Sinema
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İnsan, adım adım bir 'hayvan'a nasıl dönüşür?

Askerî bir akademide eğitim gören, yaşları 10-15 arasındaki bir öğrenci grubu, okullarının düzenlediği uluslarararası bir geziden dönerken kaza geçirirler ve içinde bulundukları uçak ıssız bir adanın yakınlarına düşer. Kazada, aralarında kafileye nezaret eden subayların da yer aldığı pek çok yolcu ölürken, hayatta kalabilen bir kaç düzine kadar çocuk güç bela yakınlardaki kara parçasına çıkmayı başarır. Çoğunluğu "ana kuzusu" çağında olan bu küçük insanlar için, üzerine sığındıkları tropik adada zorlu bir ölüm-kalım mücadelesi başlayacaktır.

Kısa bir süre sonra kazazede grubu iki ana "klan"a bölünür. Bunlardan ilki, ada üzerinde karşılıklı saygı ve yardımlaşma kuralları içinde bir "hayatta kalma" mücadelesi vererek, dışarıdan yardım gelmesini sabırla beklemekten yanadır. İkinci grup ise kendilerine aile ortamında ve okulda kazandırılan bütün insanî değerleri kısa sürede unutarak, diğerlerini de taciz eden vahşi bir topluluğa dönüşür. Öyle ki disiplini en büyük erdem olarak benimsemiş akıllı uslu askerî akademi öğrencileri âdeta buhar olup uçmuş ve yerlerine, okyanusun ortasındaki küçücük bir toprak parçasında egemenlik kurabilmek için kendi sıra arkadaşlarını bile vahşice öldürmekten çekinmeyen bir "katiller ordusu" gelmiştir. Sonuçta da kazazedelere ev sahipliği yapan bu ıssız ada, yalnızca üç-beş hafta içinde, insanlık tarihinin hızlandırılmış bir özetinin yaşandığı korkunç bir "şiddet laboratuarı"na dönüşecektir.

Bu hafta sizlere yirminci yüzyıl İngiliz edebiyatının en önemli romanlarından birinden uyarlanan etkileyici bir filmi hatırlamanızı isteyeceğiz. Vaktiyle sinemalarımızda kısa bir süre gösterilen, televizyon kanallarımıza ise pek uğramayan, henüz DVD'si ve VCD'si de piyasaya sürülmediği için bileni nisbeten az olan bu yapıtı, tanımak bir yana, tez elden edinmenizi de öneriyoruz. Nobel edebiyat ödülü kazanmış saygın bir İngiliz yazarın ilk kez 1956 yılında yayımlanan ünlü romanından 1990 yılında oldukça başarılı bir uyarlamayla (ikinci kez) sinema filmine dönüştürülen bu öykü, insanın doğasında bulunan faşist ve vandalist karakterin uygun bir zemin bulduğunda kolayca yüzeye çıkışını anlatmaktaydı. Özellikle, kazadan haftalar sonra, adada artık iyice zıvanadan çıkmış durumdaki çocuklar tam da birbirlerini gırtlaklamak üzereyken helikopterle sahile inen deniz piyadesinin yüzünü kaplayan derin şaşkınlık ve "Burada neler oluyor?" şeklindeki mırıldanışı, yapıtın en çarpıcı sahnesini oluşturur.

Konusu ve verdiği mesajlarla her dönemde belli bir ilgiyi hak eden bu filmin orijinal adını, (1990 tarihli ikinci çevriminin) yönetmenini ve en az üç başrol oyuncusunun adlarını, ayrıca filme kaynaklık eden kitabı yazan İngiliz yazarın adını bilmenizi istiyoruz. Toplam altı addan oluşan doğru cevapları (adları ve açık adresleriyle birlikte) 26 Temmuz 2006 Çarşamba günü saat 23.00'e kadar sinebulmaca@yahoo.com elektronik posta adresine ileten okurlarımız arasından bilgisayarda rasgele tercihle seçilecek olan beş talihli, Danimarkalı yönetmen Bille August'un 1987 yapımı filmi "Fatih Pelle"nin birer DVD'sini kazanacaklardır. Hepinize iyi şanslar...


GEÇEN HAFTANIN CEVAPLARI
14 Temmuz 2006 Cuma günü sorduğumuz soruların doğru cevapları şöyle:

- Filmin Orijinal Adı: Seven ya da Se7ven (1995) (Ülkemizde "Yedi" adıyla tanınmaktadır)
- Yönetmeni: David Fincher
- Başrol Oyuncuları: Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow, R. Lee Ermey
- Görüntü Yönetmeni: Darius Khondji

Yarışmamıza bu hafta yurt çapında toplam 240 katılım gerçekleşti. Bunlardan 218 tanesi sorulan soruların cevaplarını eksiksiz olarak içermekteydi. Bu arada, her zaman olduğu gibi., yanlış cevap veren ya da doğru cevaplarına -bütün uyarılarımıza rağmen- adını, soyadını ve açık adresini yazmayan okurlarımızı ise üzülerek elemek zorunda kaldık.
20 Temmuz Perşembe Saat 13.00 itibarıyla bilgisayar programının rasgele seçtiği talihlilerimiz şöyle:

- MUHARREM BOZCAYOCA / BAYBURT
- DÜNDAR İNCESU / İSTANBUL
- ZEYNEP KABAKÇI / BURSA
- EMRE AKA / İSTANBUL
- MERT UĞUR / BOLU

Talihlilerimizin armağan DVD'leri ("Fahrenheit 9/11" / 2004 / Yönetmen: Michael Moore) en kısa sürede adreslerine taahhütlü postayla gönderilecektir.

Bütün katılımcılarımıza ilgileri nedeniyle teşekkür ederken, yeni katılımlarınızı beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Unutmayın ki bu köşenin amacı hem eğlenmek, hem seçkin filmler kazanmak, hem de "sinema tarihini araştırmak ve öğrenmek!"

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi