T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 23 TEMMUZ 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

ABD anlamaya başladı

Başbakan Erdoğan'ın, Kuzey Irak'taki PKK varlığına dönük müdahele ve Ortadoğu'da ateşkesi sağlamak için yürüttüğü çabalar sonuç vermeye başladı. 48 saat içinde Bush, Erdoğan'la iki kez görüştü, Bakan Rice da, Bakan Gül'ü telefonla aradı

Erhan
Seven
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, hem Ortadoğu'da tırmanan gerilimi düşürmek hem de terör örgütü PKK ile mücadelede ABD'nin üzerine düşeni yapması için yürüttüğü girişimler sonuç vermeye başladı. 48 saat içinde Başbakan Erdoğan ile iki kez telefonda görüşen ABD Başkanı George W. Bush, "PKK konusunda Türkiye ile birlikte çalışma sözü" verdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü arayan muhatabı Rice da gerekli adımları atacaklarını söyledi.

Erdoğan'ın 20 Temmuz'da telefonla aradığı ABD Başkanı Bush, dün öğleden sonra Erdoğan'ı arayarak, "Teröre karşı yürüttüğü mücadelede Türkiye ile birlikte hareket edilecektir. Bu mesajı güçlü bir şekilde Irak yönetimine ilettik" dedi. Bush, PKK ile mücadele konusunda fazla çaba göstermeyen Irak yönetimine mesaj verildiğini de aktardı.

Erdoğan da, PKK ile mücadele kararlılığını vurgulayarak, "Türkiye olarak terörle mücadele konusundaki kararlığımız artarak devam edecektir. Irak'taki 3'lü mekanizma ve onun dışında atılacak somut adımların da hızlandırılmasını bekliyoruz. Bu adımlar çerçevesinde askeri temasların artmasından dolayı da çok memnunuz" dedi.

PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Görüşmede, Ortadoğu'daki süreç de ele alınarak, ateşkesin sağlanamaması nedeniyle sivil vatandaşların zarar gördüğünü dile getirildi. Bush da, Erdoğan'a tahliyeler nedeniyle gösterilen yardım için teşekkür etti. Görüşmenin ardından Beyaz Saray ve Ankara'dan görüşme ile ilgili peş peşe açıklamalar yapıldı. Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, Bush'un, Erdoğan ile görüşmesinde, ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice'ın, son kriz nedeniyle Ortadoğu'ya düzenleyeceği ziyareti ve terörle mücadele konusunu ele aldıklarını açıkladı. Perino, "Başkan Bush, ABD'nin, bu terörist tehditle mücadelede Türkiye ile birlikte çalışacağını söyledi'' dedi.

Bush ile Erdoğan'ın 48 saat içerisinde ikinci kez görüşmeleri Ankara'yı hareketlendirdi. Başbakan Erdoğan görüşmenin ardından tatil için Ekinlik Adası'na geçti. Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Bush'un, PKK ile mücadele için "İlgili birimlere gerekli talimatları verdim" dediği belirtildi.

RİCE DA GÜL'Ü ARADI

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Rice da Bakan Gül'ü arayarak "PKK işinin vehametini anladık. Kuzey Irak'a siz müdahale etmeyin, biz gerekeni yapacağız" dedi. Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Rice'ın Gül'ü aradığını ve görüşmede ağırlıklı olarak terör örgütü PKK konusuyla kısa bir şekilde Ortadoğu ve Lübnan'a ilişkin son gelişmelerin ele alındığını kaydetti. Öte yandan, ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Dışişleri Bakan yardımcılığında üst düzey yetkili Matt Bryza da yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar PKK'yı ortadan kaldırmaya ilişkin gösterdiğimiz başarıdan elbette tatmin olmuş değiliz. PKK'ya karşı harekete geçtiğimizi göreceksiniz'' diye konuştu.

ŞEVKET AZİZ'DEN TELEFON

Başbakan Erdoğan'ı Bush görüşmesinden sonra da Pakistan Başbakanı Şevket Aziz aradı. İki lider Lübnan'da ateşkesin sağlanması ve insani yardımların bölgeye ulaşması için Türkiye ve Pakistan'ın atabileceği adımlar yapılan çalışmalar konusunda bilgi alış verişinde bulundular.

  • ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi