T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
T E K N O L O J İ K 24 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Melih Bayram DEDE


www.melihbayramdede.com

Komando yüzbaşı görevde

Bilgisayar oyun pazarında Türkiye, sağlam adımlarla ilerliyor. Artık çocuklarınıza, ABD askeri olmak yerine Türk askeri olarak bilgisayar oyunlarında savaşma ve kazanma şansı verebilirsiniz.

Dünyada sinema ve bilgisayar oyunları ile yürütülen bir propaganda var. ABD, sinemasıyla sürekli kazanan, güçlü ve savaşçı ülke imajını yerleştirirken, aynı propaganda bilgisayar oyunları üzerinden de sürüyor. Popüler bilgisayar oyunlarında gençler, kazanmak için müslüman öldürmek zorunda kalabiliyorlar. İşte tam bu noktada, Türkiye'nin yerli oyun sektörüyle ortaya çıkıp güçlü alternatifler sunması gerekiyor.

KOMANDO YÜZBAŞI İŞBAŞINDA

Türk oyun sektöründe son zamanlarda yaptıklarıyla adından söz ettiren EuroSoft'un Pazarlama Müdürü Mahmut Karcı, konunun önemine vurgu yaparak, "Türkiye'de yerli bilgisayar oyunu pazarının gelişimine önemli katkıda bulunuyor, ve her yeni oyunumuzla birlikte büyük övgü ve beğeni topluyoruz" diyor. EuroSoft'un son bilgisayar oyunu ise KDV dahil 15 YTL'den piyasaya sunulan Komando Yüzbaşı.

KENDİ ADINIZA SAVAŞIN

Oyunda helikopterler ile görev bölgesine inen Komando Yüzbaşı adım adım tehlike dolu görevleri başarmak için tüm hünerlerini sergiliyor. Ses, efekt ve grafik olarak gelişmiş bir oyun olan Komando Yüzbaşı oyununda heyecanlı sahneler var. Birbirinden farklı mekânlarda ve görevlerle tasarlanan oyunda yirmi değişik zorluk derecesi bulunuyor. Çocuklarınıza, ABD askeri olmak yerine, Türk askeri olarak bilgisayar oyunlarında savaşma şansı verebilirsiniz.
http://www.eurosoft.com.tr


Necmettin Bey, Çin'de kamera üretiyor

Türkiye bilişim sektöründe çeşitli firmalarda çalışan Necmettin Polat, ailesiyle göç ettiği Çin'de web kamerası üreten bir fabrikanın sahibi oldu.

Uzun yıllar bilişim sektöründe faaliyet gösteren Necmettin Polat, 2004 yılında eşi ve iki çocuğuyla birlikte Çin'e yerleşti ve kendi markası olan BestCam kameralarıyla da artık dünyaya açılıyor. Her segmentte kamera ürettiklerini belirten Polat, insan yüzünü otomatik olarak takip edip kişinin sağa-sola, yukarı-aşağı ve ileri-geri hareketlerini yakalayan; otomatik hareket ve zoom özelliğine sahip modellerinin pazardan çok talep gördüğünü söylüyor.

PATENTLERİ BİZE AİT

Patentleri kendilerine ait olan çift lensli özel ürünlerin piyasada çok tutulduğunu kaydeden Polat, kendi dizaynı olan 4 özel kameranın daha patent işlemlerinden sonra yakın zamanda piyasaya sürüleceğini söyledi.

Çin'in Hong Kong'a bağlantısı, elektronik merkezi Shenzhen şehrinde 300 personelin yanısıra 2 SMT makinası, 6 üretim hattı ve kalıp atolyesi ile yaklaşık 2500 m2 alanda faaliyet gösteren fabrika, günde 8000 kamera üretebiliyor.

REKABET EDEMEYEN ÇİN'E GELSİN

Türkiye'de de yatırım yapmak istediğini belirten Polat, "dünya ölçeğinde rekabetçi olabilmek için ülkemizde yatırım ortamının daha da iyilesmeşi ve stabilize olması gerekir" dedi.

Türkiye'de Çin yüzünden batmaktansa, Çin rekabetinin Çin'e taşınması gerektiğini savunan Polat, üreticilerin müşteri ilişkileri yönetimi, katma değer ve yeniliklere yoğunlaşması gerektiğini, buna rağmen yine fiyat rekabetinde zorlanırlarsa da hiç vakit kaybetmeden üretimlerini Çin'e kaydırmaları gerektiğini söyledi.
http://www.bestcam.com.cn


Sadece istedikleriniz arayacak

Dikkatinizi çekiyorsa, haftalardır Windows Mobile 5.0 işletim sistemi kullanan cep bilgisayarlarına yer veriyoruz. Nedeni ise, bu tür telefonların fiyatları pek makul olmasa da, komplike oluşları nedeniyle kullanıcı dostu olmaları. Bu kez, ünlü donanım üreticisi GigaByte'ın 'g-Smart i (128)' adlı ürünü var listemizde.

Tüm benzerleri gibi, Windows temelli, Internet Explorer, Outlook, Word, Excel, MSN Messenger ve Windows Media Player gibi uygulamaları çalıştırabilen 'g-Smart i (128)'i, Exchanger Server yazılımı üzerinden şirket ağlarına bağlanarak, kurumsal yazılımlarla uyumlu çalışabiliyor.

GSM protokolü olarak, 900/1800/1900 bantlarını ve 'GPRS class 10'u destekleyen 'g-Smart i (128)'de 'engellenenler listesi' oluşturabiliyor ve istemediğiniz kişilerin sizi aramasını engelleyebiliyorsunuz.

GigaByte'ın bu ürününün bir dikkat çekici özelliği ise, radyo ve TV yayınlarını alabilmesi. NTSC/PAL destekli 'g-Smart i (128)'de radyo ve TV listeleri oluşturmak da mümkün.

2.4 inç, dokunmatik ekrana sahip olan 'g-Smart i (128)', Intel PXA272, 416 MHz işlemci, 128 MB ROM, 64 MB RAM bellek, Mini SD kart yuvası ve 256 MB Mini SD kart, Bluetooth 1.2, Mini USB 1.1 ve 2.1 megapiksel kamera özellikleriyle piyasada olacak. Ürünün fiyatı ise henüz belirlenmedi.
http://tinyurl.com/q2hau


Dünyanın en ince cep telefonu

Cep telefonlarında 'diyet' dönemi başladı. Diyet yaparak (!) incelen cep telefonlarında şimdilik rekor, 6.9 mm inceliği ile Samsung X820'de. Dünyanın en ince telefonu unvanını elinde bulunduran telefon sadece 66 gram ağırlığında. Fiberglas içeren plastik sayesinde, telefonun hafifletilirken, öte yandan dayanıklılığı da artırılmış. 2 mega piksel kamera ile kaliteli dijital fotoğraf çekilebilen telefon, doküman görüntüleyebilme ve televizyon çıkışı ile her yerde sunum yapabilmeyi de mümkün kılıyor. X820'de 1.9 inç ekran, 80 MB dahili bellek, microSD kart yuvası, Bluetooth ve USB bağlantı yuvası bulunuyor.


Kurumsal yazılımın lideri hâlâ SAP

Dünyanın önde gelen bağımsız araştırma şirketlerinden Gartner Dataquest, Haziran 2006'da, Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM), Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) ve Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) alanları ile ilgili üç ayrı araştırma raporu yayınladı. Araştırma sonucunda ERP, CRM ve SCM pazarının hızla büyüdüğü ve bu üç alanda da dünyada pazar liderinin SAP olduğu açıklandı. Gartner'a göre CRM pazarı güçlü bir büyüme eğrisi ile dünya ölçeğinde yüzde 13.7 büyüdü. CRM pazarında, SAP, pazar liderliğini geçtiğimiz yıla göre kaydettiği yüzde 19.6 büyüme oranı ile sürdürdü. Araştırma raporunda, SAP'nin Kurumsal Varlık Yönetimi bölümünde çok büyük bir başarıyı göstererek, geçtiğimiz yıla göre yüzde 21.4 oranında bir büyüme kaydederek bu alanda pazar lideri olduğu açıklanıyor.
http://www.sap.com/turkey


Site açma hızında Afrika birinci

İnternet güvenliği firması Internet Security Systems'a (ISS) göre, son 1 yılda internet alan adlarının sayısı yüzde 21, yeni web sayfalarının sayısı ise yüzde 17 arttı. Yeni alan kayıtlarında en fazla büyüme, yüzde 37.4 ile Afrika kıtasında yaşanıyor. Güney Amerika ise yüzde 35'lik büyüme oranı ile Afrika'yı takip ediyor. Alan adı kayıtlarında Asya kıtasında yüzde 22, Avrupa'da ise yüzde 21'lik artış gerçekleşti.

ISS'in Web Analiz Raporuna göre, Avrupa'da son 12 ayda yüzde 21'lik alan adı artışın nedeni, yeni sunulan .eu uzantısı. Bu yıl Nisan ayında .eu uzantısının kullanıma açılmasından itibaren iki milyondan fazla yeni adres kaydedildi. Bu dönemde web sayfalarının sayısı da dünya genelinde yüzde 17.6, Avrupa'da yüzde 20.7, Afrika'da yüzde 20.1, Güney Amerika'da yüzde 18.5 ve Kuzey Amerika'da ise yüzde 14 oranında arttı.


Google'da 'video reklâm' dönemi

Google, internet üzerinden video reklamı yayınlamaya imkan tanıyan "click-to-play" video reklam hizmetini ABD, Kanada ve Japonya pazarlarına yönelik olarak hizmete soktu. Kullanıcıların deneyimlerini korumak amacıyla "Click-to-play" reklamları, ancak kullanıcıların talepleri doğrultusunda görüntülenebiliyor. Bu sayede, tüketiciye ulaşmak isteyen reklam verenler de en ilgili ve doğrudan hedefleri olan tüketici ile iletişim kurmuş oluyor. Sistemin kullanımı da çok kolay. Reklam veren sadece 2 dakikaya kadar olan video dosyasını sisteme yüklüyor. Geriye kalan her şeyi Google hallediyor. "Click-to-play" video reklamları görsel reklâma olanak tanıyan Google içerik ağı üzerindeki sitelerde otomatik olarak gözüküyor.


CD ve DVD'lere kendi etiketinizi yapıştırın

Kaydettiğiniz CD'lerin üzerine içinde neler olduğunu kalemle yazmak yerine, kendi CD etiketlerinizi hazırlayarak daha estetik bir metot izleyebilirsiniz. HP Photosmart C4180, CD/DVD'leri kişisel etiketlerle donatmak için kullanılabiliyor. Hepsi-bir-arada yazıcıyla son derece ince ve plastik olan etiketlere özel tasarım yapıldıktan, isteğe göre özel bir fotoğraf basıldıktan ya da isim verildikten sonra baskı yapılabiliyor. Daha sonra da bu etiketler CD ya da DVD'lere basılıyor.
http://www.hp.com.tr


PowerPoint ile gelen tuzak

Microsoft, Windows işletim sistemi kullanıcılarını popüler PowerPoint programı ile gelen ve açılır açılmaz bir ''keylogger'' programı kuran virüs uyarısında bulundu. Microsoft, kullanıcının klavyede bastığı tüm tuşları kaydeden ve böylece şifreleri elde etme olanağı sağlayan keylogger yazılımı yükleyen virüsle ilgili açığın kapatılması için ''yama'' hazırlanmasının haftalar sürebileceğini, bu nedenle azami dikkatli olunmasını istedi. Google GMail adresi ile gelen elektronik postaya ekli PowerPoint sunumunda erkek ile kadın arasındaki aşk, 18 mizahi slayt ile anlatılıyor. Bubi tuzaklı PowerPoint sunumu açıldığında virüsün tetiklendiğini ve klavyeye basılan her şeyi kaydeden keylogger yazılımını kurduğunu söyleyen uzmanlar, bilgisayarda virüsü gönderenlerin kayıtları elde edebilecekleri ve başka korsan yazılımları da yükleyebilecekleri bir ''arka kapı'' açtığına dikkat çektiler.


  DİĞER YAZILAR
  • Kontrolü elden bırakmayın
  • Sporun internet 'Oscar'ı
  • Teknoloji yoksa, sen de yoksun
  • Bir işte Vargı varsa, iyi düşünmek gerek
  • Eğitimliler korsana daha yatkın
  • Amerika sokaklarında dolaşmaya ne dersiniz?
  • Origami ile kıyaslanmaz bile
  • Bilişim çağı doktorları
  • Devler Ligi'nde ağız dalaşı
  • Sen çekil, ben arayacağım!
  • Google'a karşı Eurogoogle
  • McNamara'dan Gates'e 'stratejik bombalama'
  • Kaç inç alırsınız?
  • 'Hacker'lar bombacılar kadar zarar veriyor!
  • İstanbul, yazılım başkenti
  • Microsoft yaşlanıyor mu ne?
  • Kobiler bilişimle tanıştı
  • Yazılım yüklemek 'out', 'net'ten kullanmak 'in'
  • Şimdi trend 'ultramobilite'
  • AB, Microsoft'u neden 'seviyor'
  • Sansüre karşı 'duygusal' tepki
  • Cep telefonunda TV dönemi
  • Satmak istediğin şey, bizde bedava
  • Dizüstünüz çalındığında 'Ben buradayım' diyebiliyor mu?
  • Hackerler artık para için kırıyor
  • Elmayı yemek herkese nasip olacak mı?
  • Tek rakibim Türk Hava Yolları
  • Neler oldu, neler olacak?
  • Küresel fenomen 'Blog'
  • Messenger'a sor, söylesin!
  • 'Chat'in ustasıyım, internetin hastasıyım!
  • Gazze'de klavye sesleri
  • Linux'u silen, sadece Microsoft Türkiye değil
  • Bilişimciden bilgisayarlı eğitime destek gelmedi
  • Tarlaya ektim soğan!
  • Şirketlerin iki belâsı: 'Hacker'lar ve virüsler
  • Az gelişmiş ülkeler için az gelişmiş bilgisayarlar
  • Kimse inanmamıştı
  • 'Cep'imin yakıtı bitiyor seni daha sonra ararım!
  • En iyi kim çalar?
  • İnternet telefonunda kıyasıya rekabet
  • Telefonda internet çağı
  • Kitapların internetten halka açılması askıda
  • ABD'de okullar Linux'a dönüyor
  • Gündem: 'Devlet gözetimi'
  • Kütüphanecilik Google ile yeniden tanımlanıyor
  • Dünya elinizin altında
  • Sana dün Google'dan baktım aziz İstanbul!
  • Bilgisayarda işlemci savaşı
  • Microsoft, tepeden tırnağa RSS
  • Alan adında üç ayrı sistem
  • Türk kullanıcı MSN'yi 'not ediyor'
  • Hiç sizin için kitap basıldı mı?
  • Oyunda kıyasıya rekabet
  • AB'nin en az bilişeni Yunanlılar
  • İnternet antene çıkıyor
  • Çift beyinli bilgisayar dönemi
  • 'İnternet haberciliği' henüz emekleme safhasında
  • Microsoft: Windows 2003, Linux'tan daha güvenli
  • Lâf değil icraat yapıyorlar
  • Bilişim sektörüne yanıltıcı reklâm bombası düştü
  • Merkez Bankası'ndan Oktay Bey şifrenize talip
  • TÜBİTAK'a "CD'den çalışan yazılım"la övünmek...
  • Linux, son kullanıcı için hâlâ hazır değil
  • Klavye standardımızı sermaye mi belirliyor?
  • Sanal alışverişi kim sabote ediyor
  • Microsoft'a teslim olmadık
  • Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi