|

Biz büyüdük baba

Eskiye ait bir kare, gülen bir çift göz, mutlu aile tabloları... Bazılarının babası hala hayatta, kimilerinin ki artık yok. Ama onlar izlerinden gittikleri babalarını asla unutmuyor. Bu Babalar Günü'nde ünlü babalar ve çocuklarının nostaljik geçmişlerine doğru yola çıkıyoruz

Aysel Yaşa
00:00 - 19/06/2010 Cumartesi
Güncelleme: 23:08 - 18/06/2010 Cuma
Yeni Şafak
Biz büyüdük baba
Biz büyüdük baba

Yarın Babalar Günü… Böyle özel günlerin kutlanmasını doğru bulan da var, gereksiz gören de. Kendimi genelde ikinci şıkta görsem de, her babalar gününde hatırlanmayı bekleyen babamın bu özel gününü atlamak istemem. Her insan için baba ayrı bir yerdedir. Bazılarının kahramanı, bazılarının yol arkadaşı, bazılarınınsa mihmandarı. Biz de bu özel günde babalarını kendilerine mihmandar kabul edip onun yolundan giden ünlülerin çocuklarına el attık. Ünlü babaların ünlü çocuklarını aradık, onlardan babalarıyla çektirdikleri eski fotoğraflarını istedik. Kimlerin kapısını çalmadık ki. Oral- Reşat Çalışlar, Kemal- Ali Sunal, Behzat- Nejat Uygur, Sönmez- Fadik Atasoy, Erol- Murat Evgin ve daha niceleri... Kimileri babalar gününe soğuk baktığından bu çalışmada olamayacağını, kimileri ise hangi fotoğrafı göndereceğini bilemediğinden bize olumsuz yanıt verdi. Bazıları ise hiç tereddütsüz gülen karelerini ve bu babalar gününde hissettiklerini yazdı. İşte ünlü babalar ve onların en az kendileri kadar ünlü çocuklarından nostaljik kareler…







SADRİ- KEREM ALIŞIK

Babası kadar ünlü bir diğer isim Kerem Alışık. Fotoğraflarda anne ve babasıyla bir arada. Beraber çekilmiş onca karenin arasından en çok sevdiği fotoğrafı paylaşmış bizimle. Anne Çolpan İlhan, baba Sadri Alışık ve minik Kerem Alışık... Okul günlerinden mutlu bir tablo. Oyuncu bir anne ve babanın evladı olarak yetişen Alışık, geriye dönüp baktığında babasıyla ilgili bazı pişmanlıklarının olduğunu söylüyor: “Hayatta keşkelerim yoktur. Ama bir tek geriye dönü baktığımda keşke babamı kaybetmeden önce oyunculuğa başlamış olsaydım diyorum. Onun beni oyuncu olarak görmesini çok isterdim”.






ALTAN-SEVİNÇ ERBULAK

Bugüne dek sayısız tiyatro oyununda izlediğimiz Sevinç Erbulak 1988 yılında kaybettiği babasını hala özlüyor. Çok özenerek sakladığı bu karede bulunan herkes oyuncu. Baba Altan, anne Füsun, kızlar Sevinç ve Ayşe, çocuk Dağhan Külegeç. Erbulak bu fotoğrafa baktığında her seferinde başka hisler yaşadığını söylüyor ve ekliyor: “Bu karede babam dede olmuş çok mutlu ve şaşkın. Ben kendimi yalnız hissediyorum... Henüz bilmiyorum yıllar sonra Dağhan'ı ne kadar çok seveceğimi…”. Baba Erbulak'ın kızı hakkındaki düşünceleri ise aralarındaki ilişkiyi çok iyi özetliyor: “Doğduğun zaman bu avuç içi kadar bebek ne zaman büyüyecek demiştim. Sonra bana "Baba" dediğini anımsıyorum, birlikte bulaşık yıkadığımızı, oyunlar oynadığımızı… Ve seni ne çok sevdiğimi! Seni her gün daha çok seviyorum kızım, büyüyorsun, güzelleşiyorsun ve bana daha da yakın oluyorsun. Bir-iki yıl sonra benim arkadaşım olacaksın ve o zaman ilk kez gerçekten bir arkadaşım olacak. Seçtiğin meslek sana çok yakışıyor, heyecanlanıyorum.”










NEJAT- BEHZAT- SÜHEYL UYGUR

Sahnede doğup bir daha oradan kopamayanlar arasında Süheyl ve Behzat Uygur da bulunuyor. Şimdilerde hasta yatağında yatan baba Nejat Uygur'un oğulları için idol olduğunu hepimiz biliyoruz. Oğulları babalarına çok düşkün olmalılar ki her Babalar Günü'nde Nejat Uygur için bir sürpriz hazırlamışlar. Tıpkı bu karede olduğu gibi... Sene 1973. İzmir Fuarı oyun sonrası sahnede Uygur kardeşlerin babaları için hazırladığı sürpriz. Behzat Uygur Babalar Günü'nde anımsayacakları en özel fotoğrafın bu olduğunu söylüyor.


SÖNMEZ - FADİK SEVİN ATASOY

Fadik Sevin Atasoy, Emel Göksu ve Sönmez Atasoy'un kızı. O da bebekliğini sahnede geçirenlerden. Anne ve babası gibi oyuncu olmaya karar verdiğinde yaşı çok küçüktü. Fadik Sevin Atasoy adını, babasının yazdığı Fadik Kız adlı radyo oyunundan almış. Fotoğraf küçüklükten bu yana oyunculuk yapan Atasoy'un babasıyla beraber oynadığı Merhaba filminin setinde çekilmiş. Filmde Sönmez ve Fadik Sevin Atasoy gerçek hayattaki gibi bir baba kızı canlandırıyorlardı.







CEMİL- ÜMİT MERİÇ

Ümit Meriç'in babasıyla ilişkisini bilmeyen yoktur. Entelektüel bir babanın sosyolog kızı Meriç babasıyla çektirdiği 1948 yılındaki bu hoş kareyi paylaştı bizimle. Fethi Paşa Korusu'ndaki köşkün hemen yakınında çekilmiş fotoğrafta Ümit Meriç bir yaşında. “Baba kucağında güven var” dediği babası Cemil Meriç'le beraber çektirdikleri ilk fotoğraf bu.



14 yıl önce