|

Dikkat! Mutfakta Oktay Usta var

14 yıldır aralıksız devam ettirdiği yemek programı Yeşil Elma'yla bir ilke imza atan Oktay Usta, hala en fazla izlenen programlar arasında birinciliği kimseye kaptırmıyor. Biz de Lezzet Durakları'nda bu hafta Oktay Usta'nın mutfağına uğradık

Aysel Yaşa
00:00 - 21/04/2012 السبت
Güncelleme: 20:42 - 20/04/2012 الجمعة
Yeni Şafak
Dikkat! Mutfakta Oktay Usta var
Dikkat! Mutfakta Oktay Usta var

Bugüne dek 182 mekanda, elimizden geldiğince sizlere önerilerde bulunduk, lezzetlerle ilgili deneyimlerimizi sizlerle paylaştık, bundan sonra da yazmaya devam edeceğiz. Ama bu hafta bir farklılık yapıp milyonların izlediği, sevdiği ama üzülerek söylemeliyim ki gidemeyeceği bir mekana konuk olduk. Lezzet Durakları'nda bu hafta 14 yıldır aralıksız olarak Samanyolu TV'de yayınlanan Yeşil Elma programının stüdyolarında mola verdik, Oktay Usta'nın birbirinden leziz yemeklerinin tadına baktık. Her şey bir davetle başladı. Ekranların en fazla sevilen yemek programında Lezzet Durakları'nı anlatmamız istendi. Tabii orada yaşadıklarımızı sizlerle paylaşmamak da olmazdı. Bu hafta restoran tanıtımımız yok ama sizler için Oktay Usta'dan leziz yemek tarifleri aldık. Stüdyoda beraberce hazırladığımız bu yemekler hepinizin evde kolayca yapabileceği malzemelerden oluşuyor. Zaten Oktay Usta'nın mutfağının en önemli özelliği de bu. Malzemelerin hepsi kolayca bulabileceğimiz ve yiyeceğimiz türden. Buna bilhassa dikkat ettiğini söylüyor ekranların en meşhur şefi. "Eğer benim ekranda verdiğim tarifleri, aynı anda televizyon karşısındaki insanlar yapamayacaksa o program hiçbir işe yaramaz. Biz insanlara kolay tariflerle leziz yemekler öğretiyoruz" diyor.

YEŞİLLİKLER BAHÇEDEN

Yeşil Elma'nın çok güzel bir mutfağı var. Emek verilerek kurulduğu çok belli. Kileri, dondurucuları ve yemyeşil bahçesiyle tam bir ev mutfağı, eksiği yok fazlası var. Oktay Usta yemeklerde kullandığı birçok yeşilliği bahçesinde yetiştiriyor. Buğday çimi, roma, tere, kıvırcık, limon otu, fesleğen, reyhan ne ararsanız var bahçede. Usta, yemekler için farklı tatlar istediğinde soluğu bahçesinde alıyor. Program başlamadan önce tüm malzemelerini topluyor, masasını hazırlıyor. Yayın başladığında ise stüdyodaki herkes kameraları unutuyor. Konuklarını boş oturtmayan Oktay Usta, "Bizim programda hem konuşup hem yemek yaparız, hazırlıklı olun" diye uyarıyor bizleri. Uyarısında da haklı çıkıyor, diğer konuk şef Rafet İnce'yle bana, önlüğümüzü ve eldivenlerimizi elimize tutuşturup 3 dakikada açma yaptırıyor, mantı kapattırıyor. Ve bunu her gelen konuğuna da mutlaka yaptırıyor. Programın süresi başta uzun gibi dursa da bir bakıyoruz 2 saatlik yayının sonuna gelmişiz. Sonra ne mi oluyor? Tabii ki o leziz yemeklerin tadına bakılıyor. Yeşil Elma'da pişen her yemek mutlaka çok lezzetli. Tadına bakamayacaklar için şimdi tarifleri veriyoruz.


Yeşil Elma stüdyosunda lezzetli bir mola

Aysel Yaşa ekranların en çok izlenen yemek programı Yeşil Elma'da Oktay Usta'nın konuğu oldu. Son derece keyifli saatlerin yaşandığı programdan sizin için seçtiği çok özel yemek tarifleriyle döndü.


VİŞNELİ ARMUT TATLISI

5 armut /1 su b. vişne suyu

1 su b. toz şeker /150 gr. badem

100 gr. bal /1 çay k. tarçın /1 elma

kaymaklı dondurma

HAZIRLANIŞI:
Armutları soyup ortadan ikiye bölüyoruz. Çekirdeklerini çıkartıp ortasını oyuyoruz. Toz şeker, iri kırılmış badem, bal ve tarçını karıştırma kabına alıp karıştırıyoruz. Armutları fırın kabına diziyoruz. Ortalarına hazırlamış olduğumuz harçtan dolduruyoruz. Bir elmayı soyup dilimliyoruz. Çekirdekli bölümünü çıkarmadan armutların fırın kabının içine koyuyoruz. Vişne suyunu döküyoruz. Önce ocağın üzerine biraz pişirip ardından önceden ısıtılmış 180 derece fırında ortalama 20 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkıp ılıdıktan sonra üzerine kaymaklı dondurma koyup servis ediyoruz.

SUBARA ÇORBASI

150 gr. dana eti /1 su b. subara

1 çay b. yeşil mercimek /1 çorba k. domates salçası /1 çorba k. biber salçası /2 çorba k. tereyağı /1 soğan

1 havuç /su /tuz

HAZIRLANIŞI:
Dana etini küçük bir şekilde doğruyoruz. Soğanı ince bir şekilde doğrayıp tereyağı ve sıvıyağ koyduğumuz tencerede kavuruyoruz. Eti ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Soyulmuş havucu doğrayıp soğan ve etle birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Domates ve biber salçasını ekleyip karıştırıyoruz. Sıcak su döküp etleri ve havucu pişiriyoruz. Yeşil mercimeği ayrı bir tencerede bir taşım kaynatıp kara suyunu çıkartıyoruz. Süzüp kaynayan çorbaya ekliyoruz. Mercimekler piştikten sonra subarayı ekliyoruz. Biraz daha sıcak su ekleyip kıvamını ayarlıyoruz. Tuzunu ekleyip subaralar piştikten sonra servis ediyoruz.

FESLEĞENLİ PEYNİRLİ AÇMA BÖREK

3,5 su bardağı un/yarım paket

yaş maya

1 çay bardak süt/çay bardağı su

1 çay bardağı sıvıyağ/1çorba kaşığı toz şeker1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta/beyaz peynir

kaşar peyniri/1 tutam fesleğen/

yumurta sarısı/çeri domates

HAMURU YAĞLAMAK İÇİN:
2 çorba kaşığı tereyağı/sıvıyağ
HAZIRLANIŞI:
Süt, sıvıyağ, su ve 1 yumurtayı ortasına koyup hiç un almadan önce sıvıları karıştırıyoruz. Mayayı iyice eritiyoruz. Toz şeker ve suyu unun üzerine döküyoruz. Sonra unu da katarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz, dinlendiriyoruz. Limon büyüklüğünde bezelere bölüyoruz. Tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz. İç harcı için beyaz peynir ve kaşar peyniri rendeliyoruz. Fesleğeni ince doğrayıp karıştırıyoruz. Açtığımız hamurların üzerine erimiş tereyağı ve sıvıyağını sürüyoruz. Peynirli harcımızdan koyup gül böreği şeklinde sarıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Ortasına beyaz peynir ve yarım çeri domates koyup hafif bir şekilde bastırıyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Biraz daha mayalandırıyoruz. Ardından önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişirip servis ediyoruz.


٪d سنوات قبل