|

'İstanbul'un ruhunu anlamak çok önemli'

Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, İstanbul'un ruhunun güzelliğinin yüzüne yansımadığını savundu. Gürdoğan "Şehirleşme sadece müteahhitlere, mimarlara bırakılamayacak kadar önemli. Medeniyetimizin güzelliklerini yeniden kurmak, ihya etmek zorundayız" dedi

00:00 - 21/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 20:32 - 20/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
'İstanbul'un ruhunu anlamak çok önemli'
'İstanbul'un ruhunu anlamak çok önemli'

Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Gürdoğan, İstanbul Semtleri Grubu'nun Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlediği, 'İstanbul Sohbetleri'ne, konuşmacı olarak katıldı. 'Şehir Ruhu ve İstanbul' başlıklı konuşmasına, "İstanbul'u bir kızıl elma olarak gören Anadolu insanı Üsküdarı Mekke, Eyüp'ü de Medine toprağı bilmiştir" diyerek başlayan Gürdoğan şöyle devam etti: "İstanbul, Eyüp Sultan'la İstanbul olmuştur. Tıpkı Medine gibi İstanbul da övülen bir şehirdir. Medine ve İstanbul'da toprağın altı toprağın üstünden çok daha zengindir. İstanbul'u Anadolu'ya kazandıran Fatih'in ilk işi Medine'yi İstanbul'a taşıyan güzel sahabinin mezarını bulmak, türbe ve camisini inşa ettirmek oldu. İstanbul'un sahibi, onu Medine toprağı kılan Eyüp el Ensari'dir. Onunla erdemli şehir Medine'nin değerleri İstanbul'a taşınmıştır." İstanbul'un ruhun anlamanın ancak 'değerlerimizi ve medeniyetimizi' kavramakla mümkün olacağını vurgulayan E. Nazif Gürdoğan, Yahya Kemal'in Aziz İstanbul kitabında da geçen şu anekdotu anlattı: "Yahya Kemal 1922'de, 'Anladım ki bu devletin iki temeli var, birisi Ayasofya'da okunan ezan, diğeri ise 400 yıldır Topkapı Sarayı'nın harem dairesinde hiç fasılasız okunan Kur'an' diyordu. O tarihte İstiklal Savaşı yeni kazanılmıştı. Aslında İstanbul ruhu dediğimizde biz bunu anlıyoruz. Bugün de Topkapı da Kur'an fasılasız okunuyor."

HER AY DEVAM DECEK

Gürdoğan, Türkiye'nin yeni yüzyılda da değerlerini İstanbul'dan bütün dünyaya taşıyacağı iddiasında. "Dünyanın her yerinde olmadığımız zaman İstanbul'da da olamayız" diyen Gürdoğan, "Anadolu insanı mazide ezanın okunduğu yeri vatan bilmiş, ezan okunmayan yerde de ezan okumayı görev bilmiş. Hep hareket halinde olmuş. Bugün de Anadolu insanının okullarıyla, mağazalarıyla, ticari mallarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla Viyaana'da, Buhara'da, Londra'da Newyork'ta olması çok önemli" şeklinde konuştu.

Yaklaşık bir saat süren konuşmasın sonunda Nazif Gürdoğan'a teşekkür plaketi takdim edildi. İstanbul Semtleri'nin moderatörü Rasim Acar, İlber Ortaylı'yla başlayıp, Nazif Gürdoğan'la süren İstanbul Sohbetleri'nin her ay İstanbul aşığı ve uzmanı bir isimle devam edeceğini söyledi.



12 yıl önce