|

Sizi bizsiz bizi sizsiz bırakmayın

Şehir Hatları İstanbullular için sadece karşıdan karşıya geçmek anlamına gelmez. Şehrin keşmekeşinde çay eşliğinde bir nefes molası, simit ve martı, İstanbul'un eşsiz siluetini tamamlayan vapur demektir aynı zamanda. İstanbul Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç İstanbulluları, bu mirasa sahip çıkmaya davet ediyor ve 'Sizi bizsiz, bizi sizsiz bırakmayın' diyor

Arzu Akyol
00:00 - 7/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:30 - 6/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
Sizi bizsiz bizi sizsiz bırakmayın
Sizi bizsiz bizi sizsiz bırakmayın

İstanbul için özel ve önemli olan İstanbul Şehir Hatlarının tarihçesini ve yaz etkinliklerini İstanbul Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç ile konuştuk.

İstanbul'da Şehir Hatları macerasının 1851'de Şirket-i Hayriye ile başladığını söyleyen Süleyman Genç, "Biz de İstanbul Şehir Hatları olarak bu hayırlı şirketin bize bıraktığı mirası taşımaya devam ediyoruz" diyor.


İSTANBUL SİLUETİNİN AYRILMAZ PARÇASI VAPULAR

İstanbul Şehir Hatları İşletmesi'nin İstanbullular için sadece yolcu taşımacılığı anlamına gelmediğini vurgulayan Genç, "Şehir Hatları İstanbul için Sultanahmet, Galata, Kız Kulesi gibi İstanbul'un eşsiz güzelliklerini tamamlayan vapurlar, bu vapurlarda martılara simit atan yolcular demektir. Yani şehir hatlarının sosyal ve kültürel olarak da son derece derin anlamları vardır. Televizyonda herhangi bir diziyi ya da programı açın, İstanbul manzarasının arkasında mutlaka bir şehir hatları vapuru görürsünüz. İstanbul'un ayrılmaz bir parçasıdır" diye konuşuyor.


İSTANBULLU ŞEHİR HATLARINA SAHİP ÇIKSIN

İstanbul'un ulaşım sorununu çözmek için uygulanan projelerin şehir hatlarının geleceği için tehdit oluşturduğunun da altını çizen Genç, "Metrobüs ve Marmaray gibi projeler ulaşım sorununu çözecek büyük projeler. Ama bizi de bu konuda açık bir tehdit bekliyor. Bunu görüp tedbirlerimizi ona göre alıyoruz.

5 yeni yolcu vapuru ve panoramik görüş açısına sahip 3 yeni Haliç vapuru inşa edildi ve hizmete alındı. Yeni gemilerimizde emzirme odası, engelli tuvaletleri, engelli asansörü klima gibi sosyal faydaya dönük hizmetlerimiz var. Aynı dönemde eski nesil yolcu vapurlarıyla tarihi önem ve değere sahip vapur iskelelerinin renovasyonu gerçekleştirildi ve bazı iskeleler yeniden inşa edildi. Hakikaten yaşlanmış bazı gemilerimiz de kültürel varlık olarak değerlendiriliyor. Fenerbahçe Gemisi Haliç'te sergileniyor. Paşabahçe Gemisi'ni Beykoz Belediyesi sosyal etkinliklerde kullanılıyor. Maltepe Gemisi Şile'de yine bu tür bir kullanımda" şeklinde konuşuyor.

Süleyman Genç, "Ulaşımda yaşanan bütün bu yeniliklere rağmen şehir hatları sevdalısı yolcularımız olduğunu biliyoruz. Şehir Hatları 161 yıldır hizmet veren bir kuruluş. Bu yüzden de desteklenmesi gerekiyor. Kamu otoritelerinin desteği de önemli elbette ama asıl önemli olan halkımızın bizi tercih ederek desteklemesi. Biliyoruz bizi seviyorsunuz, seyrimizi de seviyorsunuz. O halde bu keyifli yolculukta bizi sizsiz, sizi bizsiz bırakmayın diyoruz" diyor.

ŞEHİR HATLARIYLA MEHTAPLI GECELER

Yaz ayları için çok özel etkinlikler ve keyifli yolculuklar planladıklarını da anlatan Genç, etkinlikler hakkında da şöyle bilgi veriyor: "1 Nisan itibarıyle dolu dolu bir bahar sezonuna başladık. Uzun Boğaz turumuzu 2 sefere çıkardık. Bu turları yaz boyunca 4 sefere çıkarmak niyetindeyiz. Bir de 2 saatlik kısa Boğaz turlarımız var. Bununla birlikte sanal rehber eşliğinde yaptığımız turlar var. Tur esnasında bir kulaklıkla 10 dilde rehberlik hizmeti veriyoruz. Çünkü turlarımıza yabancı turistlerin rağbeti çok fazla. Şehir Hatları sevdası onlara da bulaşmış. Yine bazı vapurlarımıza dürbünler koyduk. Cüzi bir ücret karşılığında seyir halindeyken İstanbul'u seyrediyorlar insanlar. En keyifli turlarımızdan biri de haziran ayında başlayacak 'Mehtap Turlarımız'. Akşam vakti Bostancı'dan Anadolu Kavağı'na giden bir tur. Canlı müzik eşliğinde mehtap sefası yapıyor insanlarımız. Ayrıca ulusal ve dini bayramlarımızda indirimli tarifelerle özel etkinliklerimiz ve sosyal projelerimiz oluyor. Bu anlayışa 'ninemizin masalı' gibi sevdiğimiz bu kuruma layık olmaya, onun 161 yılda oluşturduğu kültürel ve sosyal mirasa sahip çıkmaya çalışıyoruz."



12 yıl önce