|

Nişanlısı terk etti diye 124 kilo verdi

Aşırı kilo yaşamı olumsuz etkilerken son dönemde kilolarından kurtulup sağlıklı hayata "merhaba" diyenlerin ilginç hikayeleri dikkati çekiyor

Yeni Şafak
15:10 - 23/11/2014 Pazar
Güncelleme: 13:14 - 23/11/2014 Pazar
AA

Birçok hastalığa davetiye çıkaran aşırı kilo yaşamı olumsuz etkilerken son dönemde kilolarından kurtulup sağlıklı hayata "merhaba" diyenlerin ilginç hikayeleri dikkati çekiyor.


"Çağın hastalığı" olarak nitelendirilen obezite, insanların sağlığını tehdit ederken, ciddi ekonomik ve sosyal sorunları da beraberinde getiriyor. Aşırı kilolarından rahatsızlanan ve bu durumdan kurtulmak isteyen çok sayıda kişi, mücadele için çeşitli tedavi yöntemlerini deniyor. Tedavinin olumlu yanıt verdiği çoğu kişi, hekiminin önerileri ile kilolarından kurtulmayı başarırken, bazı kişiler ise inat ve korkuyla zayıflıyor.


Son dönemde aşırı kilolarından rahatsız olan yaşadığı olaylardan etkilenip, kilolarından kurtularak sağlıklı bir hayata "merhaba" diyenlerin ilginç hikayeleri dikkati çekiyor.


Tehdit, 63 kilo verdirdi


İzmir'de yaşayan işçi emeklisi Hüseyin Arı da (53) dengesiz beslenme nedeniyle 156 kiloya çıkıp, zayıflayanlar arasında yer alıyor. Demir çelik fabrikasında vardiya amiri olarak görev yaptığı dönemde aşırı kilo alan 2 çocuk babası Arı, eşi Fatma Arı'nın "seni boşarım, hastalanırsan da bakmam" tehdidi üzerine 1 yılda 63 kilo verip, 70'den 50 bedene düştü.


Doktor, diyetisyen ve psikolog programı eşliğinde 63 kilo veren Arı, eşini çok sevdiğini ve iyi geçinmek için çaba gösterdiğini, günde 1 saat yürüyüş ve diyet programını ihmal etmediğini, kilo almamak için özen gösterdiğini belirtmişti.


 Çocukları utanmasın diye 65 kilo verdi


Gaziantepli Ayten Büyükaydınlı da (45) aşırı kilosuna açtığı savaşı kazananlar arasında bulunuyor. Stres ve üzüntüden bir yılda 145 kiloya kadar çıkan Büyükaydınlı, eşinin kendisini terk etmesi, çocuklarının da fazla kilosundan utanması üzerine 8 ayda 65 kilo verdi.


Azmiyle çevresine örnek olan Büyükaydınlı, gençliğinden beri hafif kilolu olduğunu ancak evde yaşadığı sorunlar, stres ve üzüntü nedeniyle 1 yılda 145 kiloya çıktığını, çocuklarının bu durumdan utandığını, eşinin kendisini boşadığını, 80 kiloya düştüğünü, kilo verdikçe öz güveninin yerine geldiğini, eski eşinin de kendisiyle barışmak istediğini anlatmıştı.


Nişanlısı terk edince 220'den 96 kiloya düştü


Mersin'de bir günlük nişanlısının, aşırı kilosu nedeniyle kendisini terk etmesine kızan 36 yaşındaki Barış Aykanat da midesinden geçirdiği operasyon yardımıyla bir yılda 220 kilodan 96 kiloya düştü.


Nişandan bir gün sonra, 220 kilo olduğu için nişanlısının kendisini terk ettiğini belirten Aykanat, "Nişan bozulunca çok zoruma gitti. Ben de buna inat, zayıflamaya karar verdim. Midemden operasyon geçirdim. Aynı zamanda spora ve diyete başladım. Bir yılda 124 kilo verdim. Şu an 96 kiloyum. Hedefim, 70 kiloya kadar düşmek. Nişanlım, kilolarım nedeniyle 6 ay ömrüm kaldığını söylemişti. Kilolardan kurtuldum ve hala yaşıyorum" demişti.


Trabzon'da 16 yıl önce zayıflamak için atletizme başlayıp milli olan Nebahat Atasoy ise yaklaşık 2 yılda 72'den 57 kiloya düşerek çevresindekilere örnek oldu.


"Kararlı şekilde verilen kilolar daha kalıcı"


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Lut Tamam, kilo vermede tedavi yöntemlerinin yanı sıra bazı psikolojik motivasyonların da rolü olabileceğini söyledi.


Tamam, eşlerin boşanması ya da ayrılık sonrası kişilerde en sık yas ya da kayıp tepkisi görüldüğünü belirterek, bireylerin özellikle ayrılmak istemedikleri zaman ciddi depresyona girebildiğini, yalnızlık, umutsuzluk hissedebildiklerini ifade etti.


Bu kişilerde görülen en önemli depresyon belirtilerinin iştah ve kilo kaybı olduğunu anlatan Tamam, şunları kaydetti:


"Çevreye olan ilgilerini kaybeden bu insanlar, yaşantılarından dolayı bir süreliğine yemek yemeyi akıllarına getirmez, bu arada günlük yaşamlarını da sürdürmeye çalıştıklarından kilo kaybı kaçınılmazdır. Depresyona bağlı kilo kaybı, boşanma ya da ayrılık sonrası ilk dönemlerde sıklıkla görülen bir tablodur. Zaman geçtikçe bireylerin çoğunun yaşamı ve beslenme alışkanlıkları normale döndüğünde verdikleri kiloları geri alırlar. İlk dönemlerden sonraki süreçte kişilerin kilo verme çabalarının nedeni bambaşkadır. Bir ilişkinin sona ermesi, acı veren sıkıntılı bir süreçtir. Aynı zamanda bireyler için yeni bir başlangıçtır da. Bu olaya bağlı acı duyma, kayıp hissi zamanla azaldığında kişi kendini yeni bir yaşama hazırlamaya çalışır. Bu yeni süreçte sağlık ve canlılığın kazanılmasında kilo verme ve daha güzel bir görünüme sahip olma çok büyük önem arz eder ve kişinin yaşama arzusunu motivasyonunu canlı tutar. Kararlı şekilde ortaya çıkan kilo vermeler, genelde yaşam stilinde ve beslenme alışkanlıklarında yapılan değişikliklerin bir sonucu olduğundan daha kalıcıdır."
#aşırı kilo
#obezite
#Prof. Dr. Lut Tamam
#ilginç hikayeler
9 yıl önce