|

Bu meslekler işsiz bırakmıyor

Geleceğin yükselen değeri olarak bilinen bilişim sektörü hala göz dolduruyor. Sanal pazarlamadan, yazılım mühendisine, web tasarımdan, arama motoru optimizasyonu uzmanına kadar çeşitli dijital işler gençlerin odağında.

Aybike Eroğlu
00:00 - 14/07/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:46 - 13/07/2014 Pazar
Yeni Şafak
Bu meslekler işsiz bırakmıyor
Bu meslekler işsiz bırakmıyor

Üniversite tercihleri, aslında gençlerin geleceği şekillendirmesi anlamına geliyor. Sınav sonrası yapılan tercihler, gençlerin yaşamı nasıl geçireceğini de belirliyor. Dijitalleşen dünyada özellikle bilişim sektörü istihdamın büyük bir kısmını sırtlanmış durumda. Geleceğin yükselen değeri olarak bilişim sektörü göz doldururken, dijital pazarlamadan, yazılım mühendisine, web tasarımdan, arama motoru optimizasyonu uzmanına kadar çeşitli dijital işler gençlerin odağında. Bu gençlerin bölüm tercih ederken pek çoğunun aklında ise üniversiteyi bitirdikten sonra kolay iş bulup bulamayacakları yatıyor. Çünkü her aday üniversiteden mezun olduktan sonra iyi bir ücret ve iyi bir unvanla iş hayatına başlamak istiyor.

GENÇLER İLGİ GÖSTERİYOR

2014 yılında istihdam alanında en çok hareketlilik gösteren sektörün bilişim sektörü olduğunu belirten Yenibiris.com Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek, ''Özellikle web ve mobil yazılım uzmanlarına ihtiyaç duyan bilişim sektörüne Türkiye''nin doğusunda yaşayan gençler de ilgi gösteriyor. Geçtiğimiz yıla göre bu oranın 2-3 kat arttığını görüyoruz'' diye konuştu. Sosyal medyaya yönelik iş ilanları düzenli olarak artış gösterdiğini belirten Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü ise, ''Özellikle kurumsal şirketler için sosyal medya yönetimi giderek daha çok önem kazanıyor. Bu nedenle iletişim ve İK departmanları bu konuda uzmanlaşmış eleman arayışlarını hızlandırıyor'' dedi.

YEŞİL İŞLER ARTACAK

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı''nın geçtiğimiz ay açıkladığı rapora atıfta bulunan Özörnek, ''Dünya genelinde yenilenebilir enerji alanında çalışan sayısı yüzde 14 oranında artarak 6.5 milyon kişiye ulaştı. Çin, bu alanda en fazla eleman alımı yapan ülke konumunda. Güneş enerjisi üretimi, başı çekiyor. Küresel iklim değişikliği konusunda farkındalığın artması, çevreci, doğal kaynakların kullanımının özendirilmesiyle Türkiye''de de yeşil işlerin yaygınlaşacağını düşünüyoruz'' diyor.

YENİ SEKTÖRLER DOĞACAK

Yakın gelecekte bugünün üniversite öğrencilerini istihdam edecek iş alanları ve gelişen sektörlerin doğacağını belirten Okan Tütüncü de ''Otomotiv, gıda, perakende, inşaat, finans ve yazılım sektörlerinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kayda değer bir büyüme gerçekleşiyor. Bu sektörlerde uzmanlık gerektiren pozisyonlara yönelik bölümlerden mezun olacak olanlar iş bulma konusunda daha şanslı olacaklar: Örneğin, perakende sektöründe satış temsilcisi, finans sektöründe muhasebe sorumlusu, IT sektöründe yazılım mühendisi gibi'' ifadelerini kullandı.

Mağazacılık ilanları birinci

Secretcv''nin Mayıs ayı değerlendirmesine göre en çok yüzde 13 ile mağazacılık/perakendecilik en çok iş ilanı verilen alan olarak liderliğe oynuyor. Gıda''nın yüzde 12 ile takip ettiği mağazacılığın ardından yüzde yüzde 9,5 ile tekstil sektörü geliyor. Bu sıralamayı yüzde 8 ile hızlı tüketim malları ve yüzde 7,5 ile sağlık/hastane ve yüzde 7 ile eğitimin takip ediyor. Okan Tütüncü, ''Secretcv.com''un veritabanında sağlık/hastane sektörüne yönelik ilanların tümü içindeki oranı yüzde 7,5. Eğitim sektörüne yönelik ilanlar yüzde 7, mühendislik ilanları yüzde 2, hukuk alanına yönelik ilanlar ise yüzde 1''lik bir paya sahip'' ifadelerini kullandı.

Hangi alanlarda eleman açığı var?

Genel olarak bilişim, perakendecilik-toptancılık, yapı-inşaat ve bankacılık-finans sektörleri en fazla eleman aranan sektörler. Başta web ve mobil yazılım olmak üzere bilişim sektöründe nitelikli eleman açığının giderek artıyor. Sağlık-tıp sektöründe, özel sağlık kuruluşlarında hemşirelik alanında aynı şekilde büyüyen bir ihtiyaç sözkonusu.

Y KUŞAĞI GENÇLERİ GELENEĞİ BOZAR

Bankacılık, mühendislik, doktorluk gibi mesleklerin toplumdaki algısının kolay kolay değişmez. Ancak ileride, y kuşağı gençler anne-baba olduğunda bu durum değişmeye başlayabilir. Örneğin kendi işini kuran başarılı girişimciler toplumda daha fazla önemsenebilir ve yaptıkları iş herkes tarafından anlaşılır duruma gelebilir.

Üniversite adaylarının satış konusunda kendini geliştirmesi de mühim. Zira büyük şirketler iyi satışçı avında. Hemen hemen tüm sektörlerde iş yapabilen ''satış elemanları'' konusunda özellikle bilişim sektöründe ciddi açık var. Üniversiteye başlayacak gençlein öncelikle hangi alanlara ilgi duyduklarını keşfetmeleri olacak. Bunu çeşitli biçimlerde deneyerek bulabilirler.

Beklenti ve kriterler çok değişti

Üniversite sayı ve kontenjanlarında son on yıldaki hızlı artışla beraber öğrencilerin de üniversite ve bölüm seçimleri değişti. Türkiye''nin son yıllarda içerisinde bulunduğu siyasi, politik değişimler; eğitim alanında yapılan yeni yatırımlar ile yurt dışına daha yoğun açılım, yeni iş dünyası vs her alandaki değişiklik gençlerin üniversiteden beklentilerini ve üniversite seçerken aradıkları kriterleri değiştirmiştir. Önceleri tıp, hukuk, mühendislik gibi belli başlı bölümler, belli başlı üniversitelerde iyi olarak kabul görür ve bu okulları kazanmak için uğraşılırdı. Teknolojide hızla meydana gelen değişiklikler, sektörel farkları da ortaya koymakta, iş dünyasını ve ekonomik dengeleri de değiştirmektedir. Bugün ise öğrenciler farklı alanlarda tercihlerini yaparak kendilerini geleceğin mesleklerine hazırlıyorlar.


10 yıl önce