|

Kızılay''ın Somalili kadın gönüllüleri

Somali''de faaliyet yürüten TİKA insanlara hizmet verirken Türk dış politikasının da elini güçlendiriyor. Ülkede TİKA sayesinde 6 binden fazla Somalili istihdam edildi. Bunların içerisinde Türklerle çalışırken Türkçe öğrenen onlarca Somalili kadın da var.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 9/05/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:20 - 8/05/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Kızılay''ın Somalili kadın gönüllüleri
Kızılay''ın Somalili kadın gönüllüleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''ın 2011''de ziyaretinde kurulmasını emrettiği Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Somali Şubesi bölgenin saygın kurumlarından biri olarak görev yapıyor. Teknik noktada en üst kurumlardan biri olarak Türkiye''yi temsil eden ayrıca Türk STK''lar için altyapı çalışmalarını ve lojistik desteği sağlayan TİKA, ülkede sosyal ve ticari hayatın da yeniden canlanmasına neden oluyor. Somali''de faaliyet sürdüren Türk STK''lara altyapı hizmeti veren TİKA 6 bin civarında Somalilinin de istihdam edilmesini sağladı. TİKA sayesinde Türk Kızılay''ında görev yapmaya başlayan Leyla Osman Hassan, Fatma Zehra Hüseyin, Katra Bashir Hüseyin de o kadınlardan birkaçı. Somali''deki Türk Kızılayı Delegasyon Başkanı Mücahit Salih Duran, ''Burada her işimizde yardım eden bu üç arkadaşı yetkilendirdik'' derken üç kadının Türkçe öğrendiğini de belirtti.

BİZE YARDIM EDENLERE YARDIM ETMEK İSTEDİK

Katra Bashir Huseyin, iki yıldır Türk Kızılayı''nda görev alıyor. Somali''ye gelen ilk ekiple birlikte işe başlayan Katra hikayesini ise şöyle anlatıyor: ''Kuraklığın ilk dönemlerinde her yerde aç insanların, göç eden ailelerin görüntüleri varken onların yanında da onlar ayardım eden Türklerin görüntüleri vardı. Bize yardım eden insanlara ben de yardım etmek istedim. Burada depolara girip çıkacak malların raporunu tutup hesabını yapıyorum. Bir nevi deponun patronuyum.'' Leyla ise mutfağı ve kullanılan malzemeleri denetliyor. Türk Kızılayı''nın tercümanlık işini ise Fatma Zehra Hüseyin yapıyor. Kayseri''de Sağlık Meslek Lisesi''nde eğitim alan 18 yaşındaki Fatma Kızılay''ın yetki verdiği kadınlardan.

CIA engelledi TİKA inşa etti

TİKA''nın Somali Proje Koordinatörü Abddulahad Kökdağı, TİKA''nın Somali''de hayatın normale dönmesi noktasında yürütülen çalışmalar ile Türklerin Somali''ye gelmesiyle değişenleri gazetemize anlattı. Kökdağı, ''Burada bizim müdahalemiz olmadan bir Türk kurumunun ya da STK''sının iş yapması çok güç. Biz de Türkiye ve Başbakanı temsil ettiğimiz için bu güçle her türlü işi halledip desteği sağlıyoruz. Mesela Mogadişu''daki havaalanının dışındaki güvenlik duvarını biz yaptırdık. CIA ve BM engellemek istedi, işçilerin onlara saldıracağından korktu. Riski aldık duvarını tamamladık'' diyor.

TÜRKLER BARIŞI DA GETİRİYOR

Somali, 1991''de çıkan iç savaş sonrasında resmi olmasa da üçe bölündü. Ülkenin kuzeyinde yer alan ve kendi içlerinde bağımsızlık ilan eden Somaliland ve Puntland ülkeleri, merkezi Mogadişu hükümeti arasında yıllarca süren savaş ve katliamlar ülkenin belini doğrultmasını engelledi. Abdulahad Kökdağı, TİKA''nın Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı''nın düşman kardeşleri barıştırmak için başlattığı ''Barış sürecinin'' de geri planını hazırladığını belirtiyor.

AYNI MASADA BARIŞ KONUŞULDU

''Somaliland ve Puntland kendi içlerinde bağımsızlık ilan etmiş defakto ülkelerdi. Dünya Mogadişu''yu tanıdığı için buralara yardım da gitmiyordu. TİKA''nın girişimleriyle hem bu bölgelere de yardım gitmeye başladı hem de ülke barışının sağlanması yönünde görüşmeler başladı. Ben bizzat Somaliland Cumhurbaşkanıyla görüştüm ve Somali Cumhurbaşkanıyla görüşmelerini sağladık. İkisinin aynı masaya oturması bile düşünülmezken birebir görüşüp barışı konuştular'' sözleriyle süreci anlatan Kökdağı STK''ların da sosyal hayatı geliştirdiğini ve artık insanların barış istediğini de belirtti.

Kardak bayrağını havaalanına dikecek

Ahmet Çetin, Tekirdağ Çerkezköy''de bulunan bir güvenlik firmasının sahibi. Ayrıca inşaat işleri de yapan Çetin, Türkiye ile Yunanistan''ı karşı karşıya getiren Kardak krizinde, adaya çıkıp bayrak diken ekipte yer alıyor. Burada yaşanan Skorsky saldırısında gazi olan Ahmet Çetin, kurduğu güvenlik şirketiyle önce Mogadişu Aden Abdulle Havaalanının güvenliğini sağlamaya başladı şimdi de Kardeşler Yapı Grup ile ortak kurduğu Favori LLC firmasıyla aynı havaalanının kapasitesini genişletiyor. Somali''ye yatırım yapmaya gelen işadamının Somali''deki gelişmenin en önemli göstergesi olduğunu kaydeden Abulahad Kökdağı, yatırımcının gelmeden kendileriyle ilişkiye geçmelerini ve Somali yapısı ve kültürü üzerine konuşarak yatırımın şeklini istişare etmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Mutfak bizden sorulur

Kızılay, her gün sayıları 30 bini bulan çadır kampında kalan ailelere ve yoksullara yardım ediyor. Bu yardımların arasında yemek ve gıda yardımı da bulunuyor. Günlük ekmek ve yemek yardımı yapan Kızılay''ın mobil mutfakları ise Leyla Osman Hassan''dan soruluyor. Leyla da 1 yıldır Kızılay faaliyetlerinde görev alıyor. 1 yıl önce işsiz olduğu için başvurduğu Leyla mutfağı ve kullanılan malzemeleri denetliyor.

Küçük işle büyük yatırımcı olursunuz

Ülkeye gelen STK''lara Somali''de kimlerle çalışılacağını ve hangi bölgelerde hangi işin yapılacağı noktasında destek vereceklerini belirten TİKA''nın Somali Proje Koordinatörü Abdulahad Kökdağı, aynı desteği iş adamlarına ve yatırımcılara da vereceklerini de söylüyor. Ülkenin sıfırdan kurulduğunu söyleyen Kökdağı ''Burada hiçbir şey yok. Bu abartı değil gerçekten yok. Bu yüzden buraya ne getirilip satılırsa burada kar edilir. Hatta küçük yatırımcı buraya gelip buradan büyük yatırımcı olarak döner'' diyor. Kökdağı inşaat, tesisat, dekorasyon, mobilya işlerine çok ihtiyaç olduğunu söyledi.

Mogadişu yolları İstanbul''dan

Mogadişu savaşın başladığı yıldan beri hizmet almayan bir şehir olma görüntüsünden Türklerin çabalarıyla kurtulmaya çalışıyor. TİKA''nın girişimleriyle başlayan çalışmaların önemli bölümünü ise 23 kilometrelik şehir içi asfaltlama ve kaldırımları oluşturuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi''nin hayata geçireceği asfalt yollar ile canlanmaya başlayan şehir hayatı daha da canlılık kazanacak.


11 yıl önce