|

Doğru beslenerek sınav stresini yenin

Konu tekrarını bitirerek deneme sınavlarıyla LYS'yi bekleyen üniversite adaylarının sınav kaygısına karşı nasıl mücadele edeceğini ve son günlerde nasıl beslenmeleri gerektiğini uzman diyetisyenler ve ilahiyatçılara sorduk. Uzmanlara göre, yeterli çalışmanın yanında doğru beslenme ve inanç faktörü, motivasyonu üst noktalara taşıyor

Orhan Turan
00:00 - 11/06/2012 Pazartesi
Güncelleme: 00:24 - 11/06/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Doğru beslenerek sınav stresini yenin
Doğru beslenerek sınav stresini yenin

Yeterince konu tekrarı yaptığınıza ve deneme sınavlarıyla kendinizi sınadığınıza inanıyorsanız geriye 'sınav kaygısı' ve 'stresle mücadele' kalıyor. Biz de Kozmik Bilimci Prof. Dr. Ahmet Maranki'nin yanı sıra, diyetisyen ve ilahiyatçılara, 'kaygısız aday' olmak için izlenecek yolları sorduk. Maranki, stres ve kaygıyla mücadele için son hafta kürünü, diyetisyen Nil Şahin Gürhan ve Gizem Keservuran, doğru beslenme tüyolarını 'Sınava Doğru'ya anlattı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Musta Usta ise adayların stres ve kaygıya karşı Kur'an'ı Kerim'den ayet örnekleriyle nasıl mücadele edebileceklerini aktardı. Uzmanlara göre, yeterli çalışmanın yanında fiziksel etkenler, doğru beslenme ve inanç faktörü, motivasyonu üst noktalara taşıyor.

GÜNDE EN AZ 3 ARA ÖĞÜN

'Sınav gününe özel bir değişiklik yapılmamalı' diyen Diyet ve Beslenme Uzmanı Nil Şahin Gürhan'a göre adaylar uyku ve beslenme düzenlerinde yapacakları değişiklikleri bugünden itibaren düzenlemeli. Sınava bir hafta kala, adayların sınav saatinden bir iki saat önce uyanacak şekilde hareket etmeleri gerektiğini söyleyen Gürhan, günde en az 3 ana öğün ve 2-3 ara öğünün tüketilmesi gerektiğini belirtti. Gürhan, 'Bitki çayı gibi takviyeler alınarak beslenme düzene sokulmalı. Her öğünde 1 adet orta boy havuç sınav sabahı da dâhil tüketilmeli. Tüm öğünlerde bol çiğ sebze tüketmeli. Yoğun oksidasyon özelliğinin yanında bol A vitamini içermesi ile de hafızayı güçlendirmek için çiğ havuç ve omega-3 yağ asitleri sayesinde hafıza işlevlerini güçlendirme etkisi nedeniyle haftada 2-3 kez balık tüketilmeli' dedi.

STRESE KARŞI PAPATYA VE MELİSA

Sınav kaygısı yaşayan adaylar için özel bir kür sunan Prof. Ahmet Maranki, adayların son hafta papatya ve melisa çayından oluşun 'stres kürü' uygulayabileceğini söylüyor. Sabah ve akşam alınmak üzere sınav akşamına kadar uygulanması gereken kürü anlatan Maranki, formülü şöyle anlattı. 'Bir bardak sıcak suyun içine bir tutam papatya ekleyin. Bu pazartesi başlayarak sınav akşamına kadar devam edin. Her sabah ve her akşam bu kürü tekrarlayın. Aynı kürü melisa çayı ile deneyebileceğiniz gibi yeşil çayla da yapabilirsiniz. Bu kür, stres azaltmada belirgin farklılıklar gösterecektir.'

DUA EDEREK HAYIRLISINI İSTEYİN

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Usta ise sınava girecek adayların kaygıyla mücadelesinde inanç motivasyonunun önemli bir yer tuttuğunu belirterek 'Her şeyden önce Allah, önce çalışmayı sorumluluğu yerine getirmeyi, sonra sonucu için de O'ndan hayırlısını dilemeyi emrediyor. Hakkıyla çalışmak ve Allah'a bir duada bulunmak yeterli olacaktır. Her şeyden önce samimi bir yaklaşımla dua etmeli' dedi.


LYS sabahı için örnek kahvaltı

Tam buğday - çavdar - çok tahıllı ekmek ( B grubu vitaminlerin zengin kaynağı beyin fonksiyonları için önemli ) 1 tam ceviz içi + 2-3 adet çiğ fındık / badem ( önemli magnezyum kaynağı, beyin fonksiyonları için önemli )

Az yağlı beyaz peynir, 1 su bardağı taze sıkılmış elma suyu (stres, ağrı ve yorgunluk şikâyetlerini engellemek + beyin fonksiyonları için önemli )

3-4 adet kara erik kurusu (demir minerali açısından zengin, konsantrasyon ve dikkat için önemli )

1 tam yumurta (hem zengin demir kaynağı hem de kan şekeri düzenlenmesinde etkin örnek protein)


TAŞLARLA STRESTEN KURTULUN

Maranki'ye göre bilimsel olarak yapılan deneylerle etkileri kanıtlanan bazı taşların da stres ve kaygıyla mücadelede kullanılabilir. 'Ametis', 'Sodalit' ve 'Kehribar' taşlarını öneren Maranki, bu taşlardan herhangi birinin tene temas edecek şekilde taşınarak kullanılabileceğini söylüyor. 'Ametis' taşı negatif elektrik yükü taşıdığı için bedendeki fazla elektrik yükünü toplayarak beyin gücünü yükseltiyor. Öte yandan yatıştırıcı etkisi var. Üstünde beyaz renkler bulunan lacivert renkli 'Sodalit' ise depresyondaki kişiler için tavsiye ediliyor. Maranki'ye göre 'Sodalit' psikolojik olgularla çok fazla ilgilenildiğinde 'üçüncü şakra' üzerine konularak kişiyi rahatlatıyor. Soyu tükenmiş çam ağacından oluşan reçinenin fosilleşmiş hali olan 'Kehribar' ise takıntılı kişilere iyi geliyor.

Depresyona karşı sodalit

* Ametist: Yatıştırıcı etkiye sahip. Yaydığı enerji doğrudan sinir sistemini etkiliyor. Kişiyi rahatsız eden takıntılı düşünceleri uzaklaştırıyor.

* Sodalit: Rahatlatıcı etkiye sahip. Üstünde beyaz renkler bulunan lacivert bir taştır. Depresyondaki kişiler için öneriliyor.

* Kehribar: Takıntılara karşı iyi gelir. Özellikle soyu tükenmiş çam ağacından oluşan reçinenin fosilleşmiş hâlidir. Reçinenin taşlaşmasıyla oluşuyor. Enerjisiyle taşıyanı canlandırıyor.


İŞLENMEMİŞ BESİNLER TÜKETİLMELİ

Sınav haftasında dengeli ve sağlıklı beslenmenin motivasyona katkıda bulunacağını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, özellikle şeker içeren çikolata, tatlı ve bisküvi gibi gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirterek düzenli kahvaltı alışkanlığının sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Sınavdan bir gün önce zehirlenme ihtimaline karşı yemeğin dışarıda değil evde yenmesi gerektiğini söyleyen, Keservuran, 'Az işlenmiş ve sade besinleri tercih edin' diye konuştu.


Limon ve gül kokusuyla sakinleşin

* Sandal ağacı, limon, sardunya, portakal, lavanta, gül, fesleğen gibi kokuların sinir sistemini sakinleştirici özelliği mevcuttur.

* 1 bardak kaynamış suyun içine bir tutam melisa yaprağı (oğul otu) konulur. 5 dakika demlenen çaydan her gece yatarken içilmesi önerilir.

* Bir bardak kaynamış suyun içine atılan bir tutam kurutulmuş papatya 5 dakika daha kaynatılır. Daha sonra demlenmeye bırakılan çaydan günde 2-3 fincan içilmesi önerilir.

* 1-2 granül lavanta, çok az nane ve gül yaprağından karışım bir çay yapıp, günde 2-3 fincan çay içilmesi önerilir.


Sebze kokteyli 'hafıza iksiri'

Zihin açıcı özelliği çok yüksek olan hafıza içeceği için kırmızı pancar, havuç, doğal elma, maydanoz ve ıspanağı ayrı ayrı katı meyve sıkacağından geçirerek suyunu ayrı kaplara koyun. Sonra bir su bardağının yüzde 40'ı kadarına denk gelecek miktarda kırmızı pancar suyunu bardağa ilave edin. Aynı bardağın yüzde 30'u kadarına denk gelecek oranda havuç suyunu, yüzde 20'si kadarına denk gelecek oranda elma suyunu, ardından yüzde 5 maydanoz (değiştirilebilir) ve yüzde 5'ine denk gelecek kadarına Ispanak suyunu ilave ederek bardağı doldurun. Kürü her sabah aç karna sınavdan bir öncekim günün sabahına kadar tüketin.


Sınav akşamı için örnek menü

* Izgara bonfile / biftek

* Zeytinyağlı enginar

* Yeşillikli salata - zeytinyağlı

* 1-2 dilim çavdar ekmeği veya 2-3 yemek kaşığı sade (yağsız) makarna


Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Usta:

Sınava girmeden İsra Suresi 80. ayeti okuyun. Anlamı: 'Ya Rabbi! Beni doğru bir giriş ile girdir ve yine doğru bir çıkış ile çıkar. Katından bana yardım edici bir kuvvet ihsan eyle' (İsra Suresi; 80) Sınava girerken Taha Suresi 25-28 ayetleri okuyun. Anlamı: 'Ya Rabbi! Göğsümü ve gönlümü genişlet, işimi kolaylaştır, dilimin bağını çöz, sözümü anlaşılır eyle' (Taha Suresi: 25-28)



YARIN: LYS'DE 10 ALTIN KURAL


12 yıl önce