|

LYS'de başarının 10 altın kuralı

LYS öncesi konu tekrarı ve denemelerle hazırlık aşamasını tamamlayan üniversite adayları için ders çalışma dönemi biterken sınav için geri sayım başladı. 'Sınava Doğru' eğitim uzmanlarıyla birlikte, heyecanla sınav anını bekleyen adaylara LYS'de nasıl davranılması gerektiği konusunda yol gösterecek '10 altın kural' derledi

Orhan Turan
00:00 - 12/06/2012 Salı
Güncelleme: 02:31 - 12/06/2012 Salı
Yeni Şafak
LYS'de başarının 10 altın kuralı
LYS'de başarının 10 altın kuralı

Konu tekrarı, deneme sınavları derken sınav öncesi hazırlıklar tamamlandı. Yavaş yavaş ders çalışmaya son verilirken sıra LYS'de nasıl davranılması gerektiği sorusunu cevaplamaya geldi. 'Zaman kullanımı, hangi testin nasıl çözüleceği, uzun sorular nasıl okunmalı, konstantrasyon sağlama ve kodlama nasıl yapılmalı' gibi konuları içeren 10 altın kuralı, eğitim uzmanlarıyla sizin için derledik.

1 - ARTIK DERS ÇALIŞMAYI BIRAKIN

Bugünden itibaren ders çalışmayı kesinlikle bırakmış olmalısınız. Belki bir -iki deneme sınavı daha çözebilirsiniz. Eğer 16-17 Haziran'da yapılacak LYS1 (Matematik-Geometri), LYS5'e (Yabancı Dil) ve LYS4'e (Sosyal Bilimler) girecekseniz artık test çözmeyi de bırakın. Bu noktada rahatlamanız gerektiğini unutmayın. Bu sınavların sorun olmayacağını düşünüyorsanız 23-24 Haziran'da yapılacak. LYS3 (Edebiyat) ve LYS2 (Fen) için bu hafta sonundan itibaren 5 günlük ek süreniz olacağını dikkate alın. LYS3 ve LY2 için Pazartesi'den itibaren, sınava son iki gün kalaya kadar üç gün 'deneme sınavı maratonu' yapabilirsiniz.

2 - OKULUNUZU BUGÜNDEN KEŞFE ÇIKIN

Sınavın yapılacağı okula gitmek, sınav salonuna girip, size ayrılmış sıraya oturmak oldukça önemli. Sadece 'adres aramak' ve 'sınav yerinizi bulmak' için değil, sınav kaygısını yenmek ve aynı atmosferi yaşamak için sınav yerinizi bu gün ya da yarın keşfe çıkın. Evden çıkarken, sınavın yapılacağı okulun evinizle mesafesini mutlaka not alın. Bu zamanlamaya, hafta sonu ve sınav trafiği ile 'sınav yerine en az 45 dakika erken gitme' faktörünü ekleyerek, sınav günü hangi saatte evden çıkmanız gerektiğine karar verin. Böylece, sabah kahvaltısı ve hazırlığınızı da düşünerek, sabah kaçta kalkacağınızı belirlemiş olacaksınız.

3 - SINAV YERİNE ERKEN GİDİN

En başta üzerinizde rahat bir şeyler olmasına özen gösterin. Sınavın yapılacağı okula en az 45 dakika önce gitmiş olun. Sınav salonuna ise öğrenci girişleri izin verildiği anda beklemeden girin. Hemen yerinize oturup, size ayrılan sıradaki malzemeleri kontrol edin. Eksik yoksa okulun tuvaletine gidin ve sınav sırasında olası sorun yaşamamak için tuvalet ihtiyacınızı karşılayın. Aynaya bakın ve 'Bu iş tamam' diyerek sınıfınıza geri dönün. Kemeriniz sıkıyorsa gevşetin. Terlemeye karşı yanınızda mendil bulundurun. Salona erken giderek, sıra düzenini de kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Oturacağınız sıra çok sıkışıksa, salondaki sıraların aralarını açarak, daha rahat bir oturma düzeni sağlayabilirsiniz. Sınav salonuna erken gitmek, stratejik yaklaşan her öğrenci için avantaj olacaktır.

4 - ZAMAN KULLANIMI ÇOK ÖNEMLİ

Sınav için zaman yönetimi yapın. Bunu öncesinde deneme sınavlarıyla pekiştirmiş olmanız gerekirdi. Ancak sınav sırasında da zamanı çok iyi kullanmanız gerekiyor. Testleri süresinden önce tamamlasanız bile çıkmayın. Lüzumsuz yere sınava ara vermeyin. Testler arasında 30 saniye ya da bir dakika kadar ara vererek rahatlamaya çalışın. Başınızı soru kitapçığından kaldırın. Pencereden bakın, başınızı sağa sola çevirerek gevşemeye çalışın. Takıldığınız soruları çözme pahasına zaman kaybetmeyin. Takıldığınız soruya işaret koyarak sonraki soruya geçin.

5 - DİKKATSİZLİĞE KURBAN GİTMEYİN!

Sınavda yapılan yanlışların nerdeyse tamamında dikkatsizlik, yanlış anlama, ya da tam okumamaktan kaynaklanan yanlış cevapların rol oynadığını belirtmiştik. Sınavda bazı soru kökleri; 'hangisi .... değildir?', 'hangisinde.... yoktur ?', 'hangisi ... olamaz?' şeklinde olumsuz olarak verilirken, genelde olumlu soru cümlelerine alışkın öğrenci, olumsuz soru kökünü olumlu gibi okuyarak çözebileceği bir soruyu yanlış yanıtlayabiliyor. Bu nedenle acele etmeden, önce soruyu iyi anlamaya çalışın. Soruyu okuduktan sonra sizden istenen cevabı da, şıkları yine dikkatlice okuduktan sonra vermeye çalışın.

6 - METNİN KÖKÜNÜ OKU, SORUYU ÇÖZ

Çoğu adayın şikâyetlerinden biri de 'okuduğunu anlayamama' sorunudur. Metni anlamak için önce metnin kökünü okuyun. Yukarısı genelde laf kalabalıklığıdır. Metnin sonundaki soru cümlesini okuduktan sonra olumlu mu, olumsuz bir cümle mi olduğunu netleştirip, kalemle işaretleyin. Diğer adımda şıklara bakın. Sonra soru metninin tamamını okuyup bir daha seçeneklere dönün. Soruda verilenler ile istenenleri karşılaştırarak cevabınızın sağlamasını yapın. Bu işlemleri her soruda değil, sadece anlamakta zorlandığınız sorularda uygulayın. Her bir işlemi kısa sürede gerçekleştirerek zaman kaybını en aza indirin

7 - KORKMAYAN UZUN SORUYU ÇÖZER

Bazı sorular, özellikle uzun sorular ilk bakışta zor gözükebilir. Ancak uzun sorular iyi açıklanmış sorulardır ve iyi okunduğunda sanıldığı gibi zor olmadığı görülür. Bu nedenle uzun sorulardan korkmamak gerekir. Özellikle sözel sorularda tüm seçenekler doğru izlenimi uyandırabilir. Adaydan 'en doğru'yu bulması istenir. Bu nedenle ilk doğru görülen seçeneği işaretleyip diğerlerini bırakılmamalıdır. Verilen tüm seçenekler okunmalıdır. Ancak seçenekleri elerken çok dikkatli davranmak gerekir. Sorunun yanıtı olmadığından kesin emin olduğunuz seçenekleri eleme yoluyla bu şekilde soruya yaklaşabilirsiniz. Aksi halde kazanç yerine kayıp söz konusu olabilir.

8 - CEVAPLARI KODLARKEN KAYDIRMAYIN

Dikkatsizlikten kaynaklı yaşayabileceğiniz diğer sorun da cevap kâğıdına yapacağınız yanlış kodlama. 'Yanlış cevap sütununa' ya da doğru sütunda 'yanlış cevap satırına' yapacağınız işaretlemeler bütün sınavı etkileyebilecek ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle yanıtlarınızı kaydırma yapmadan kodlamanız önem taşıyor. Kodlama yaparken yuvarlağın içini iyice doldurun, dışına da taşırmayın. Her şeyden önce kendinize güvenin ve başaracağınıza inanın.

9 - ACABA BU SORU HATALI OLABİLİR Mİ?

Bir soruyu çözerken sorunun hatalı olduğunu düşünüyorsanız orada iki ihtimal olduğunu asla göz ardı etmeyin. Ya gerçekten soru hatalıdır ya da eksik bilgi nedeniyle soru size 'hatalıymış gibi' geliyordur. 'Hatalı soru şüphesi' aklınıza düştüğünde hemen bu iki ihtimal aklınıza gelsin. Hatanın sizden kaynaklı olma ihtimaline karşı, soruyu bir kez daha okuyup şıkları değerlendirin. En yakın bulduğunuz şıkkı işaretleyin. Sorudaki hata ihtimali devam ediyorsa, ya da sorunun çift cevaplı olduğunu düşünüyorsanız (örneğini önceki YGS'de görmüştük) yine 'doğruya en yakın olduğunu düşündüğünüz seçeneği işaretleyin.

10 - SEÇİCİ SORULARA DİKKAT!

Klasik sınavların soru profillerine bakıldığında, soruların genelde 'yüzde 10 çok zor, yüzde 10 çok kolay' sorulardan oluştuğu söylemiştik. Bu nedenle tüm soruları hatasız yapmış olmak gibi bir psikolojiyle hareket etmeyin. Yanıtlayamadığınız soru karşısında tedirginliğe düşmeyin. Kendinize olan güveninizi kaybetmeyin. O soruyu işaretleyip, sonraki turda çözmek üzere sonraki soruya geçin. Elbette tam olarak kavrayamadığınız konulardan sorular da gelebilir. Ancak böyle bir durumda asla o soruya takılıp kalmayın. Dakikalarınızı o soruda tüketmeden, işareti koyup, hemen sonraki soruya geçin.


Emeğiniz emanetimizdir

LYS öncesinde, adaylara 'emeğinize sahip çıkın' uyarısında bulunan ÖSYM, 4 ayrı tanıtım filmi hazırlayadı. ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanan filmlerde, hem örencilere hem de sınav görevlilerine önemli uyarılar yer aldı. ÖSYM'nin ilk filminde, sınava giden erkek adayın otobüsle sınav yerine gidişi eanlatılıyor. Yolcularla dolu belediye otobüsünde, son dakika notlarını gözden geçiren adayın düşünceli halini yansıtan videonun sonunda, 'emeğiniz emanetimizdir' yazısı beliriyor. Motivasyon ve uyarı amaçlı ikinci filmde ise müstakil bir evde sınava hazırlanan kız öğrencinin LYS heyecanı aktarılıyor. Video, soba üzerinde demlenen çaydanlık ve çekyat üstünde sınava hazırlanan kız öğrencinin görüntüleriyle başlıyor. Kız kardeşinin sobada kaynayan demlikten bir bardak çay ikram ettiği aday, çayı aldıktan sonra kız kardeşine bakıp düşüncelere dalarken ekrana 'emeğiniz emanetimizdir' yazısı geliyor.

KODLAMALARA DİKKAT EDİN

ÖSYM'nin hazırladığı bir diğer filmdeki görüntüler ise oldukça tanıdık. Gece geç saatlerde mutfaktaki son işlerini yapan bir anne, LYS'ye hazırlanan kızının odasına girdiğinde, onu elinde kitaplarla uyuyakalmış olarak buluyor. Odaya giren anne, kızının kolları arasına sıkışmış deneme testlerini ve kitapları toplayor. Ardından kızının üzerini örtüyor. Film 'emeğiniz emanetimizdir' ifadeleriyle son buluyor. Videoda ayrıca adaylara çok önemli bir uyarı yapılıyor. Uyarıda şu ifadeler yer alıyor: 'Siz de emeğinize sahip çıkın. Soru kitapçığı numarasını ve cevap kâğıdını doğru kodlayın.'

KALEM BİLE GETİRMEYİN

Tanıtım filmlerinde adayların sınav merkezine gelirken neler yapmaları gevrektiği de anlatılıyor. 'Sınav yapılacak binaya en geç saat 09.00'da gelmiş olun' uyarısını yapan ÖSYM, sınav merkezinde hiçbir eşyanın emanet olarak alınmayacağını belirtti. ÖSYM ayrıca, adayların sınava gelirken sade ve rahat kıyafetler giymelerini önerdi. Buna göre, çanta, cep telefonu, saat kolye, küpe, bilezik, broş, bozuk para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik cihaz binaya sokulmayacağından, adaylardan bu eşyaları yanlarında getirmemeleri istendi. Sınava girebilmek için adayları 2012 LYS Sınav Giriş Belgesi ve güncel fotoğraflı TC Kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanını yanlarında getirmeleri konusunda uyaran ÖSYM, 'Yüzünüz, kimlik tespitine olanak sağlayacak biçimde

açık olmalıdır' dedi.


Belgesi olmayan sınava alınmayacak

Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını ilgili LYS'de yanlarında bulundurmak zorunda. Ancak belgenin arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmaması isteniyor. Öte yandan ilgili LYS'ye ait Sınava Giriş Belgesi yanında olmayan adaylar sınava alınmayacak. Sınava Giriş Belgesi sadece üzerinde belirtilen LYS için geçerli olacak. Bir LYS için düzenlenen belge diğer LYS'ler için kullanılamayacak. Kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı veya pasaport kabul edilecek. Nüfus cüzdanında 'T.C. Kimlik Numarası' bulunmalı ya da pasaportun süresi geçerli olmalı... Özel kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanını veya pasaportunu sınav günü yanında bulundurmayan aday, gerekçesi ne olursa olsun sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak.


ÖSYM'den son uyarılar

* Sınav yapılacak binaya en geç saat 09.00'da gelmiş olun.

* Hiçbir eşya emanet olarak alınmayacağı için sade giyinin.

* Çanta, cep telefonu, saat kolye, küpe, bilezik, broş, bozuk para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik cihaz binaya sokulmayacağı için kesinlikle yanınızda getirmeyin.

* Sınava girebilmek için 2012 LYS Sınav Giriş Belgesi ve güncel fotoğraflı TC Kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanınız mutlaka yanınızda olsun.

* Yüzünüz, kimlik tespitine olanak sağlayacak biçimde açık olmalıdır

* Sınav salonunda duvar saati bulunacaktır.

* Sınavda kullanacağınız kalem, silgi, şeker, peçete, ÖSYM tarafından sağlanacaktır.

* Yanınızda sadece şeffaf pet şişe içinde su getirebilirsiniz.


BİTTİ


12 yıl önce