|

Öğrencilerin yüzde 60'ı basit soruyu yapamıyor

Rehberlik uzmanlarına göre ortalama iyi öğrencilerin yüzde 60'ı çok basit soruları bile 'zor soru beklentisi' nedeniyle yapamıyor. LYS'de paragraf sorularını hızlı okuyan öğrencilerin yüzde 20'si ise soru köklerini yanlış anladığı için yanlış şıkkı işaretliyor.

Orhan Turan
00:00 - 10/06/2012 Pazar
Güncelleme: 23:53 - 9/06/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Öğrencilerin yüzde 60'ı  basit soruyu yapamıyor
Öğrencilerin yüzde 60'ı basit soruyu yapamıyor

Rakamlar oldukça çarpıcı... Uzmanlara göre LYS'ye ortalama hazırlanarak giren öğrencilerin, yaptıkları yanlışların altından 'bilgisizlik' değil, 'dikkatsizlik' çıktı. Sınav Dergisi Dershanesi Rehberlik Uzmanı Ömer Öcal, bazı adayların 'zor soru' beklentisi nedeniyle yanlış yaptığını söyleyerek, 'Ortama iyi adaylar, çok basit soruların yüzde 60'ını kaçırıyor. Çünkü kendilerini hep çok zor soruya hazırlıyorlar. Hızlı okuyan öğrencilerin ise yüzde 20'si soru köklerini kaçırdıkları için yanlış şıkkı işaretliyorlar' dedi. Fem Dershanesi Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, yapılan yanlışların önemli bir kısmının dikkatsizlikten kaynaklandığını belirterek, 'LYS'ye hazırlanan adaylar için hazırlık ne kadar önemliyse doğru strateji de o kadar önemlidir' dedi.

ÇOK KOLAY SORULARI YAPAMIYORUZ

YGS ve LYS'de adaylar, tahmin edilenin aksine en fazla 'çok kolay sorularda' yanlış yapıyor. Yanlışa götüren sebeplerin başında ise 'olabilecek en zor soruya hazırlıklı olma' psikolojisi yer alıyor. Bazı rehberlik uzmanları, sorunun özellikle sınavı gerektiğinden fazla ciddiye alan ve sürekli zor testlerle sınava hazırlanan adaylarda sorunun belirgin olduğu görüşünde...

İstatistiklere göre dikkatsizlik nedeniyle adayların yüzde 76'sı en az 1 soruyu yanlış yapıyor. Aynı nedene bağlı yapılan yanlış soru sayısı 4 ya da 5'e kadar çıkabiliyor. Öğrencilerin yüzde 60'ı ise 'çok basit' soruları bile 'zor soru' beklentisi nedeniyle yapamıyor. Zaman kazanmak için soruları hızlı okuyan öğrencilerin yüzde 20'si ise, 'değildir' soru kökünü yanlış anladığı için hata yapıyor.

DİKKATSİZLİK HATAYA GÖTÜRÜYOR

LYS'de sorularına yanlış cevap veren öğrenci profillerini çıkaran rehberlik uzmanlarına göre, öğrencileri yanlış yapmaya iten ilk faktör dikkatsizlik. Dikkatsizlik kaynaklı yanlışların başında, soru kökünü yanlış anlama ilk sırada gelirken, ilk doğru görünen cevabı işaretleme, uzun soruları eksik okuma ya da hiç okumama, uzun soruları 'zor' sanma gibi faktörler de bilgi ya da sınav hazırlığı dışında öğrencileri yanlışa götürüyor. Hataya götüren faktörler arasında telaşa kapılma, kaygı, çözümsüz gibi gelen bir soru karşısında sinirlenip, moral bozma ya da o soruya takılıp zaman kaybetme gibi faktörler de yer alıyor. Sınav Dergisi Dershanesi Rehberlik Uzmanı Ömer Öcal'a göre aslında hiç var olmayan bu faktörler, öğrencinin sınav algısı nedeniyle yine öğrenci tarafından psikolojik olarak oluşturuluyor.

ÖNYARGILARINIZDAN KURTULUN

Soru kökünde verilen bilgileri doğru anlayan öğrenciler bu bilgileri kullanmayanlara göre başarılı oluyor. Soru köklerinde problemin çözümüne katkısı olan ipuçları her zaman bulunuyor. Yanlış cevapların bir kısmı da 'önyargı'dan kaynaklı... 'Bu soru çok zor ya kesinlikle yapamam' veya 'bu soru çok kolay cevap A şıkkı' aceleci davranışlar kazanmak yerine kaybetmeye sebep oluyor. Bunun yanında 'Olumsuz' bir ifadeyi 'olumlu' olarak okumak soruyu veya cevabı hatalı düşünmeye ve yanlış seçeneği belirlemeye sebep oluyor. Hiç fikir sahibi olunmayan soruları 'belki tutar' düşüncesiyle yanıtlamak da yanlışa sebep oluyor.


Sınav aralarını iyi değerlendirin

LYS'de çıkacak soruların sadece yüzde 10'u 'çok zor' nitelikte olacak. Sınavda 'zor' soruların oranı ise yüzde 20... Yani geriye kalan yüzde 70'lik dilimi, az çok sınava hazırlanan tüm adayların yapabileceği düzeyde olacak. Soruların yüzde 40'ı normal, yüzde 10'u 'kolay', kalan yüzde 10'luk dilimim ise 'çok kolay' derecedeki sorulardan oluşacak. LYS'nin iki haftaya yayılması da ayrı bir avantaj. Zira Matematik öğrencisinin Matematiği kötü geçtiyse, sonraki hafta neye dikkat edeceği konusunda Sınav stratejisiyle ilgili taktikler alabilecek. Edebiyat testinde gelebilecek sorular, uzun paragraflı, basit, muhakeme gerektiren sorular olacak. Geometri sorularında yapılan değişiklikle güncel, şekle dayalı, SBS formatına yakın, mantık ve muhkeme soruları gelecek. Fizik testi de muhakemeye dayalı, alan bilgisini yoklayan, ders bilgisini yoklayan sorulardan oluşacak.


ALES soruları ipucu veriyor

Uzmanlara göre Lisans Yerleştirme Sınavı'nın soru profili Yüksek Lisans Sınavı ile (ALES) hemen hemen aynı düzeyde. Rehberlik uzmanları adaylara, Yüksek Lisans Sınavı'nda çıkan uzun paragraf sorularına bakmalarını önererek Matematik ve özellikle Dil Anlatım sorularına göz atmalarını öneriyor.


Sınav belgenizi alabilirsiniz!

Bu arada adayların sınavlara girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri 6 Haziran'da tamamlandı. Adaylar girecekleri sınava ilişkin 'Sınav Giriş Belgelerini' ÖSYM'nin 'ais.osym.gov.tr' adresinden alabilecek. Giriş Belgeleri başvuru yapılan her LYS için ayrı ayrı, TC Kimlik Numarası ve şifreleri ile alınabilecek. Üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile aday fotoğrafının bulunduğu belge, ilgili sınava ait değilse geçersiz sayılacak. Sınav Giriş Belgesi ayrıca adayların adreslerine gönderilmeyecek.


UZMAN GÖRÜŞÜ: 'ÖNYARGIYLA YAKLAŞAN BAŞTAN KAYBEDER'

Soruya önyargıyla yaklaşan aday baştan kaybediyor. Ortalama iyi öğrencilerin yüzde 60'ının çok basit soruları bile 'zor soru beklentisi' nedeniyle yapamamasının nedenlerini değerlendiren Rehberlik uzmanı Ömer Öcal'a göre, her soru yeni birini tanımak gibi... Soruya 'peşin hüküm' verip, 'Çok zor' ya da 'çok kolay' gibi baştan verilmiş kararlarla yaklaşmayın. Önce soruyu dikkatlice okuyun. Şıkları tam olarak karşılaştırın. Kararınızı sonra verin. Soru uzun görünse de cevabı tahmin edemeyeceğiniz kadar kolay olabilir.


Rakamlarla LYS
6 bin 560: Sınavın yapılacağı bina sayısı

95 bin 158: Sınavın yapılacağı salon sayısı

286 bin: Sorumlu sınav görevlisi

871 bin 313: Sınava girecek öğrenci sayısı

ÖSYM ADAYLARI UYARDI: Diploma notlarınıza dikkat!

ÖSYM, '2012-ÖSYS Diploma Notu Toplama İşlemleri'ne yarın başlanacağını duyurdu. Okullara, öğrencilerin notlarının sisteme girilmesi için 12 Haziran'a kadar süre veren ÖSYM, öğrencilere de 'Diploma notlarınızı kontrol edin, hatalı notları okul yönetimlerine bildirin' uyarısında bulundu. 2012-ÖSYS adaylarının ortaöğretim başarı puanlarının hesaplanmasında kullanılacak diploma notlarının Okul Müdürlüklerinden toplama işlemleri yarın (11 Haziran) başlayacak.

ÖSYM'nin internet sitesinden yaptığı duyuruya göre 'okullara bilgi girişi için sistemin açılması', 'okulların bilgi girişi işlemlerini tamamlamaları' ve 'İl Milli Eğitim Müdürlüklerine listelerini teslim etmeleri' işlemleri 11-22 Haziran arasında yapılacak. Yani okul yönetimlerinin, öğrencilerin diploma notlarını, Milli Eğitim bilgi sistemine en geç 12 Haziran Salı mesai bitimine kadar girmeleri gerekiyor.

BiLGiLERiNiZi KONTROL EDiN

Açıklamada adayların da, bilgilerini http://ais.osym.gov.tr adresinden veya 23-24 Haziran 2012 tarihleri arasında kendi okullarının astığı listelerden kontrol edebilecekleri duyuruldu. Diploma notlarında yanlışlık olduğu tespit edilen adaylar için düzeltme işlemleri yine Okul Müdürlükleri tarafından 25-27 Haziran tarihleri arasında ek güncelleme yapılarak düzeltilecek. Diploma notları son olarak 3 Temmuz'da Milli Eğitim Müdürlüklerince ÖSYM merkezine ulaştırılacak.


YARIN: 'MARANKİ'DEN LYS İKSİRİ'


12 yıl önce