|

Söz Türkiye''de

Türkiye''yi güçlendirme yolunda Başbakan Erdoğan''ın adımları, uluslararası alanda da ses getirdi. AB kriterlerini yükselme çıtası kabul eden Türkiye, birçok alanda Avrupa ülkeleriyle boy ölçüşür hale geldi. ''TC'' pasaportu iş adamları için itibar vesilesi oldu. Bu yükselişe kayıtsız kalamayan dünyanın en güçlü ekonomileri ise G20 Dönem Başkanlığı''nın 2015''te Türkiye''ye verilmesine karar verdi.

İbrahim Acar
İbrahim Acar
00:00 - 8/08/2014 Friday
Güncelleme: 23:23 - 7/08/2014 Thursday
Yeni Şafak
Söz Türkiye''de
Söz Türkiye''de

Ekonomisinin son yıllarda dikkat çeken bir hızla yükselen Türkiye, hem kendi bölgesinde hem küresel ölçekte büyük bir itibar elde etti. Avrupa Birliği''ne tam üyelik yolunda belirlediği çıtayı yakalamak için mücadele eden Türkiye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan döneminde, AB üyesi birçok ülkeyi geride bıraktı. Dünyanın 16''ıncı, Avrupa''nın ise 6''ıncı büyük ekonomisi olmayı başaran Türkiye Asya ile Avrupa arasındaki enerji koridorlarında kilit ülke konumuna geldi.

MAASTRİCHT KRİTERİ''NDE AVRUPA''YA FARK ATTIK

Medeni dünyanın genel geçer önemli iktisat kriterlerinden biri de ülkelerin borçluluk durumlarını gösteren ve aynı zamanda dünyadaki kredibilitesi sayılan kamu net borcunun Gayri Safi Milli Hasıla''ya olan oranıdır. Maastricht Kriteri olarak da adlandırılan bu gösterge; Avrupa Birliği''ne tam üyelik müzakerelerinin başlamasının ön koşullarından biri olarak Türkiye''nin önünü çıta olarak konuldu. Bu konuda; 90 yıllarda çok kötü durumda olan Türkiye; hele hele borcunu ödemekte zorlandığı için IMF''nin kapısında adeta el pençe divan durarak para dilediği 2000''li yılların başında, komu net borcunun milli gelire olan oranı konusunda adeta tip yapmıştı. AK Parti''nin görevi devraldığı Kasım 2002''de yüzde 61,5 olan kamu borcunun milli gelire oranı, 2013 yılı sonu itibariyle yüzde 14 seviyesine kadar indirildi. Geçtiğimiz ay açıklanan resmi rakamlara göre; Avro Bölgesi''nde bu oranın yüzde 93,9''a kadar çıktığı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye''nin bu alanda ne denli iyi durumda olduğu anlaşılıyor.

AB''NİN TÜRKİYE''YE ARTIK İHTİYACI VAR

Büyüyen ekonomisi, genç işgücü, güçlü sanayi yapısı ile geçmiş yıllarda ''Türkiye''nin AB''ye ihtiyacı var'' olgusu bugün ''AB''nin Türkiye''ye ihtiyacı var'' şekline dönüştü. Dış borç düzeyinden, işsizlik oranına, sanayi üretiminde kamu borç düzeyine son dönemdeki ekonomik göstergelerin birçoğu Türkiye''nin lehine gerçekleşmiş, Avrupa ise içinde bulunulan krizi aşmada çok kısa bir yol kat edebilmiştir. Kamu borç /GSYİH oranları bakımından Türkiye; birçok AB üyesi ülke ile birlikte Japonya, ABD gibi gelişmiş ülkelerden daha iyi durumda.

Borcun bitmesiyle IMF''ye yol gösterildi

19 tane stand-by anlaşması imzaladığımız IMF, Türkiye''nin 1999 ve 2001 yıllarında peş peşe yaşadığı iki derin ekonomik buhranda adeta bizi yönetme edasıyla hüküm sürdürdü. Osmanlı''nın kudretli zamanlarında Fransa Kralının Osmanlı imparatorluğundan borç para istemesi üzerine Kanuni Sultan Süleyman tarafından vezirine söylenen ''Ver paşa ver bugün borç alan yarın emir alır'' tarihi söz ile özetlenen borçlu-alacaklı ilişkisinde Türkiye''nin bağımsızlığını tehdit eder duruma gelen IMF''nin alacakları; AK Parti iktidara geldiğinde 23,5 milyar dolardı. Mayıs 2013 itibariyle bu borcunun tamamını ödeyen Türkiye, yeni bir stand-by anlaşmasına ihtiyaç duymadığı gibi, şu anda istemesi halinde IMF''ye 5 milyar dolar borç vermeye hazır olduğunu beyan etmiş durumda.

2015''te G-20 dönem başkanı oluyoruz

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 19 ülke (Türkiye, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve ABD) ile Avrupa Birliği Komisyonu''ndan oluşan G20''ye girmeyi başardı. Türkiye 2015''te G20''nin dönem başkanlığını yürütecek ve böylece dünya ülkeleri karşısında söz sahibi olacak.

Merkez Bankası kasası dolulukta beşe katlandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan''ın miting meydanlarında ve salon konuşmalarında sıkça dikkat çektiği bir başka başarı kalemi ise Merkez Bankası''nın rezervidir. AK Parti iktidara geldiğinde 27,5 milyar dolar olan Merkez Bankası''nın döviz rezervi, geçtiğimiz yıl bütün zamanların rekorunu kırarak 136 milyar dolara çıktı.

TL''YE İTİBAR KAZANDIRILDI

Bir ulusun egemenlik haklarını ve hükümranlığının ilan etmesinin ardından uluslararası camiada kabul görmesinin birinci adımı milli parasını basması olduğu kabul edilir. Ancak; 2000''li yıllara geldiğimizde para birimimizin aşırı değersiz olması nedeniyle üzerlerindeki sıfırların sayısı sayılmadan anlaşılmaz duruma gelmişti. Dünya genelinde kabul görmüş yabancı para birimleri karşısında aşırı değer kaybeden TL''nin yeniden itibarına kavuşturulması için Erdoğan, paradan 6 sıfırı attı. İtibar kazandırılan TL, birçok ülke ile yapılan ticarette kullanılan bir para birimi haline geldi.

11 yılda 136 milyar dolar doğrudan yatırım geldi

Türkiye''nin son 11 yılda yürütülen istikrarlı ve öngörülebilir politikalar sayesinde ekonomide oluşan güven ortamını fırsat bilen uluslararası doğrudan yatırım girişi kayda değer biçimde yükseldi. Türkiye''ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım tutarı 1975-2002 döneminde 15 milyar dolar seviyesindeyken, 2003-2013 döneminde bu rakamın 9 kat artarak 136,3 milyar dolara ulaştı. 2002 yılında 18,8 milyar dolar olan stok değeri de 8 kat artarak 2013 sonu itibariyle 145,3 milyar dolara yükseldi.

-BİTTİ-

10 years ago
default-profile-img