|

Türkiye dönüşüyor riskler azalıyor

Türkiye ekonomide yakaladığı başarıyı kentsel dönüşüm ile taçlandırmak istiyor. Ülkemizde 400 bin bina elden geçirildi.Bu yıl 26 bin adet bina riskli olduğu tespit edirken 3 bin 201'e yakın yapı ise yıkıldı. Türkiye'de ilk kez 34 yıl önce gündeme gelen kentsel dönüşüm için 20 yıla daha ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. Yeni Şafak konunun uzmanlarına merak edilenleri sordu.

Kübra Sönmezışık
00:00 - 29/08/2014 الجمعة
Güncelleme: 23:39 - 28/08/2014 الخميس
Yeni Şafak
Türkiye dönüşüyor riskler azalıyor
Türkiye dönüşüyor riskler azalıyor

Ülkemizde son 13 yıldır büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Ekonomideki başağrımız enflasyon canavarı beyaz bayrağı çekerken IMF'ye borçlar tamamem silindi. Yılların getirdiği kamburları tek tek atan Türkiye, Kentsel Dönüşüm'de de büyük mesafeler katetti. Şehirlerde ilçelerde hatta köylerde riskli binalar tespit edildi ve yenilendi. Şehirlerin silüetini bozan gecekondular yıkıldı yerlerine Türkiye'nin ihtiyacı olan modern konutlar inşa edildi. Başbakanlığa bağlı TOKİ ülkemizin heryerinde kentsel dönüşüm çalışmaları başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm için bir yol haritası çıkardı ve Türkiye'nin ihtiyacı olan dönüşüm çalışmaları başlatıldı.

400 BİN BİNAYA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Riskli görülen konut, işyeri ve ve kamu kurumları binaları tek tek tespit edildi. Yaşanabilecek her türlü afete karşı tedbirler alındı. Risk teşkil eden binalar yıkıldı gerekli görülenler ise yenilendi. Kentsel dönüşümde 17 Ağostos Marmara Depremi büyük bir değişimin adeta mihenk taşı oldu.

Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin bağımsız birimin dönüşümü yapıldı ve yapılamaya devam ediyor.Bu yılın Ağustos ayına kadar 26 bin 137 binada risk tespit edilirken bu yapılardan 3 bin 201 adedinin ise yıkımı gerçekleştirildi. Yeni Şafak Kentsel Dönüşüm için sahasında önemli uzmanları buldu ve tüm merak edilenleri sordu. Kamoyunu yakından ilgilendiren sorulara çarpıcı yanıtlar verildi.

İstanbul dönüşümün de merkezi

Kentsel dönüşümün seyri hakkında bilgi veren Yüksek Mimar Cemil Coşkun Budak, Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte bu alanda önemli bir yol kat edildiğini söyledi. İstanbul'un kentsel dönüşümünde aktif rol oynayan Budak, 'Her yerde kentsel dönüşüm ofisleri kuruluyor. İstanbul'da 10 yıl önceki arazi değerleri ile şimdikiler arasında uçurum var. Dönüşüm gittikçe kolaylaşıyor. Önümüzdeki yıllarda kısa zamanda çok fazla yol kat edilecek' diye konuştu.

Ekonomiye canlılık getirdi

Kentsel dönüşüm danışmanı Zeyyat Gümüş dünden bugüne Kentsel Dönüşüm uygulamaların değişimine değindi. Gümüş şunları söyledi:'Geçmişte kentsel dönüşüm adı altında boş arsalarda konut yapılıyordu. Depreme dayanıklı olmayan yapılar için çözüm üretilemiyordu. 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 Afet Kanunu'ndan sonra depreme dayanıklı olmayan bölgelerde mevcut binaların yenilenmesi üzerine adımlar atıldı. Bu özel sektörü harekete geçirdi. Kadıköy Fikir Tepe'de müttehitler vatandaşlarla anlaştı. Kentsel dönüşüme özel sektörün de dahil olmasıyla iş daha da hız kazandı.'

17 Ağustos milat oldu

Kentsel dönüşüm projelerinde yer alan Yüksek Mimar Zeynep Meriç de, 17 Ağustos depreminden sonra binaların bölge bölge yenilendiğinin altını çizdi. Yüksek mimar Meriç şunları söyledi: 'Kentsel dönüşüm de bir bölgenin dönüştürülmesi söz konusu. Kentsel yenileme de ise bina ölçekli yenileme yapılıyor. Bunun içine güçlendirme konusu da giriyor. Her binaya güçlendirme gerekmiyor. Bina araştırılıyor. Binaya çürük raporu düzenleniyor. Güçlendirme gerekiyorsa o zaman yenilemeye ve iyileştirmeye geçilebiliyor. Ancak bina çürük ise yıkılıyor yeniden yapılıyor'


٪d سنوات قبل
default-profile-img