|

Yarı fiyatına AB diploması

Vakıf üniversitelerin yıllık eğitim ücretleri 40 bin TL'ye kadar çıkarken, dünyaca ünlü eğitim kurumlarında yarı fiyatına eğitim almak mümkün. AB ülkelerinin yanısıra ABD ve Çin'in de aralarında bulunduğu dünyanın en saygın üniversitelerinde, her şey dahil yıllık eğitim ücretleri 5 bin dolardan başlıyor.

Orhan Turan
00:00 - 2/08/2011 Salı
Güncelleme: 00:07 - 2/08/2011 Salı
Yeni Şafak
Yarı fiyatına AB diploması
Yarı fiyatına AB diploması

Türkiye'de bir üniversiteyi tercih etmediyseniz, yurt dışındaki alternatif eğitim olanaklarını gözardı etmeyin. Yeni açılan vakıf üniversitelerinde dahi yıllık eğitim ücretlerinin 25 - 40 Bin TL arasında değişirken, dünyaca tanınmış üniversitelerde, bu fiyatların yarısına herşey dahil eğitim alabilirsiniz. ÖSS benzeri sınav şartı aranmadan sadece lise başarı puanıyla öğrenci alan bu üniversiteler, Türkiye'deki partner kuruluşlarıyla İngilizce hazırlık sınıfını da Türkiye'de almanıza imkan tanıyor. YÖK'ün tanıdığı ve uluslararası geçerliliği olan diplomalarla ikinci bir yabancı dili yerinde öğrenme fırsatı sunan ABD TEXAS ve Çin DUFE Üniversitelerinde yıllık 6 Bin 500 dolara, Macaristan'daki Debrecen Üniversitesi'nde 5 bin 500 Dolara eğitim alabilirsiniz. Biraz daha yakın olsun diyeneler için de Bulgaristan'da bulunan Balkan Üniversitesi'nde ise 3500 Euro'dan eğitim alma imkanı bulunuyor.

LİSE MEZUNU OLMAK YETERLİ

Yurt dışında üniversite okumak için Türkiye'de üniversite sınavlarına girmiş olanız da gerekmiyor. Almanız gereken taban puanın da önemi yok. Desk Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü Erge Sahillioğlu, AB Ülkelerinde Üniversite eğitimi almak için, Türkiye'de lise mezunu olmanın yeterli temel şartlardan olduğunu belirterek, meslek liseleri, genel liseler, akşam liseleri, Anadolu liseleri, özel liseler arasında da fark olamayacağını dile getiriyor. Türk öğrencilerin en fazla tercih ettiği ülkelerden birinin de Macaristan olduğunu söyleyen Sahillioğlu, “TC vatandaşları özellikle Macaristan Öğrenci vizesine rahatlıkla sahip olabilmektedirler. Türkiye 'de üniversite sınavından herhangi bir puan almış olma şartı bulunmuyor” dedi.

3 YILDA LİSANSINIZI TAMAMLAYIN

AB Ülkelerindeki üniversitelerin tamamının YÖK denkliğine sahip olduğunu gözden çıkarmayın. Mezun olan öğrencilere AB diplomasının yanında ek olarak verilen Europass diploması; öğrencinin diğer Avrupa ülkelerinde işveren ve eğitim kurumları tarafından üniversite diplomasının ve gördüğü ders içeriklerinin kolay ve daha açık anlaşılmasına imkân sağlayan ek belge sahibi oluyorlar. Yine Avrupa'da alacağınız eğitimle uluslararası sisteme göre 6 ya da 7 sömestrde (Tıp hariç) lisans eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Bazı üniversitelerin Türkiye'deki partnerleriyle yaptıkları özel anlaşmalar gereği hazırlık sınıflarını da Türkiye'de alarak, 5 yıl sürecek AB eğitiminizi sadece 3 yılda tamamlamanız mümkün olabiliyor.

HER ŞEY DÂHİL 15 BİN TL'YE EĞİTİM ALIN

Bilindiği gibi Türkiye'deki üniversitelerin yıllık eğitim ücretleri yurt dışındaki üniversitelerin fiyatlarına göre nispeten daha yüksek. Eğer tercihinizi yurt dışından yana kullanmak sterseniz, ücretlerin de yarı yarıya düşeceğini unutmayın. Türkiye'deki ücretler 25 - 40 bin TL'ye kadar çıkarken yurt dışında 5 bin 500 TL'den eğitim alabilirsiniz. Son yıllarda özellikle tercih edilen, Bulgaristan, Macaristan hatta İngiltere, ABD, Çin üniversiteleri bu anlamda ideal tercihler olarak karşımıza çıkıyor. Yıllık eğitim ücreti, yemek, konaklama, ulaşım ve aylık genel ihtiyaçlar dikkate alındığında söz konusu ülkelerde tüm masrafların toplamı yıllık 7- 10 bin Doları buluyor. Bulgaristan'da bulunan Balkan Üniversitesi ve Macaristan'da bulunan Debrecen Üniversitesi bu okullara örnek gösterilebilir.

KIBRIS'TA YARI FİYATINA EĞİTİM ALIN

Yıllık eğitim ücreti 11 Bin TL (4 bin 800 Euro) olan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nde ücrete eğitim ücreti, 2 kişilik yurtlarda konaklama ve yemekhane üyeliği ile birlikte 3 öğün yemek ücretsiz. Kapalı devre telefon sistemi bulunan yurtlarda, sınırsız internet bağlantısı da ücretsiz olarak veriliyor. Eczacılık hariç tüm bölümlerde geçerli fiyatlar çerçevesinde İngilizce eğitim veren üniversitede İngilizce dil eğitiminin haricinde İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Yunanca, Almanca, Osmanlıca vb. çeşitli dil eğitimleri veriliyor. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ile İngiltere'nin seçkin üniversiteleri olan University of Sunderland ve University of Wolverhampton arasında çift diploma anlaşması bulunuyor.


Yazılım kimdeyse kral o olacak!

İş fikri olanlarla yatırımcıların buluştuğu Dragons' Den Türkiye yarışması jürilerinden Deulcom International'ın sahibi Baybars Altuntaş gençlere bölüm tercihlerinde önerilerde bulundu. Tüm sektörlerin önümüzdeki birkaç yıl içinde yazılım ve bilişim teknolojileriyle bağlantılı olacağını söyleyen Altuntaş, “Küçük bir işletme bile bilişimden ayrı iş yapamayacak. Gençlere IT (Yazılım, kaynak kodlama) teknolojilerinde uzmanlaşmalarını öneriyorum” diyerek kendisini zirveye taşıyan tüyoları üniversite adaylarıyla paylaştı.

YAZILIM GELECEĞİN MESLEK TEKELİ OLACAK

Direkt bağlantılı olsun ya da olmasın gelecekte tüm şirketler bilişim teknolojilerine en az bir taraftan bağlantılı olacak. Yazılım sektörü IT teknolojileri dediğimiz kaynak kodlama teknolojileri yükselmeye devam ediyor. Yazılım kısmı o kadar önemli ki “Pekmezi Kilis'te olanın, sineği Bağdat'tan gelir” diye bir laf vardır bizim kültürümüzde. Yazılım için de 'Kaynak kodu Kilis'te olanın, yatırımcısı Silikon Vadisi'nden gelir' desek yeridir.”

ORTADOĞU'NUN BİLİŞİM VADİSİ OLABİLİRİZ

Türkiye'de bütün sektörlerde IT teknolojilerine doğru akış olduğunu söyleyen Altuntaş, gençlere bilişim sektöründe uzmanlaşma öneriyor. Türkiye'nin kısa süre içinde bu teknolojileri çok hızlı kullanabilen bir ülke haline geleceğine inandığını belirten Altuntaş, “Türkiye Ortadoğu veya Orta Asya'nın bilişim vadisi olabilir. Kafası çalışan bir genç kaynağımız var” diyor.

İÇİNİZDEKİ CEVHERİ FARKEDİN

Meslek tercihi yapacak öğrencilere ilk olarak kendilerine güvenmelerini öneren Altuntaş, “Her ne iş yapacak olursanız olun, eğer yeterli güven duygunuz yoksa, zaten hiçbir meslekte başarılı olmazsanız. Önce kendinize güvenin. Olmaz, yapamam, bu beni zorlar gibi düşüncelerden uzak durum. Yaparım, başarabilirim. Bu benim için sorun değil gibi yaklaşımlarla meslek tercihlerinizi yapın. İçinizdeki cevheri fark edin”


İŞ FİKRİ OLANA BEDAVA YATIRIM

ABD ve Avrupa'da iş fikirlerini destekleyerek yatırıma dönüştüren Melek Yatırımcılar Birliği'nin Türkiye ayağını kuran Altuntaş iş fikri olan ancak, sermaye yetersizliği sebebiyle fikrini hayata geçiremeyenlere de yol gösteriyor. Başkanlığını Baybars Altuntaş'ın yaptığı Melek Yatırımcılar Derneği, girişimcilere kendi fikirlerine yatırım yapabilecek ortaklara ulaşma imkânı sağlıyor. Özellikle fikri olan gençlere seslenen Altuntaş, derneğin yabancıları da Türk girişimcilerle buluşturacağını belirtiyor. Facebook, Amazon, Apple gibi iş fikirlerinin de “Melek Yatırımcılar” (girişimcilere sermaye desteği veren iş adamları), sistemiyle kurulduğunu söyleyen Altuntaş, şirketlerin dünyada ortalama 100 bin dolar destek aldığını belirterek, melek yatırımcıların da, genellikle 10 bin ile 500 bin dolar arası yatırımlarla ilgilendiklerini belirtiyor


Uzman Görüşü



Yurt dışında okumak çok daha hesaplı

Desk Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü Erge Sahillioğlu, Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin fiyat artışlarının dikkat çekici boyutlara ulaştığını söyleyerek, “Son bir kaç yıldır ilk defa Türkiye'deki üniversitelerin yıllık eğitim ücretleri, yurt dışındaki üniversitelerin eğitim ücretlerini ikiye katladı” dedi. Işıl, yurt dışında okumanın çok da avantajlı hale gediğini belirterek, Türkiye'de 2011-2012 akademik yılı için lisans programlarının harçları senelik 15-25 bin TL arasında değişiyor. Bu rakam tıp ve diş hekimliği gibi alanlarda 22-43 bin aralığında gerçekleşti. Bu rakamlara vakıf üniversitelerinin kurulu bulunduğu şehirlerde yaşamanın maliyeti de eklendiğinde ortaya çıkan rakam asgari 20 bin Amerikan dolarını geçiyor” dedi.


Lise puanınızla burslu okuyun

ESLI (İngilizce Akademik Hazırlık Programı) Türkiye Direktörü Cankat Kalyoncu, özellikle orta düzey İngilizce dil bilgisi olan öğrencilerin, Türkiye'de Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavına girmeden de yurt dışında kaliteli eğitim alabileceklerini söyledi. Ortaöğretim puanıyla girilebilecek yurt dışı alternatif üniversitelerle ilgili bilgi veren Kalyoncu, ABD, Kanada ve Çin'deki tanınmış üniversitelerden örnek vererek, “Amerika'nın en iyi devlet üniversitelerinden biri olan Texas A/M University - Texarkana Üniversitesi lise ortalaması 3.2 olan tüm öğrencilere burslu eğitim imkanı tanıyor. Yıllık 4 Bin 650 Dolarlık eğitim ücretiyle öğrenciler bu üniversitede eğitim alabiliyor. Paylaşımlı dairelerde konaklama ve yeme içme masrafları da dâhil 6 bin 500 Dolara bu üniversitede eğitim almak mümkün” dedi.


Yıllık 15 bin TL'ye İngiltere'de okul

Alternatif Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Üniversite Programları Direktörü Ali Işıl, yurt dışında okumanın yıllık maliyetinin ortalama 10 bin Dolar seviyelerinde olduğunu söyleyerek, bu rakamların içine barınma, gıda, konaklama ve eğitim ücretlerinin de dâhil olduğunu belirtti. İngiltere'den Chester ve Liverpool Hope üniversitelerini örnek olarak verebileceklerini söyleyen Işıl, “Bunların senelik okul harçları peşin ödeme indirimiyle birlikte 6 bin Sterlin'e kadar iner ki bu ortalama 15 bin TL eder. Toplam yaşam gideri için de (konaklama, yeme içme vb giderleri içerir şekilde) 7500 sterlin rakamı yeterli olur.



Aday Rehberi



Soru
: Ek yerleştirme işlemleri ne zaman yapılacak?
Cevap
: Tercih işlemleri 5 Ağustos'a kadar sürecek. 15 Ağustos'ta açıklanması beklenen yerleştirme sonuçları ardından kayıtlar 5-9 Eylül arasında yapılacak. Ekim ayının ilk ya da ikinci haftasında yapılması beklenen Ek Yerleştirme işlemleriyle birlikte LYS 2011 takvimi sona ermiş olacak.

KKTC'de ücretsiz 'ilahiyat' eğitimi

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından kurulan KKTC'nin ilk İlahiyat Fakültesi, önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için öğrencilerini bekliyor. YGS-4 puanıyla fakülteye kayıt yaptıran öğrenciler, 4 yıl boyunca 'tam burslu' statüsünde ücretsiz eğitim alacak. Yakın Doğu Üniversitesi tarafından kurulan İlahiyat Fakültesi için ÖSYM tarafından 60 kişilik kontenjan belirlendi. YGS-4 puanıyla tercih yapabilecek öğrenciler 4 yıl boyunca 'tam burslu' statüsünde ücretsiz eğitim görecek. Öğrencilerden, 4 yıllık eğitimleri süresince, yılda 2 bin 500 ile 5 bin Euro'yu bulan eğitim ücreti alınmayacak.


İstediğiniz bölüm 3 bin euro

BULGARİSTAN - BALKAN ÜNİVERSİTESİ: Bulgaristan'da bulunan Balkan University Group bünyesinde İngilizce akademik dilde eğitim alarak Avrupa'da geçerli diplomaya sahip olabilirsiniz. İstediğiniz bölümü 3 bin Euro'dan okuyabilir, yemek dahil barınma ihtiyacınızı da 350 Euro'dan karşılayabilirsiniz. Üniversite'de Endüstri-İşletme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Uluslararası Sosyal İlişkiler, Gemi İnşaat Mühendisliği, Gemi - Güverte, Gemi Makinaları Mühendisliği

bölümlerinde okuyabilirsiniz.


Yurtdışında eğitimin yeni adresi Çin

ÇİN DUFE ÜNİVERSİTESİ: Çin'in dünyaca ünlü üniversiteleri arasında yer alan Çin Ticaret Finans ve Ekonomi Üniversitesi (Dongbei University of Finance and Economics -DUFE) özellikle bankacılık sektöründe çalışmak isteyen öğrencilere hitap ediyor. Uluslararası öğrencilere farklı farklı kampüs içi konaklama seçenekleri sunan üniversitede her şey dâhil 1 yıllık eğitim ücreti sadece (eğitim + konaklama/yemek) 6 Bin 500 Dolar... Çin'in Ticaret ve Finans merkezlerinden Dalian'da yer alan üniversitede birçok farklı ülkeden öğrenciler de eğitim alabiliyor. YÖK'ten denkliği bulunan üniversite için Türkiye'de okuyabileceğiniz hazırlık sınıfı ile de hem Çin'de hazırlık sınıfı okumanız gerekmiyor


Herşey dahil 15 bin TL, 3 yılda diploma

MACARİSTAN - DEBRECEN ÜNİVERSİTESİ: Mühendislik Fakültesi, İşletme Fakültesi, Edebiyat ve Biyoloji bölümleri eğitimlerinin yıllık eğitim ücretleri 5 bin Dolar olan üniversitede, aylık barınma ve gıda masrafları da 500 doları buluyor.Havayoluyla 3 saat süren Macaristan'daki eğitim, tüm masraflarla birlikte yıllık 15 bin TL'yi buluyor. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından tanınan Macaristan Debrecen Üniversitesi'nin 2011-2012 akademik dönemi için kabul sınavı, 8-9 Ağustos tarihlerinde İstanbul'daki merkez ofisinde yapılacak. Desk Yurtdışı Eğitim'in web sayfasından detaylarına ulaşılabilen takvimle ilgili olarak sınava katılmak isteyen öğrencilerin ön kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.





BİTTİ



13 yıl önce