|

Bir Şalit'e karşı bin Filistinli

Hamas ile İsrail 2006 yılında esir alınan Gilad Şalit'in bırakılması konusunda anlaşmaya vardı. İsrail'in, Şalit'e karşılık aralarında El Fetih'in liderlerinden Mervan Barguti'nin de olduğu 1000 Filistinli mahkumu serbest bırakacağı açıklandı.

00:00 - 12/10/2011 Çarşamba
Güncelleme: 11:51 - 14/11/2023 Salı
Yeni Şafak
Bir Şalit'e karşı bin Filistinli
Bir Şalit'e karşı bin Filistinli

Hamas, 2006 yılında esir aldığı İsrailli asker Gilad Şalid'i, bin Filistinli mahkum karşılığında serbest bırakıyor. İsrail Ordu radyosu, dün akşam saatlerinde Suudi El Arabiya televizyonuna dayanarak İsrail ile Hamas arasında tutuklu takası konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Radyo İsrail'in Gilad Şalid'e, karşılık bin Filistinli mahkumu bıracağını bildirdi.

NETANYAHU DOĞRULADI

Bu haberin hemen ardından İsrail ile Hamas tarafı iddiaları doğruladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, takas anlaşmasının onaylanması amacıyla yapılan olağanüstü kabine kabine toplantısına girerken düzenlediği basın toplantısında, takas anlaşmasının, geçen hafta Perşembe günü konu başlıkları çerçevesinde imzalandığını belirtti.

BİR KAÇ GÜN İÇİNDE EVİNDE OLACAK

Anlaşmaya Hamas tarafından nihai onayın bugün verildiğini belirten İsrail Başbakanı, kabine toplantısına anlaşmanın nihai halinin sunulacağını kaydetti. İsrail Başbakanı, söz konusu takas anlaşmasının, İsrail'deki terör kurbanlarının ailelerini rahatsız edeceğini çok iyi bildiğini belirtirken, "Bazen zor ve acılı kararlar vermek gerekir. Bu da onlardan biri" dedi ve şöyle devam etti: "Gilad Şalit anlaşmasını şimdi yapmasaydık, bir daha yapamayabilirdik. Yapılabilecek en iyi anlaşma..." İsrail başbakanı, anlaşma çerçevesinde Şalit'in bir kaç gün içinde evine dönmüş olacağını da vurguladı.

BARGUTİ DE SERBEST KALACAK

Netanyahu, takas anlaşmasının gerçekleşmesinde emeği geçen Almanya ve Mısır'a teşekkürlerini iletti. Verilen bilgilere göre, Şalit'in Mısır'a teslim edilmesi, bundan sonraki aşamada Filistinli tutukluların serbest bırakılması ve ardından Gilad Şalit'in İsrail'e getirilmesi öngörülüyor. Bırakılması öngörülen 1000 Filistinli tutuklu arasında, El Fetih'in Tanzim liderlerinden, 5 kez ömür boyu hapse mahkum Mervan Barguti'nin de bulunduğu belirtiliyor.




#Gilad Şalid
#İsrail
#Filistin
#Hamas
12 yıl önce