|

ABD PKK'yı destekliyor

Önceki gün Irak toplantısı nedeniyle İstanbul'da bulunan İran Dışişleri Bakanı Mutteki, gazetemize yaptığı açıklamada, "Aldığımız istihbaratlara göre ABD PKK'ya yardım ediyor” dedi.

Hatice Kılıç
00:00 - 5/11/2007 Pazartesi
Güncelleme: 00:38 - 5/11/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD PKK'yı destekliyor
ABD PKK'yı destekliyor

Türkiye'nin girişimleri sonucunda 2003 yılında başlatılan 'Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı' nedeniyle İstanbul'da bulunan İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, terör örgütü PKK'nın Irak'tan sınırdışı edilmesi, Türkiye'nin Doğu ve Batı ülkeleri ile ilişkileri, Irak toplantısı ve iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu.

ABD ZORLUK ÇIKARIYOR

Terör örgütü PKK konusunda kesin ifadeler kullanan Mutteki, “PKK sorununun temelinde ABD yatmaktadır. Türkiye'nin ve bölge ülkelerinin çok dikkatli olmaları gerekiyor. Amerika'nın bölgedeki varlığı yatmaktadır. Aldığımız istihbaratlara göre, PKK yetkililerine ABD'den para ve silah yardımı yapılmaktadır. Aynı zamanda PKK ile mücadelede ABD zorluk çıkarmakta. ABD'nin PKK ile ilgili görüşleri çelişkilidir. Bu nedenle bölge ülkelerinin bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor” dedi.

İstanbul'da düzenlenen Irak toplantısı ile ilgili olarak kesin sonuçlara ulaşıldığını söyleyen Mutteki, “Ancak çok daha ciddi bir toplantının yapılmasına ihtiyacımız var. İşgal güçlerinin bir an önce Irak'tan çıkıp, ülkenin nihai konumunun belirlenmesi gerekiyor" dedi.

PKK HEPİMİZİN SORUNU

Irak'taki özel güvenlik güçleri ile ilgili konuşan Mutteki, “Irak'ta profesyonel güvenlik güçlerinin bulunması ve bu güçlerin Irak halkının öldürmesi sorunları var. Örneğin Blackwater! Para karşılığı bu işleri yapan güvenlik şirketleri de PKK gibi Irak'tan atılmalı” dedi. Toplantıda Irak'ın toprak bütünlülüğü ve birliği konusunun ele alındığını kaydeden Mutteki, Kuzey Irak'taki PKK faaliyetleri sadece Türkiye'nin bir problemi değil. Bölge ülkeleri için de bir problemdir. Son yaşanan gelişmeler şunu gösterdi ki eğer PKK'nın terör faaliyetleri bir an önce durdurulmazsa bölge için çok ciddi bir problem haline gelecektir” şeklinde konuştu. Son günlerde sıkça konuşulan Türkiye'nin yüzünü Doğu'ya çevirdiği konusunda ise, “Türkiye yüzünü hem Doğu'ya hem Batı'ya dönmelidir. Türkiye, ekonomik ve kültürel potansiyelinden dolayı batı ülkeleriyle olduğu kadar doğu ülkeleriyle de son derece önemli ve geleceğe dönük faydalı ilişkiler geliştirebilir” dedi.



16 yıl önce