|

Bingazi saldırısıyla ilgili bağımsız komisyonun raporu

ABD'nin Bingazi Konsolosluğu'na 11 Eylül'de düzenlenen ve Büyükelçi Chris Stevens'ın da aralarında olduğu 3 Amerikalı'nın ölümüne neden olan saldırıyı incelemek üzere görevlendirilen bağımsız komisyonun raporunda, olayla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'na eleştiriler yöneltildi.

Aa
00:00 - 19/12/2012 الأربعاء
Güncelleme: 10:42 - 19/12/2012 الأربعاء
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı raporun gizli versiyonunu Kongre üyelerine gönderdi ve gizli olmayan 39 sayfalık bölümünü yayımladı. 

Emekli Büyükelçi Thomas Pickering ve eski Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen'ın başkanlık ettiği komisyon, raporu, binlerce sayfadan oluşan yazışmalar ve diğer belgeler ile saatler süren video kayıtlarını inceleyerek ve aralarında saldırıdan kurtulanların da olduğu 100'den fazla kişiyle görüşerek hazırladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından geçen Eylül ayında görevlendirilen komisyonun raporunda, Dışişleri Bakanlığı'nın sistematik idare ve liderlik hatalarının, Bingazi'deki misyonun güvenliğinin ''oldukça'' yetersiz olmasına yol açtığı tespitinde bulunuldu.

''Dışişleri Bakanlığı'nın iki bürosu bünyesindeki üst katmanlarda sistematik hatalar, liderlik ve idari eksiklikler, Bingazi'deki misyon için güvenliğin, meydana gelen saldırıyla baş etmede oldukça yetersiz kalmasına neden oldu'' ifadesi kullanılan raporda, bakanlık bünyesindeki Diplomatik Güvenlik Bürosu ile Yakın Doğu İşleri Bürosu isim verilerek özellikle eleştirildi ve Bingazi'deki misyonun korunması noktasında işbirliği eksikliği ve karışıklık görüldüğü belirtildi.

Raporda, bu yanlışlıklara rağmen, hiçbir yetkilinin görevini ihmal veya suistimal etmediği ifade edilerek, şu anda disiplin cezası uygulanması yönünde tavsiyede bulunulmadı.

İlk açıklamalara zıt şekilde, konsolosluğun dışında protesto gösterisi olmadığı ve olayın sorumluluğunun tamamen misyona saldıran teröristlere ait olduğu kaydedilen raporda, 11 Eylül saldırılarının yıl dönümüne denk gelen olay öncesinde herhangi bir acil, taktiksel uyarının bulunmadığı, ancak saldırıdan önce, "alarm zilleri çaldırması gereken" çeşitli kaygı verici olayların vuku bulduğuna dikkat çekildi.

Raporda, Bingazi'deki Amerikalı personelin ''çalışma arkadaşlarını korumak için cesaret gösterdiği ve hayatlarını riske attığı'' belirtilerek, diplomatik güvenlik çalışanları ve CIA yetkililerinin de ''zamanlıca ve uygun'' müdahalede bulunduğu bildirildi. Raporda, ''ABD askeri varlıklarının, olayın şeklini değiştirmeye yetecek zamana sahip olmadığı'' ifade edildi.

Washington'daki yetkililerin, saldırı patlak verdikten sonra ilave yardım taleplerini reddettiğine yönelik spekülasyonların doğru olmadığı sonucuna varıldığı raporda, Kongre'ye, Dışişleri Bakanlığı'nın güvenlik girişimlerini tam anlamıyla fonlaması çağrısında bulunuldu. Bu noktada, Bingazi'deki diplomatik güvenlik personelinin sayısının, ilave personel için birçok kez taleplerde bulunulmuş olmasına rağmen saldırı olduğu gün yetersiz kaldığına dikkat çekildi. Raporda, bunun çözümünün Kongre'nin Dışişleri Bakanlığı'nın ihtiyaçlarını desteklemeye daha ciddi ve sürekli bağlılık göstermesi olduğu kaydedildi.

-Clinton, raporla birlikte Kongre'ye mektup gönderdi-

Raporda, risk düzeyi yüksek misyonlar başta olmak üzere, büyükelçiliklerin güvenliğinin artırılmasına yönelik 29 öneride bulunuldu. 

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, raporla birlikte Kongre'ye mektup da gönderdi. Clinton mektubunda, komisyona ''önemli sistemik sıkıntılara ciddi ve keskin'' bir bakış açısıyla baktığı için teşekkür etti ve raporda yer alan tüm önerileri kabul ettiğini belirtti.  

Mektubunda, bakanlığının bu önerilerden bazılarını şimdiden hayata geçirmeye başladığını ifade eden Clinton, Kongre'ye, bakanlığının güvenlik konusundaki taleplerini desteklemeye çağırdı.

Clinton, ''her terörist saldırıyı engellemelerinin ya da kusursuz bir güvenlik sağlamalarının hiçbir zaman mümkün olmadığını, ancak diplomatların da, sığınaklarda çalışamayacağını'' belirterek, ''ülkemizin korumak için belirli risk düzeyini kabul etmek ve dünya genelinde çıkar ve değerlerimizi geliştirmek zorundayız'' ifadesini kullandı.

Raporu hazırlayan Pickering ve Mullen, bugün kapalı kapılar ardında Temsilciler Meclisi ve Senato'daki dış ilişkiler komitelerinde raporla ilgili ifade verecek. 

Clinton'ın da yarın aynı komitelerde ifade vermesi bekleniyordu ancak sağlık sorunları nedeniyle onun yerine yardımcıları William Burns ve Thomas Nides oturumlara katılacak.


٪d سنوات قبل