|

Çin'de ölü sayısı 20 bini aştı

Ajanslar
00:00 - 14/05/2008 Çarşamba
Güncelleme: 10:33 - 14/05/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Çin'de ölü sayısı 20 bini aştı
Çin'de ölü sayısı 20 bini aştı

Çin'in Sichuan eyaletinde meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 20 bini aştığı, en az bu kadar kişinin de kayıp ya da enkaz altında olduğu bildirildi. Sadece 3 kentteki ölü sayısının 18 bini aştığı belirtildi. Depremin merkezi merkezi Vançuan ilçesine komşu Mianyang şehrinde ölenlerin sayısı yerel saatle 11.40 (TSİ 06.40) itibarıyla 5 bin 430'a ulaştı. Şinhua haber ajansı, şehirde 1396 kişinin kayıp olduğunu, 18 bin 486 kişinin enkaz altında bulunduğunu duyurdu. Sichuan eyaletinin Yingxiu kentinde ise 7 bin 700 kişinin öldüğü bildirildi. Yerel yetkililer, depremin merkez üssüne yakın olan ve 10 bin kadar kişinin yaşadığı kentte sadece 2 bin 300 kişinin hayatta kaldığını duyurdu.

Bu arada Çin Başbakanı Ven Ciaobao'nun 3-5 bin arasında kişinin öldüğü ve 10 bin kişinin yaralandığı Beyçuan'da kurtarma çalışmalarını yönettiği bildirildi.

Başbakan Ven, arama ve kurtarma çalışmalarına 100 bin polis ve askerin katıldığını açıkladı.

Öte yandan ordunun Sichuan eyaletindeki Wenchuan bölgesinde depremzedelere havadan yardım atmaya başladığı bildirildi. Polis kaynakları, depremin merkez üssüne yakın kentlerde adeta “taş üstünde taş kalmadığını”, bütün binaların yıkıldığını belirtiyor. Deprem nedeniyle Sichuan'daki barajların yıkılma tehlikesi altında olduğu, depremin yol açtığı toprak kayması yüzünden Jialing ırmağının akışının kesildiği bildirildi.

Toprak kaymasının ırmağın önünde 6 metre yüksekliğinde, 100 metre genişliğinde bir doğal duvar oluşturduğu, oluşan 100 metre uzunluğundaki doğal barajda 600 bin metreküp su toplandığı belirtildi. Çin Su Bakanı Chen Lei, eyalet hükümetlerinin barajları gözlem altında tutup hasarları hemen bulup tamir etmesi gerektiğini belirtti. Bu arada ilk askeri birliğin, depremin merkez üssünün bulunduğu bölgeye paraşütle indiği bildirildi. Yeni Çin Haber ajansı, 100 askerin Maoxian bölgesine indiğini duyurdu.



HAMİLE KADIN 50 SAAT SONRA ENKAZ ALTINDAN CANLI ÇIKTI

Çin'de 7.9 büyüklüğündeki depremin vurduğu Sinchuan eyaletinin Dujiangyan kentinde mucize bir kurtuluş yaşandı.

Arama kurtarma ekipleri, 50 saattir enkaz altında yaşam mücadelesi veren 34 yaşındaki 8 aylık hamile bir kadını canlı kurtardı. Zhang Xiaoyan isimli kadın Pazartesi gününden beri yıkıntılar arasındaydı. Sağlık ekipleri kadının ve karnındaki bebeğin sağlık durumunun iyiye gittiğini bildirdi.

Benchuan'da da enkazda annesiyle babasının cesetleri altında kalan 3 yaşındaki kız çocuğu, 40 saat sonra kurtarıldı. Tonlarca enkazın altında kalan ve yaşama tutunan küçük kızın yeri dün tespit edildi.

Bacaklarında ciddi yaralar bulunan çocuğun yeri tespit edilmesine rağmen, kurtarma ekiplerinin, küçük kıza daha çok zarar vermemek için uygun araç ve cihazların gelmesinin beklendiği belirtildi.


ŞİFANG KENTİNDE 30 BİNDEN FAZLA KİŞİ KAYIP

Çin'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından, sadece Şifang kentinde 30 binden fazla kişiye ulaşılamadığı bildirildi.

Resmi Yeni Çin Ajansına göre, ülkenin güneybatısında meydana gelen depremin merkez üssüne yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Şifang'da hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 500'ü geçti, 10 binden fazla kişi yaralandı.

30 binden fazla kişinin kayıp olduğu kentteki maddi zararın 6 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Haberde, depremde Şifang'da 2 kimyasal madde fabrikasının yıkıldığı ve çevreye 80 ton amonyak saçılması nedeniyle 6 binden fazla kişinin tahliye edildiği belirtildi.


16 yıl önce