|

Gannuşi'den General Sisi'yi kızdıracak yorum

Tunus Nahda Hareketi Lideri Gannuşi, "Suriye''deki Esed ile Mısır''daki Sisi rejiminin kesinlikle geleceği yok" dedi.

Aa
00:00 - 26/02/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:06 - 26/02/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Gannuşi'den General Sisi'yi kızdıracak yorum
Gannuşi'den General Sisi'yi kızdıracak yorum

Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, Suriye''deki Beşşar Esed rejimiyle Mısır''da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi''yi deviren ordunun Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin geleceklerinin olmadığını söyledi.

Gannuşi, temaslarda bulunduğu ABD''nin başkenti Washington''da Carnegie Endowment for International Peace adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen panelde konuştu.

Tunus''ta demokrasi alanında atılan adımları ve kaydedilen başarıları anlatan Gannuşi, ülkedeki İslami geleneklere bağlı gruplarla laiklerin başarısının bir model oluşturduğunu, bunun da tüm bölgede dikkati çektiğini vurguladı. Gannuşi, hem laikleri hem de İslami gelenekleri destekleyen grupların oluşturacağı koalisyon hükümetinin Tunus''un geleceği için önemli olduğunu, tüm kesimlerin kesinlikle birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

-''Arapların bi rgün demokrasiye ulaşacakları konusunda iyimserim''-

Gannuşi, bölge ülkelerinde yaşanan gelişmelerle ilgili soruları da yanıtladı.

Suriye''de bir dönem kaldığının, birçok şeye şahitlik ettiğinin hatırlatılması ve bu ülkenin nerede yanlış yaptığının sorulması üzerine Gannuşi, şunları söyledi:

''Suriye''de uzun süre eğitim gördüm. 1960''larda demokrasinin örnekleri hala görülüyordu, öğrenci gösterilerine şahit oldum orada. Ancak Baas rejimi iktidara geldikten sonra, diktatörlük demokrasinin kalıntılarını da yok etti. Bugün Suriyeli muhaliflerin önde gelenlerinin kendi aralarında bir fikir birliği oluşturmakta başarısız olduğunu görüyoruz. Tunus''ta da aralarında görüş ayrılığı bulunan birçok muhalif grup vardı ama biz bir konsensüs oluşturmakta başarılı olduk. Tunus''ta olanlarla Mısır ve Suriye''de olanlar arasında bazı farklar bulunuyor. Ama onların da bunu başaracaklarına kesinlikle inanıyorum.''

Gannuşi, Arap Baharı''nın, bulundukları coğrafya üzerinde birçok olumlu etkisi olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Suriye''deki Esed ile Mısır''daki Sisi rejiminin kesinlikle geleceği yok. Arap Baharı çok önemli bir başarı gerçekleştirdi. İnsanların arasındaki korku bitti. Araplar bu devrim sayesinde en basit şekilde diktatörlerin ve despotların yeterince güçlü olmadığını anladı. İnsanlar kendi kapasitelerini, var olan enerjilerini keşfetti. Suriye''de de insanların bunu başarması an meselesidir. Arapların bir gün, er ya da geç demokrasiye ulaşacakları konusunda oldukça iyimserim.''

-''Mısır''da demokrasiden korkanlar değişimi durdurmak istedi''-

Mısır''daki gelişmelerle ilgili bir sorunun yöneltilmesi üzerine Gannuşi, demokrasilerde yanlışların yapılabileceğini ancak bu yanlışların orduyla değil, sandıkta çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Mısır''ın kendileri için önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Gannuşi, ''Mısır, Arapların lider ülkesidir. Bugün Mısır''daki zorluklar çözümü kolay olan zorluklar değil. Demokrasiyi önemsemeyenler, demokrasiden korkanlar Mısır''da değişimi durdurmak istedi. Bu, çok açık. Bu, Mursi hükümetinin yaptıklarıyla mı alakalı? Evet, Mursi hükümetinin birçok yanlış yaptığını düşünüyorum. Ancak Muhammed Mursi ülkenin seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olarak göreve geldi. Demokrasilerde yanlışlar yapılabilir. Ancak demokrasilerde yapılan yanlışları düzeltmenin yolu seçimlerden geçiyor. Demokraside yanlışları orduya sığınarak veya insanları katlederek düzeltemezsiniz'' yorumunda bulundu.

10 yıl önce