|

Golan Tepeleri'nde BM askerine şok

İsrail ile Suriye sırındaki Golan Tepeleri'nde silahlı 30 kişinin BM Barış Gücü'nde görev yapan 20 askeri rehin aldığı açıklandı.

Aa
00:00 - 6/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:09 - 6/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Golan Tepeleri'nde BM askerine şok
Golan Tepeleri'nde BM askerine şok

BM sözcüsünün yardımcısı Eduardo del Buey, barış gücü askerlerinin rutin ikmal görevindeyken, geçen hafta sonu ağır çatışma üzerine boşaltılan ve hasar gören bir gözlem noktası yakınında, silahlı 30 kişi tarafından rehin alındığını söyledi.

Eduardo del Buey, BM barışgücü misyonunun (UNDOF), durum değerlendirmesi yapmak ve konuyu çözümlemek amacıyla bir ekibi görevlendirdiğini kaydetti.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün paylaştığı bir videoda da Suriyeli muhaliflerin Dera kentinde, UNDOF askerlerini rehin aldığı iddialarına yer verildi.

Haberde, Suriyeli muhaliflerin, barış gücü askerlerini, Suriye rejiminin Golan yakınında bir bölgeye yeniden konuşlanmasına yardım etmekle suçladıkları belirtildi.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, rehin alınan 20 barışgücü askerinin Filipinli olduğunu ve rejim güçleri, Cemla köyünden çekilene kadar serbest bırakılmayacaklarını bildirdi.

BMGK'dan kınama

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), BM barış gücü askerlerinin Suriyeli muhalifler tarafından gözaltına alınmasını sert bir dille kınadı.

BMKG, askerlerin derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti. BMGK'nın dönem başkanlığını yürüten Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, ara bölgeye giren silahlı grupların silahsız BM barış gücü askerleri için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

11 yıl önce