|

İran nükleeri durduruyor

İran'la P5+1 ülkeleri arasında imzalanan anlaşma 20 Ocak'ta yürürlüğü girecek. ABD Başkanı Obama'nın duyurduğu anlaşmaya göre İran,zenginleştirilmiş uranyumları elemine edecek, altyapı faaliyetlerine son verecek. Karşılığında da yaptırımların bir kısmı kalkacak

.
00:00 - 13/01/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:58 - 12/01/2014 Pazar
Yeni Şafak
İran nükleeri durduruyor
İran nükleeri durduruyor

Beyaz Saray, İran ve P5+1 ülkeleri arasında geçtiğimiz yılın kasım ayında imzalan nükleer anlaşmanın 20 Ocak tarihinde yürürlüğe gireceğini duyurdu. ABD Başkanı Barack Obama, konuya ilişkin yaptığı yaptığı yazılı açıklamada gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Obama, 20 Ocak'tan başlamak üzere İran'ın ilk kez stoklarındaki yüksek seviyede zenginleştirilmiş uranyumları elemine edeceğini ve zenginleştirmeyi mümkün kılan bazı altyapı faaliyetlerine son vereceğini duyurdu.

YAPTIRIM ARTAR

Buna mukabil gelecek 6 aydan sonra ABD ve P5+1 ülkelerinin bazı yaptırımları gevşeteceğini vurgulayan Obama, 'İran sorumluluklarını yerine getirdiği sürece İran'ın nükleer programında daha kapsamlı çözümün yollarını arayacağız. Bununla birlikte rejime yönelik geniş yaptırımları dinamik bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz ve eğer İran taahhütlerini yerine getirmez ise yaptırımlarımızı artırmak üzere harekete geçeceğiz.' dedi.

YENİ KANUN YOK

Anlaşmanın uygulanması sürecinde İran'a yönelik yeni yaptırımlardan uzak durulması mesajı veren Obama, 'Şu an yeni yaptırımların uygulanması sadece bu sorunun barışçıl bir şekilde çözümüne yönelik çabalarımıza darbe vuracaktır ve ben müzakereler sürecinde yeni yaptırım uygulanmasına yönelik herhangi bir kanunu onaylamayacağım.' ifadelerini kullandı.

Askıya alacağız yaptırım kalkacak

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakcı da anlaşmanın ilk etabının 20 Ocak'ta uygulanmaya başlanacağını doğruladı. Anlaşma metninde yer verilen tüm yaptırımların 20 Ocak'tan itibaren kaldırılacağını ve buna mukabil Tahran'ın da aynı tarihte uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeyi askıya alacağını ifade eden Arakcı, 'Ancak İran'ın ülke dışındaki 4,2 milyar dolar tutarındaki parasının ödenmesi ile yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumun okside dönüştürülmesi maddeleri bu zaman periyodunun dışında kalıyor. Bizim ve onlar tarafından atılacak bu adımlar 6 aylık bir sürece yayılacak ve adım adım uygulanacak' diye konuştu. Arakçı, Tahran elinde 196 kilogram yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumun olduğunu bildirdi.


10 yıl önce