|

Mısır'da referandum boykotu: 2 ölü

Mısır'ın değişik kentlerinde, yarın ve ertesi gün yapılacak anayasa referandumuna karşı gece düzenlenen gösterilerde 2 öğrencinin hayatını kaybettiği, 5 öğrencinin yaralandığı öne sürüldü.

Aa
00:00 - 13/01/2014 Pazartesi
Güncelleme: 07:07 - 13/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Mısır'da referandum boykotu: 2 ölü
Mısır'da referandum boykotu: 2 ölü

Kahire'deki Ayn Şems Üniversitesi'nden "Darbe Karşıtı Öğrenciler" hareketinin sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yapılan açıklamada, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Abdurrahman Yusri'nin, polisin üniversiteye dün düzenlediği baskında açtığı ateş sonucu yaralandığı, daha sonra hayatını kaybettiği iddia edildi. Ancak bu açıklamayı, resmi ve tıbbi kaynaklar teyit etmedi.

Darbe karşıtı öğrenciler dün üniversite kampüsünde davulların yanı sıra üzerinde "Anayasaya hayır" yazılı ve Rabia işareti bulunan afişlerle gösteri düzenlemiş, polis göstericilere göz yaşartıcı gaz bombası ve tüfeklerle müdahale etmişti ve göstericilerden bazıları yaralanmış bazıları da gazdan etkilenmişti.

Ezher Üniversitesi Öğrenci Birliği Başkanı Ahmed el-Bakari de yaptığı basın açıklamasında, dün sabah gözaltına alınan 4 kız öğrencinin serbest bırakılması için Yeni Kahire'deki polis merkezi önünde düzenlenen gösteriye polisin müdahalesi sırasında açtığı ateş sonucunda öğrenci Ömer Hindi'nin hayatını kaybettiğini söyledi.

Görgü tanıkları da bazı polislerin polis merkezinin çatısından açtığı ateş sonucunda biri ağır 5 öğrencinin yaralandığını ifade etti.

Bu arada İskenderiye, el-Kalyubiyye, eş-Şarkiyye, Süveyş, Beni Suveyf ve el-Minye kentlerinde anayasa referandumunu boykot için düzenlenen gösterilerde, "Askeri yönetim düşsün", "(Savunma Bakanı Abdulfettah) es-Sisi katil... Anayasası geçersizdir" ve "Meşruiyetten yanayız ve darbeye karşıyız" sloganları eşliğinde üzerlerinde Mursi'nin fotoğrafları ile Rabia işaretlerinin olduğu afişler taşındı.

İskenderiye'de "Darbe karşıtı gençler" tarafından düzenlenen gösterilerde darbe karşıtı sloganların yanı sıra referandumun boykot edilmesi çağrısında bulunuldu.

Darbeyi Ret ve Meşruiyeti Destek İçin Ulusal İttifak'ın Kalyubiyye kentinde düzenlediği darbe karşıtı gösteride askeri darbe kınanarak, meşruiyetin tekrar dönmesi ve referandumun boykot edilmesi istendi.

Üzerlerinde Mursi'nin fotoğrafları ve referandumun boykot edilmesini talep eden yazıların bulunduğu afişlerin taşındığı gösteride, "Darbenin kendisi terördür", "İçişleri Bakanlığı baltacıdır", "Ey yalancı medya İslam terör değildir" ve "Sisi katil... Anayasası geçersiz" sloganları atıldı.

Şarkiyye, Beni Suveyf ve Minye kentlerinde de meşruiyetin geri dönmesi, tutukluların serbest bırakılması ve referandumun boykot edilmesi için gösteriler düzenlendi.

Görgü tanıkları, Süveyş ilinde düzenlenen gösteriye polisin müdahale ettiğini ifade etti.

Mısır'da yeni akademik yılın başladığı ekim ayından beri üniversiteler, başta Ezher olmak üzere her gün darbe karşıtı gösterilere sahne oluyor. Güvenlik güçlerinin müdahale ettiği gösteriler sırasında şu ana kadar çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

10 yıl önce