|

Ölüme giden umut yolculuğu

İHH İnsani Yardım Vakfı'nın hazırladığı 'Mülteci Raporu'na göre dünyada, ülkesinden ayrılarak farklı ülkelere umut yolculuğuna çıkan her 100 mülteciden 20'si kaybolurken,12'si ise yaşamını yitiriyor

Oktay Mehmet
00:00 - 2/08/2008 Cumartesi
Güncelleme: 00:53 - 2/08/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Ölüme giden umut yolculuğu
Ölüme giden umut yolculuğu

Dünyada her yıl 10 binlerce insan daha iyi yaşam şartları aramak için doğup büyüdükleri topraklardan ayrılarak, refah seviyesi yüksek ülkelere gitmek için yollara düşüyor. Bazıları amaçlarına ulaşırken, bazıları da hedeflerine ulaşamadan hayatlarını kaybediyor. İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Mülteci Raporuna göre, dünyada yaşadığı topraklardan ayrılarak farklı ülkelere umut yolculuğuna çıkan her 100 kişiden 20'si kaybolurken,12'si ise yaşamını yitiriyor. Savaş ve işgaller sebebiyle yerinden edilen 30 milyon mültecinin yarısından fazlası, yasal mülteci olmadığı için gayri insani şartlarda yaşıyor. Geçtiğimiz günlerde de, Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmeyi hedefleyen 130 mülteciden 13'ü bindikleri kamyonun kasasında havasızlıktan yaşamını yitirmişti. İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından hazırlanan “Mültecilik Raporu” savaş ve işgaller sebebiyle mağdur olan milyonlarca mültecinin yaşadığı insani dramı çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.


30 MİLYON MAĞDUR

Endişe verici rapora göre İsrail'in kurulmasından sonra yurtlarından olan 5,6 milyon Filistinli, halen kendine yeni bir yurt arıyor. Suriye'de, Lübnan'da ve Ürdün'de Filistinlilerin üç kuşaktır yaşadığı mülteci şehirleri oluşmuş. Mültecilik Raporu'na göre savaş ve işgaller sebebiyle yerinden edilen 30 milyon kişinin yarısından fazlası, yasal mülteci olmadığı için gayri insani şartlarda yaşıyor. Örneğin Filistinli mülteciler, üç kuşaktır mülteci konumunda çadır hayatı sürdürüyor. Çalışma hakkı olmayan bu insanlar, sağlık ve eğitim imkânlarından da faydalanamıyorlar. Iraklı, Filistinli, Çeçenistanlı, Doğu Türkistanlı, Afganistanlı mültecilerin vatanlarına dönebilmeleri için şartlar oluşturulmadığı gibi yeni bir yurt bulmaları için de hiçbir çalışma yapılmıyor.


Mülteci dramında tek çözüm istikrar

İHH'nın raporunda mültecilik sorununun çözümü için yapılması gereken şartın, insanları yaşadıkları yerleri terk etmeye zorlayan koşulları ortadan kaldırmak olarak açıklanıyor. Rapora göre “kriz yaşanan bölgelerde insan haklarına saygılı bir ortamın oluşturulması gerekiyor.”


En büyük göç nedeni savaş

Irak: ABD işgalinden bu yana 4,5 milyon Irak'lı yurtdışına iltica ederken, 2 milyon kişi de ülke içerisinde yer değiştirdi. Bosna: Bosna Savaşı nedeniyle yerlerinden edilen 400 bine yakın Boşnak halen evlerine dönemedi. Çeçenistan: Çeçenistan Savaşı nedeniyle 400 bin Çeçen yer değiştirdi. Azerbaycan: Karabağ Savaşı nedeniyle 1 milyon kişi evini terk etti. Afganistan: 4,1 milyon Afganlı muhacir konumda. Sudan: Sudan'ın Kesele bölgesinde 700 bin Eritreli muhacir yaşamakta.


16 yıl önce