|

Somali'deki Eşşebab hareketi gerilla taktiğine dönecek 

Somalili uzmanlar, Afrika Birliği güçlerinin üstünlüğü karşısında sürekli geri çekilen Eşşebab hareketinin bundan sonra saldırılarını "gerilla taktiğiyle" sürdüreceğine dikkat çekiyor. 

Aa
00:00 - 19/12/2012 Çarşamba
Güncelleme: 14:03 - 19/12/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Somalili uzmanlar, Afrika Birliği Barış Gücü (AMISOM) ve Somali hükümeti güçlerinin üstünlüğü karşısında Eşşebab hareketinin stratejik kentlerden çekilmesinin, bu silahlı grubun tükenişi anlamına gelmediği, çekilmenin taktik nedenlerden de kaynaklandığı görüşünde.  

Somalili yazar ve askeri strateji uzmanı Muhammed Abduh, Eşşebab'ın "doğrudan çatışma stratejisi"ni değiştirdiğini, Somali hükümeti ve AMISOM güçlerinin geniş bir alana yayılmasından ve yedek kuvvetlerinin olmayışından istifade ederek, gerilla (vur-kaç) taktiği ile savaşa devam edeceğini düşündüğünü söyledi.

Eşşebab'ın Somali'nin orta ve güney kesimlerindeki gücünü koruduğuna dikkati çeken Abduh, "yedi başlı ejderha" benzetmesi yaptığı hareketin, tüm kentlerden çıkarılmasının zor bir hedef olduğunu kaydetti. 

Silahlı hareketin stratejik kentlerden çekilmesinin her geçen gün taraftar kaybetmesine neden olduğuna dikkati çeken siyasi analist Muhammed Abdi ise, "Eşşebab hareketinin kentlerden dağlık alanlara çekilmesi ve eski taktiği olan gerilla savaşına geri dönmesi, başladığı noktaya geri dönmesidir" ifadelerini kullandı. 

Afrika uzmanı Abdulkadir Bernamec da, Eşşebab'ın askeri açıdan zayıfladığını düşünen bazı analistlerin yanılgıya düştüğünü, çekilme hareketinin taktik nedenlerden kaynaklandığını ve grubun saldırılarının süreceğini dile getirdi.  

Somali güvenlik güçleri ve AMISOM askerleri, ülkenin orta ve güney bölgelerinde Eşşebab hareketine karşı başlattığı geniş çaplı operasyonlarla Kismayo, Merka, Cevher ve Kuta gibi stratejik kentlerin kontrolünü ele geçirmişti. 

11 yıl önce