|

Tekel olmak için gazetesini kapattı

Medya imparatoru Murdoch, 168 yıllık gazetesini telekulak skandalının ardından kapatırken İngiltere Başbakanı Cameron'ın eski basın danışmanı ve yakın dostu Andy Coulson gözaltına alındı. Ülke medyasına yönelik geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı ancak İndependent ve Guardian gibi saygın gazeteler kapatma kararının taktik olduğunu, gazetenin daha büyük bir kanalı satın almak için piyon yapıldığını yazdı.

Dış Haberler
00:00 - 9/07/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:14 - 9/07/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Tekel olmak için gazetesini kapattı
Tekel olmak için gazetesini kapattı

İngiltere'de, medya imparatoru Rupert Murdoch'ın 168 yıllık ve 3 milyon tirajlık "News of the World" gazetesinin telekulak skandalı nedeniyle kapatılması ve ardından yaşanan gelişmeler gündemi sarsmaya devam ediyor. Murdoch'ın sahibi olduğu The Sun gazetesi "News of the World" ismiyle ilişkilendirerek "Dünyanın Sonu" başlığını kullandı. Ancak imparatorluğun dışındaki gazeteler farklı bir iddia ortaya attı. Ülkenin saygın gazetelerinden Guardian, gazeteyi kapatma kararının, "Murdoch'ın BSkyB kanalını tümüyle ele geçirmesini olumsuz etkilemesini önlemek için alındığı" yorumunu yaptı. Hali hazırda, Times, Sun ve News of the World gazetelerinin sahibi olan Murdoch'ın "News Corporation" şirketi, yüzde 39'una sahip olduğu ve Sky haber kanalını da içine olan dijital uydu kanalı BSkyB'nin tümünü satın almak istiyor. İhalenin bugünlerde belli olması beklenirken, telekulak skandalı nedeniyle eylül ayından önce sonuçlanması öngörülmüyor. Murdoch'ın BSkyB'nin tamamını alması ihtimali, İngiltere'de tüm medya kuruluşlarını gelir açısından gölgede bırakan bir dev haline dönüşeceği gerekçesiyle endişeyle karşılanıyor. İndependent gazetesi de, gazeteyi kapatmanın "taktik" bir karar olduğunu savunurken, Financial Times, "değerli bir taş olan BSKYB'yi satın almak için, piyon olan News of the World'ü vermeye karar verildiği" yorumunu yaptı.

CAMERON'A DA SIÇRADI

Öte yandan tele kulak skandalının ateş çemberi içine aldığı isimler arasına, Başbakan David Cameron da eklendi. Kraliyet Ailesi üyelerinden terör mağduru ailelerine kadar birçok kişinin telefonlarını dinlediği ortaya çıkan gazetenin eski editörü Andy Coulson gözaltına alındı. Coulson, Cameron'ın eski basın danışmanıydı. ABD'li medya devi Rupert Murdoch'ın hissedarı olduğu News Corporation, önceki gün yaptığı açıklamada 3 milyon tiraja sahip gazetenin yarın son baskısını yaparak kapatılacağını belirtmişti. Ancak bu gelişme buz dağının sadece görünen yüzü. Cameron, tele kulak skandalı hakkında ve İngiliz basının içinde bulunduğu durumla ilgili soruşturulma açılması talimatı verirken, News of the World'ün medya direktörü ve Cameron'ın arkadaşı Rebekah Brooks'un yanısıra Murdoch'ında yargı karşısına çıkma ihtimali bulunuyor.


13 yıl önce