|

Türkçe Makedonya'da resmi dil oldu

Makedonya''nın başkenti Üsküp''ün merkez ilçesi Çayır'da Türkçenin belediye çapında resmi dil olmasına karar verildi.

İha
00:00 - 26/02/2014 Çarşamba
Güncelleme: 15:20 - 26/02/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkçe Makedonya'da resmi dil oldu
Türkçe Makedonya'da resmi dil oldu

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe''yi bölgeye yaptığı tarihi ve kültürel miras çalışmaları dolayısıyla geçen yol "fahri hemşerilik" beratı ile ödüllendiren Çayır Belediyesi, oy birliğiyle alınan kararla Türkçeyi resmi dil ilan etti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi''nin Balkanlar''daki tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarında önemli bir merkez olan Çayır Belediyesi, Bursa''ya teşekkürlerini uluslararası bir kararla gösterdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılan Hatuncuk Camii, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu''nun iştirakiyle açılan Rifai Tekkesi ve restorasyonu tamamlanan Gazi Baba Türbesi başta olmak üzere Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımlarla çehresi giderek değişen Çayır Belediyesi, Türkiye açısından önemli bir karara imza attı. Geçen yıl Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe''yi fahri hemşehri ilan eden Çayır Belediyesi, hemşehrilik beratını, Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcıları Necmettin Şenocak ve Bayram Vardar''la birlikte törene katılan ve aslen Üsküplü olan Başkan Altepe''nin annesi Necla Altepe''ye sunmuştu. Çayır Belediyesi, şimdi de Türkiye ve Makedonya arasındaki ilişkiler açısından önemli bir karar daha aldı. Çayır Belediye Meclis üyelerinin oy birliğiyle aldığı kararla 100 yıl aradan sonra Türkçe belediye çapında resmi dil statüsü kazandı.

Çayır Belediye Meclisi'ne Türk Demokratik Partisi''nden (TDP) seçilen iki meclis üyesinin Türkçenin resmi dil olması teklifi ekim ayında yapılan meclis toplantısında oylamaya sunuldu. Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti''nin de büyük destek verdiği teklif, 24 meclis üyesinin desteğiyle oy birliğiyle resmileşmiş oldu.

Makedonya Cumhuriyeti''nin ilgili kanununa göre, bir azınlığın dilini resmi makamlarda kullanması için bulundukları belediyelerde yüzde 20 ve üstü nüfus oranına sahip olmaları gerekiyor. Ancak ilgili belediye meclisince oy birliğine alınacak bir karar yüzde 20''lik nüfus şartına bakmaksızın azınlıkların dili resmi dil olarak kabul edilebiliyor. İşte bu istisnai durumun işletilmesiyle son yıllarda bu konuda önemli gelişmeler de yaşandı. Makedonya''nın başkenti Üsküp''ün önemli ve merkez belediyesi olan Çayır Belediyesi''nin oy birliğiyle aldığı kararla kanuni engel de aşılmış oldu.

Türkçe''nin resmi dil olmasını belediye meclisi gündemine getiren TDP''li üye ve Belediye Başkanvekili Süleyman Baki, ''Makedonya''nın başkenti Üsküp''te, Çayır Belediyesi''nde bir asır aradan sonra Türkçe resmi bir dil haline geliyor. Biz Çayır Belediyesi Meclisi olarak 26 Eylül tarihinde gerçekleştirdiğimiz toplantıda tüzük değişikliği ve Türkçe''nin resmileşmesi ile ilgili teklifi sunduk. Bu teklif oy birliği ile kabul edildi. Meclisin 9. toplantısında Türkçenin Makedonca ve Arnavutça''dan sonra resmi dil haline gelmesi teklifi kabul edildi. Bugünden itibaren belediyemizde ve belediyemize bağlı kuruluşlarda ve okullarda Türkçe resmi dil haline geldiği gibi yazışmalar da Türkçe olacak. Bu önemli adımın hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum'' diye konuştu.

10 yıl önce