|

Turuncu 'kıyamet'

Ukrayna'daki 'Turuncu Devrim'in sembolü Timoşenko, Rusya ile imzaladığı usulsüz doğal gaz anlaşması nedeniyle 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yaptığı anlaşma ile devleti 200 milyon dolar zarara uğratan Timoşenko duruşmayı dinlemek yerine iPad'i ile ilgilendi. Karar okunurken hakimin sözünü kesen kadın lideri polis güçlükle susturdu

Dış Haberler
00:00 - 12/10/2011 Çarşamba
Güncelleme: 03:47 - 12/10/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Turuncu 'kıyamet'
Turuncu 'kıyamet'

Rusya ile 2009'da yetkisini aşan doğal gaz anlaşması imzalayan ve bu nedenle Ukrayna'yı yaklaşık 200 milyon dolar zarara uğrattığı belirtilen eski Başbakan Yulia Timoşenko 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararı okuyan 31 yaşındaki hakim Rodon Kireyev, Timoşenko'nun devletin enerji şirketi Naftogaz'a Rusya ile anlaşma imzalama emri vermekle yetkilerini aştığını belirterek, kadın liderin Yüksek Mahkeme'nin vereceği karara kadar cezaevinde kalacağını bildirdi.

Detaylı kararın okunduğu 4 saat boyunca Timoşenko'nun sürekli iPad'ine baktığı ve yar-gıcı dinlemez göründüğü, arada sırada da yanında oturan kızı Evgenia Carr ile fısıldaştığı gözlendi. Timoşenko 5 Ağustos'taki duruşmada da iPad'ini elinden bırakmamış, Twitter üzerinden tanıklarla alay etmesi nedeniyle tutuklanmıştı.

'HAKKIMI AİHM'DE ARAYACAĞIM'

'Turuncu Devrim'in sembol ismi olan Yulia Timoşenko, hakim kararını okunurken yargıcın sözünü keserek, siyasi rakibi ve Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'i kararı bizzat yazmakla suçladı.

Mücadelesinin süreceğini söyleyen Timoşenko, “Onurumu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde savunacağız” dedi. Duruşma salonundaki güvenlik görevlileri Timoşenko'yu susturmakta güçlük çekti. Daha sonra kızını ve eşini öpen Timoşenko, avukatlarına el sallayarak salondan elleri kelepçesiz çıkarıldı.

TARAFTARLARI OLAY ÇIKARDI

Öte yandan mahkeme salonu civarında toplanan binlerce Timoşenko destekçisi ile polis arasında gerginlik çıktı. Mahkeme salonunun girişi özel timler tarafından korunurken, Kiev'in ünlü Hreşatik Meydanı'nda toplanan Timoşenko taraftarları da meydanı araç trafiğine kapattı. Muhalefet Timoşenko'ya karşı açılan davanın siyasi olduğunu savunarak, 11 Ekim'in Ukrayna demokrasisinde “kıyamet günü” olduğunu ileri sürüyor.

Ukrayna'da 2 kez başbakanlık yapan 50 yaşındaki Timoşenko, geçen yıl Şubat ayında yapılan Devlet Başkanlığı seçimini Yanukoviç'e karşı kaybetmiş ve bu duruşmanın da Yanukoviç'in kendisine kan davasının sonucu olduğunu ileri sürmüştü.


AB ile ortaklık tehlikeye girdi

Gelişmeden büyük hayalkırıklığı duyduklarını belirten AB Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton, kararın Ukrayna'nın AB ile Ortaklık Anlaşması'nın onaylanmasını riske atabileceğini söyledi. Avrupa Komisyonu da kararın siyasi olduğunu bildirdi. Timoşenko'nun imzaladığı 10 yıllık anlaşmaya göre Kiev, Rusya'dan 33 milyar metreküpten daha az doğalgaz alamıyor ve dördüncü çeyrekte ödenecek rakamda bin metreküp için 400 doları aşıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç ise, 2042'ye kadar uzatılan üs anlaşması karşılığında bin metreküp için piyasa şartlarından 100 dolar indirim elde etmişti.




13 yıl önce