|

Yemen'de şiddet olayları: 9 ölü

Yemen'in Cevf ve Beyda kentlerinde meydana gelen şiddet olaylarında 9 kişi öldü.

Aa
00:00 - 20/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 19:53 - 20/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Yemen'de şiddet olayları: 9 ölü
Yemen'de şiddet olayları: 9 ölü

Yerel yetkililerden alınan bilgiye göre, kuzeydeki Cevf kentinin Gayl bölgesinde "Halk Savunma Komiteleri"ne bağlı silahlı aşiret gurupları Husilere bağlı birliklerle çatışmaya girdi. Olaylarda 5'i Husi 7 kişi hayatını kaybetti, silahlı aşiret üyesi 2 kişi yaralandı.

Güvenlik zafiyeti nedeniyle sık sık şiddet olaylarının yaşandığı Yemen'de, yönetim karşıtı Husiler, özellikle ülkenin kuzeybatısında yer alan bazı bölgeleri ele geçirmek amacıyla aşiret grupları ve orduyla çatışıyor.

Yemen'de ülkenin en önemli gelir kaynağını oluşturan petrol ve gaz sahalarını içerisinde barındırması sebebiyle Cevf kenti silahlı grupların sık sık hedefi oluyor.

Şia'nın Zeydiye koluna mensup kişilerin oluşturduğu "Husi Hareketi", 1992'de Hüseyin Bedir el-Husi tarafından kuruldu. Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından 2010'a kadar Yemen ordusu ile Husiler arasında zaman zaman çatışmalar yaşanmıştı.

Nisan ayında yeniden başlayan çatışmalar sonrasında bölgede yaşanan gerginliği sona erdirmek amacıyla Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından görevlendirilen ve bazı aşiretler ile Husiler arasında arabuluculuk yapan komite, taraflar arasında yürüttüğü çalışmalara rağmen anlaşmazlığı çözememişti. Son günlerde yaşanan çatışmaların şiddeti giderek arttı.

Husi Hareketi lideri Abdulmelik el-Husi de harekete ait el-Mesira kanalında yaptığı açıklamada, yöneticilere, cuma gününe kadar hükümeti görevden alma konusunda mühlet vermiş, aksi halde ülkedeki durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulunmuştu.

Beyda vilayetinde 2 asker öldürüldü

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, El Kaide ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen silahlı grup El-Beyda kentinde askerleri taşıyan araca silahlı saldırı düzenledi. Olayda 2 Yemen askeri yaşamını yitirdi.

Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

El-Kaide örgütü Yemen hükümetini ve silahlı güçlerini 'Amerikan yanlısı' olmakla suçluyor ve düzenlediği eylemlerde, ordu mensuplarını ve istihbarat görevlilerini hedef alıyor.

10 yıl önce