|

1 yıllık nefes hakkı

Güney Asya sularında haftalardır kurtarılmayı bekleyen Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) ve Bangladeşli göçmenlerin imdat çığlığına geç de olsa yanıt geldi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:04 - 20/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

İnsani trajedinin ilk günlerinden bu yana sınırlarını çaresiz göçmenlere kapatan Tayland, Endonezya ve Malezya'nın tutumu uluslararası toplum tarafından tepkiyle karşılanırken, geç de olsa somut adımlar atılmaya başlandı. Endonezya ve Malezya, insan kaçakçılarının açık denizde terkettiği Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) ve Bangladeşli göçmenlere bir yıl geçici barınak sağlayacaklarını açıkladı. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Endonezya, Malezya ve Tayland'ın gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yapılan ortak açıklamada, uluslararası toplumun bir yıl sonunda göçmenlere yeni bir ülke bulması koşuluyla, Endonezya ve Malezya'nın ülkenin bu göçmenlere geçici sığınma sağlayacağı belirtildi. Filipinler ise insani kriz karşısında kapılarını mültecilere açma kararı alan ilk ülke olmuştu.







Güney Asya'daki göçmenlerin çoğunluğunu Bangladeşliler ve Burmadan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. Bangladeşliler, ülkelerindeki yoksulluktan kurtulmak ve Endonezya ya da Malezya'da iş bulmak amacıyla denize açılırken, Budist çeteler tarafından saldırıya uğrayan ve evleri yakılan Arakanlı Müslümanlar, kendilerini vatandaş olarak kabul etmeyen, hiçbir hak tanımayan Burma'dan kaçmaya çalışıyor.





#Endonezya
#Kuala Lumpur
#Arakanlı Müslümanlar
#Rohingyalar
9 yıl önce