|

11 dakika için 11 bin km

ABD Başkanı Obama, Bin Ladin'in ölümünün birinci yıldönümünde "11 dakikalık" seçim konuşması için 11 bin kilometre uçtu. Afganistan'dan ABD halkına seslenen Obama, El Kaide'yi tamamen yok etme sözü verdi. Seçimdeki olası rakibi Romney, Ladin'in öldürülmesinin seçim malzemesi yapılmasına tepki gösterdi

Kabil
00:00 - 3/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 03:01 - 3/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
11 dakika için  11 bin km
11 dakika için 11 bin km

Kasım ayındaki seçimlerde yeniden aday olan ABD Başkanı Barack Obama, seçim kampanyasını Afganistan'a taşıdı. Beyaz Saray'daki rutin programının ardından sürpriz bir şekilde soluğu Afganistan'daki ABD üssünde alan Obama, Amerikan halkına seçim mesajını da buradan gönderdi. Obama'nın uçağı "Force One" sürpriz bir şekilde bu ülkedeki Bagram askeri üssüne indi.

Bu arada Obama'nın 11 dakikalık "seçim"e yönelik konuşmasını yapması için her şey hazırlanmıştı.

ABD'de halkın en fazla televizyonların başında olduğu bir saatte canlı yayınlanan konuşmasında Obama, El Kaide'yi tamamen yok etme sözü vererek, "Başlattığımız savaşı yarım bırakamayız" dedi.

"El Kaide'nin barınaklarına son vermek ve Afganların egemenliğine saygı göstermenin ötesinde bir planımız yok' diyen Obama, "Afganlarla birlikte çalışacağız ama bu ülkede daimi üsler inşa etmeyeceğiz, kentleri ve dağlarında devriye gezmeyeceğiz. Bu Afgan halkının işi olacak" şeklinde konuştu.

ROMNEY'Yİ KIZDIRDI

Taliban'ın gücünü kırdıklarını savunan Obama, "El Kaide'nin yönetimini, üst düzey 30 liderinden 20'sinden fazlasını ortadan kaldırmak suretiyle yıktık. Ve bir yıl önce, Afganistan'daki bir üsten, askerlerimiz Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonu başlattı" dedi. "Amerika'yı yenilemenin zamanı" diyen Obama, 10 yıllık savaştan ve ekonomik krizden çıktıklarını belirterek sözlerine son verdi. Obama, Afganistan'daki kısa ziyaretinde bu ülkenin devlet başkanı Hamid Karzai'yle de biraraya geldi. Karzai'yle antlaşma imzalayan Obama, ABD'nin askeri varlığının bir şekilde bu ülkede 2024 yılına kadar devamını sağlamış oldu. ABD'de kasım ayındaki seçimlerde Obama'nın karşısına Cumhuriyetçi Parti adayı olarak çıkması beklenen Mitt Romney ise, Bin Ladin'in ölümünün birinci yıldönümünde Afganistan'a yapılan sürpriz ziyarete tepki gösterdi. Romney, Bin Ladin'in öldürülmesinin seçim malzemesi yapılmasına tepki gösterdi.


Obama'ya Taliban'dan bombalı cevap

Obama konuşmasında El Kaide'yle tamamen bağlarını koparması halinde Taliban'la anlaşma yoluna gidebileceklerini de söyledi. Ancak şafak sökmeden Obama'nın uçağı Afganistan'da ayrıldığı sırada Taliban, başkent Kabil'de ABD büyükelçiliğine yakın bölgede üç bomba patlattı. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in yabancı çalışanlarının kaldığı bir binaya düzenlenen saldırıda çoğu Afgan sivil 7 kişi hayatını kaybetti. Taliban'dan yapılan açıklamada, eylemlerin Obama'nın ziyaretine tepki olduğu belirtildi. Afganistan'daki NATO gücü, saldırıya derhal ve etkin biçimde yanıt verildiğini, tüm saldırganların öldürüldüğünü bildirdi.



12 yıl önce