|

180 derece döndüler

Türkiye'nin kendi imkanlarıyla 49 rehineyi kurtarması AB ve ABD tarafından takdir edilirken ülkemize yönelik dezenformasyon furyasının odağı olan Batılı basına konuşan siyasiler de 'Bu başarı Ankara'nın gücünü gösterdi. IŞİD'e karşı ittifakta Türkiye hayati önemde' demeye başladı.

Washington
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:05 - 21/09/2014 Pazar
Yeni Şafak
180 derece döndüler
180 derece döndüler

Türkiye'nin iç ve dış siyasetini rehin almaya çalışan Batı dünyası, bileğini bükemediği Türkiye'nin gücünü kabul etmek zorunda kaldı. Özellikle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından Irak'ın Musul kentinde rehin alınan konsolosluk görevlilerinin tarihi bir operasyonla Türkiye'ye getirilmesi, hem AB ve ABD'de hem de Batı basınında büyük yankıya yol açtı. Başarılı kurtarma operasyonundan sona Türkiye'ye yönelik söylemlerini değiştiren Batı dünyası, ülkemizin IŞİD'e karşı mücadelesinde hayati bir öneme sahip olduğunu tekrarlamaya başladı.

DİĞERLERİ DE BIRAKILSIN

Gıptayla karşılanan kurtarma operasyonuna dair konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, IŞİD terör örgütü tarafından rehin tutulan Türkiye'nin Musul Konsolosluğu personelinin serbest bırakılmasından memnuniyet duyduklarını bildirdi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton ise IŞİD tarafından rehin tutulan Türk rehinelerin serbest bırakılmasından sonra yaptığı yazılı açıklamada, örgütün elindeki diğer rehinelerin de geciktirilmeksizin serbest bırakılmasını talep etti.

ESAS ODAK YENİ TÜRKİYE

Ashton açıklamasında 'Uluslararası koalisyon bölgeyi IŞİD belasından kurtarmakta kararlıdır. Bu girişimde Türkiye hayati ortak ve diyaloğumuz için esas odaktır' ifadesini kullandı. Batılı basına konuşan bir çok siyasi ve sivil toplum temsilcisi ise rehine operasyonunun Türkiye'nin bölgedeki politik ve istihbari gücünün kanıtı olduğunun altını çizdi.

Elleri çok güçlendi!

Musul'daki 49 konsolosluk çalışanının serbest kalması, dış basında geniş yer bulmaya devam ediyor. İngiliz ve Amerikan televizyonları, çalışanların serbest kalmasını birinci haber olarak izleyecilerine aktardı. İngiliz BBC televizyonu, kurtarma operasyonuna MİT'in öncülük ettiğine dikkat çekti. Gezi sürecinde Taksim Meyadanı'na 'muharip muhabir' gönderen Amerikan CNN televizyonu da rehine kurtarma operasyona geniş yer verdi.

FİDYE YOK

Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyonuysa yayında rehineler için fidye ödenmediğini aktardı. Telegraph gazetesiyse rehinelerin nasıl serbest kaldığıyla ilgili ciddi soru işaretler bulunduğunu yazdı. Gazete fidye verilmediğine ve kurtarma operasyonunda ateş açılmadığına dikkat çekti.

ARTIK RAHAT

'Türkiye IŞİD'den petrol alıyor' diyen Amerikan NYT gazetesi de rehinelerin serbest kalmasıyla Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede daha rahat hareket edebileceği yorumuna yer verdi. Alman Deutche Welle televizyonu da 'NATO üyesi Türkiye'yi IŞİD'e karşı koalisyona katılmaktan alıkoyan rehine krizi sona erdi' değerlendirmesinde bulundu.

Operasyonun yankısı sürüyor

Başarılı rehine kurtarma operasyonuna dünya medyası dün de geniş yer verdi.

Die Welt (Almanya)

- Rehinelerle ilgili haberde, 'Nihayet, yaklaşık 3 aydan sonra Musul'da rehin alınan 49 Türk serbest bırakıldı. Rehin alma olayı Türk dış politikasını yoğun şekilde etkiledi' denildi.

ANSA (İtalya)

- Türkiye'yi sevince boğan haber... 'Irak'ta 49 Türk rehine serbest!'

Vatikan Radyosu

- Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu rehinelerin özgürlüklerine kavuşmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Avusturya Haber Ajansı (APA)

- 'Kaçırılan 49 rehine serbest' başlıklı haberde haziran ayında Musul'da konsolosluk binası basılarak kaçırılanların Türkiye'ye geldiğini duyurdu.

İsviçre Haber Ajansı SDA

- SDA haberinde, Davutoğlu'nun Azerbaycan ziyaretini yarıda kesmeden önce gazetecilere, 'Milletçe beklemekte olduğumuz mutlu bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum' dediğini öne çıkardı.

Yeni Müsavat Gazetesi (Azerbaycan)

- Gazete, Musul Başkonsolosu Yılmaz'ın, rehin tutulduğu sürede birkaç kez ölüm tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, 'Vuracaksanız vurun fakat Türkiye'nin onuruyla, gururuyla oynamanıza müsaade edemem' ifadeleri kullandığını aktardı.


10 yıl önce