|

48 saat süre

Suriye’nin başkenti Şam’da rejim, IŞİD ve muhalif birliklerin ateşi arasında kalan Yermuk kampındaki 18 bin Filistinli’den evleri derhal boşaltmaları talep edildi. Talep, rejim karşıtı muhaliflerden geldi. Amacının da IŞİD ile savaşta sivil kayıpları önlemek olduğu sanılıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 27/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 19:34 - 26/04/2015 Pazar
Yeni Şafak

Suriye'nin başkenti Şam'da bazı silahlı muhalif birliklerin, rejimin kuşatması altında bulunan Yermuk mülteci kampında kalan halkın, bölgeyi terk etmesi için 48 saat süre verdiği ileri sürüldü. Talepte bulunan İslam Ordusu (Ceyş el İslam), Ebabil Horan ile Şam el Resul birliklerinin amacının Esed güçleri ile silahlı grupların çatışmaları nedeniyle kamptaki sivillerin daha fazla acı çekmesini önlemek olduğu da iddia edildi.



Öte yandan Yermuk kampındaki yerel aktivistlerden Mustafa Ebu Ubeyde, söz konusu muhalif birliklerin kampın çevresinde kurdukları kontrol noktalarında halkın Yermuk mülteci kampına su ve gıda maddelerin girişine izin vermediğini ifade etti.



13 SİVİL TUTUKLANDI


Ubeyde şunları kaydetti: “Muhalif birlikler, İslami hareketlerin kampa yardımlarını engelledi. 3 yıldan bu yana zor şartlar altında yaşayan kamp halkına baskı uygulayarak insanları Yelda, Beyt Sehim ile Babila beldelerine göçe zorluyorlar.” Ubeyde ayrıca, muhalif birliklerin Yermuk mülteci kampında 13 sivili tutukladığını ve bu durumun artığını dile getirdi.



GENCE 4 GÜN İŞKENCE


Muhalif Şam El Resul birliğinin Muhammed adında bir genci tutukladığını kaydeden Ubeyde, "Genç bana 4 gün boyunca muhaliflerin tutuklu merkezinde kaldığını söyledi. Çıkınca bir kolu kırık ve vücudu morluklarla doluymuş" dedi. Suriye'deki iç savaş öncesinde 170 bin kişinin yaşadığı kamptaki nüfus, çatışmalar nedeniyle 18 bine indi. BM Filistinlilere yardım kuruluşu (UNRWA) Başkanı Pierre Krahenbühl, son günlerde sayının daha da azaldığını ancak kesin rakamı henüz bilmediklerini geçtiğimiz hafta açıklamıştı.



BM'nin üç maddelik planı


Şam yakınlarında Filistinli mültecilerin barındığı Yermuk kampındaki durumu ele alan BM Güvenlik Konseyi, geçtiğimiz hafta Yermuk'taki insani trajediyi dindirmek için hazırlanan üç maddelik plana destek vermişti. Üç maddenin “Yermuk'tan ayrılamayan ya da ayrılmak istemeyen sivillere yardım sağlanması, geçici bir süre başka bir yere yerleştirilmeyi isteyenlere yardımcı olunması ve kampı halen terk etmiş olanlara da insani yardımda bulunulması” olduğu belirtildi.


#Suriye
#Birleşmiş Milletler
#IŞİD
#terör
#savaş
9 yıl önce