|

7.9'luk yıkım

Nepal’in başkenti Katmandu 7,9’luk depremle sarsıldı. Evler ve tarihi yapılar enkaz yığınına dönerken, yıkıntılar arasında kalan bin 251 kişi hayatını kaybetti. Dört ülkede can kaybına neden olan deprem, dünyanın en yüksek noktası Everest’te de çığ düşmesine yol açtı. Afet sırasında zirvede bin dağcının olduğu tahmin ediliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 26/04/2015 Pazar
Güncelleme: 00:23 - 26/04/2015 Pazar
Yeni Şafak

Asya, Nepal'in başkenti Katmandu'yu vuran 7,9'luk depremin şokunu yaşıyor. Nepal tarihinin son 80 yılda gördüğü en şiddetli depremde bin 251 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 bin kişi yaralandı. Dört ülkeyi vuran şiddetli sarsıntı Katmandu'daki asırlık tapınakları yerle bir ederken, depreme evlerinde ve tapınaklarda yakalanan çok sayıda kişi yıkılan binaların altında kurtarılmayı bekledi. Yüzlerce kişinin enkaz altında kaldığı afet başkentte hayatı felç etti.



ALTYAPI TAMAMEN ÇÖKTÜ


Katmandu'da tam bir can pazarı yaşanıyor. Yaralılar sokaklarda tedavi edilmeye çalışılırken, altyapının çökmesiyle birlikte Enformasyon Bakanı Minendra Rijal uluslararası yardım kuruluşlarının desteğine ihtiyaçları olduğunu duyurdu. Bakan Rijal, dün yerel saatle 11.56'da yerin 11 kilometre derinliğinde yaşanan depremin merkez üssünün 2.5 milyon nüfuslu Katmandu'nun 80 kilometre kuzeybatısı olduğunu açıkladı. Görgü tanıkları sarsıntının 2.5 dakika sürdüğünü belirtirken, 7,9 şiddetindeki depremden bir saat sonra da 6,6 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi. Nepal'de 1934 yılında da 8 büyüklüğünde bir deprem yaşanmış ve ağır yıkıma neden olan afette 8 bin 500 kişi hayatını kaybetmişti.



Yaralılar hastanelere sığmıyor


Yollarda derin yarıklar açan ve çok sayıda evin yıkılmasına yol açan depremin ardından yaralılar başkent Katmandu'nun en büyük hastanesine getirildi. Sağlık servislerini ve koridorları dolduran hastalar buralara sığmayınca bazıları battaniyelerin üzerine yatırılarak hastanelerin yakınlarındaki cadde ve sokaklarda tedavi edilmeye çalışıldı.



Everest'te çığ düştü: 18 ölü



Nepal depremi dünyanın en yüksek dağı Everest'te de çığı tetikledi. Everest'e tırmanmak için Himalayalar'da kamp kuran bir grup dağcı şiddetli sarsıntıyla birlikte kopan kar kütlelerinin altında kaldı. Çığın çökmüş buz ve karlardan oluşan Khumbu Buz Çağlayanı ile tırmanış yolunda bulunan üs arasında meydana geldiği ve en az 18 dağcının hayatını kaybettiği açıklandı. Dağcıların Everest'e en çok rağbet ettiği dönem olan nisan ayında yaşanan deprem esnasında kampta 400'ü yabancı bin kadar dağcının olduğu tahmin ediliyor.



Komşular da şokta


Nepal'e komşu ülkeler de sarsıntıdan etkilendi. Şiddetli sarsıntı Hindistan ile Tibet ve Pakistan'da da hissedildi. Hindistan'da 36, Tibet'te 6, Bangladeş'te 4 ve Çin sınırında 12 kişi hayatını kaybetti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi durumu değerlendirmek için bakanlarla bir araya geldi. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Nepal'e yardım göndereceklerini bildirdi.



Tarihi kuleden geriye bu kaldı


Katmandu'da yıkılan tarihi yapılar arasında kentin simge yapılarından Dharahara Kulesi de bulunuyor. Durbar Meydanı'nda UNESCO'nun dünya mirası listesinde bulunan 1832 tarihli ünlü kule toz bulutuna dönerken, yıkılan binanın altında 400 kişinin mahsur kalmış olabileceği ifade ediliyor.







#nepal
#Katmandu
#deprem
9 yıl önce