|

ABD-Küba çözüm süreci

ABD ile Küba, 50 yıldır dondurulan ilişkileri yeniden başlatma kararı aldı. Normalleşme yönünde ilk adımlar da Küba’nın 5 yıldır hapiste tuttuğu ABD’li Alan Gross’u, ABD’nin de Küba 5’lisinin son 3 üyesini serbest bırakmasıyla atıldı.

17:43 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:32 - 17/12/2014 Çarşamba
AA
Aralarında sadece 145 kilometre uzaklık bulunan ABD ve Küba, Fidel Castro’nun 1959 Devrimi’nden sonra askıya alınan diplomatik ilişkileri yeniden başlatmak için görüşmelere başlıyor. Geçtiğimiz yıl bahar aylarından itibaren Kanada’da ve Papa Francis’in de katılımıyla Vatikan’da görüşmeler yürüten iki ülke ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde ilk adımı dün attı. ABD Başkanı Barack Obama dün Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile 45 dakika telefon görüşmesi yaparak ilişkilerinin normalleşmesi konusunda mutabakata vardı. 

DOSTLUK ELİMİZİ UZATIYORUZ

Daha sonra Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçen Obama, “Zamanı geçmiş (Küba’yı izole etme) yaklaşıma son vereceğiz. Katı yaptırımlar ne Amerikalılar’a ne Kübalılar’a hizmet etti” ifadelerini kullandı. Küba halkına “Amerika size dosluk elini uzatıyor” diye seslenen Obama, iki ülke arasında yaşanan tarihi hiçbir zaman silemeyeceklerini ancak ABD’nin Kübalıların kendi kararlarını alabilmesi ve onurlarıyla yaşamaları gerektiğine inandığını söyledi. Obama, “Bugün ABD, sıradan Kübalı’nın hayatını biraz daha iyileştirmek, biraz daha özgür ve refah kılmak için partner olmak istiyor” dedi. 

ABD BÜYÜKELÇİLİK AÇIYOR

İlişkilerin normalleşmesi süreci kapsamında ABD, gelecek aylarda Havana’da büyükelçilik açacak ve iki hükümet arasında üst düzey ziyaretler ve değişimler başlayacak. Normalleşme süreci, ABD’den Küba’ya seyahat yasağının yumuşatılması, inşaat malzemeleri ve tarım ekipmanları ve gibi bazı mal ve hizmetleri ihraç edilebilmesi, ABD’lilerin Küba’da hesap açılabilmesi gibi bazı iyileştirmeleri de kapsıyor. Ayrıca ABD, terörizme destek veren ülkeler listesinde tuttuğu Küba’nın bu konumunu da gözden geçirecek.

PAPA FRANCİSCUS’TAN

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis, ABD ile Küba’nın 50 yılı aşkın süreden sonra diplomatik ilişkileri yeniden kuracak tarihi karardan “derin memnuniyet duyduğunu” açıkladı. Vatikan’dan yapılan açıklamada, Papa Francis’in iki ülke liderine birer mektup yazarak ilişkelerin normalleşmesi çağrısı yaptığı hatırlatıldı. İtalyan basınına yansıyan haberlerde de Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun da Vatikan’ın oynadığı arabuluculuk rolünden dolayı Papa’ya teşekkür ettiği belirtildi. Başkan Obama da yaptığı açıklamada Papa Franciscus’un süreçte oynadığı role dikkati çekti.


İlk adım tutuklu takası

ABD Başkanı Obama ve Küba lideri Castro arasındaki mutabakatın ilk adımları iki ülkenin karşılıklı olarak 4 tutukluyu sarbest bırakmasıyla atıldı. İlk olarak Küba, 5 yıldır hapiste tuttuğu ABD’li iş adamı Alan Gross’u serbest bırakıldı. Gross, ABD uçağı ile Küba’dan ayrılırken, söz konusu anlaşma çerçevesinde ABD’de tutuklu bulunan 3 Kübalı da salıverildi. ABD’nin Gross’un salıverilmesine karşılık, Miami’de tutuklu bulunan “Küba Beşlisi”nin kalan son 3 üyesini serbest bıraktığı kaydedildi. Salıverilen Kübalıların isimleri açıklanmadı.

#abd
#küba
#fiedel castro
9 yıl önce