|

ABD net değil

Türkiye ve ABD’nin Rakka görüşmelerindeki en büyük pürüz terör örgütü PYD/PKK. ABD yönetimi PYD’nin operasyonda yer alıp almayacağı konusunda henüz tavrını netleştirmedi. Türkiye, ÖSO birlikleri ile Arap savaşçılardan oluşan 10 bin kişilik gücün Rakka’ya girmesini istiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/02/2017 Pazar
Güncelleme: 02:36 - 19/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
ABD net değil
ABD net değil

Türkiye'nin ABD'li muhatapları ile Rakka Operasyonu üzerinde yaptığı görüşmelerde henüz ana prensipler üzerinde bir anlaşmaya varılamadı. Türkiye, özel eğitimli ÖSO unsurları ve Arap unsurlardan oluşan yaklaşık 10 bin kişilik bir gücün uluslararası koalisyon tarafından desteklenmesi suretiyle Rakka operasyonunun yapılmasını önerdi. Türkiye, muhalif gücü yönlendirmek üzere, harekatın planlamalarına Özel Kuvvetler unsurlarıyla destek vermeye de hazır. Ancak buna karşın ABD'li muhatapların halen operasyonda PKK/PYD/YPG'nin yer alıp almayacağı konusunda net bir tavır ortaya koymadığı öğrenildi.



PYD İLE OPERASYON OLMAZ


ABD'nin bir yandan SDG bir yandan da TSK destekli ÖSO güçleriyle DEAŞ'ı kıskaca almak şeklinde dolaylı olarak gündeme getirilen planları ise Türkiye tarafından kabul görmüyor. Türkiye ve ABD ana prensiplerde henüz anlaşmaya varamadı. Bunun en önemli nedeni de PKK/PYD/YPG'nin operasyonda yer alıp almayacağı konusunda ABD'li muhatapların ağzından henüz net bir söz, ifade çıkmış olmayışı. Amerikalı yetkililer Türk muhataplarıyla görüşmelerinde “Bu işi YPG ile yapacağız” demiyorlar. Ancak aksini de bugüne kadar dile getirmediler.




ÖSO VE ARAP GÜCÜ GİRMELİ


Türkiye ise, ABD'nin bu yaklaşımı karşısında önüne konulan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve bu yapı içerisindeki PKK/PYD/YPG unsurlarının yer almamasını bir ön şart olarak masaya koymuş durumda. Türkiye, yaklaşık 4 bin kadar yerel Arap unsurun da dahil edildiği yaklaşık 10 bin kişilik bir muhalif grupla bu operasyonun gerçekleştirilebileceğini Amerikalı muhataplarına iletti.



ÖZEL KUVVET DESTEĞİ


Türkiye, Rakka operasyonuna sınırlı ancak etkili bir destek öngörüyor. Türkiye, bugünkü planlamalar nezdinde, Fırat Kalkanı Harekatı'nda kullanılana benzer bir kara gücünü Rakka'ya taşımayı düşünmüyor ve bugüne kadar görüşmelerde herhangi bir şekilde de böyle bir konu dile getirilmiş değil. Ancak bu işin ÖSO ve yerel Arap unsurlardan oluşacak bir güçle yapılması halinde, operasyon planlamalarına destek vermek üzere 100-150 personelden oluşan özel kuvvet unsurlarıyla katkı sağlanabileceği noktasında da gerekli desteği vermeye hazır olunduğunu vurguluyor.


#ABD
#Türkiye
#Rakka
#PYD
7 yıl önce