|

ABD: Türkiye değerli bir ortak

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Elissa Smith, Türkiye'nin IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun çabalarına çok önemli katkılarda bulunduğunu belirterek, "Türkiye stratejik müttefik, yakın dost ve koalisyon için değerli bir ortak. Türkiye'nin koalisyon çabalarına katkılara istekliliğini takdir ediyoruz ve bundan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Aa
00:00 - 21/10/2014 Salı
Güncelleme: 11:16 - 21/10/2014 Salı
Yeni Şafak
ABD: Türkiye değerli bir ortak
ABD: Türkiye değerli bir ortak

Pentagon Sözcüsü Smith, Amerikan güçlerinin Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin sağladığı küçük silahlar ve insani yardımı Kobani'deki güçlere havadan göndermesiyle ilgili soruları yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçmesine Türkiye'nin yardımcı olduğuna yönelik sözlerinden memnuniyet duyduklarını belirten Smith, "Bu, müttefikimiz Türkiye'nin koalisyonda oynayabileceği yapıcı role dair yeni bir örnek oluşturuyor" diye konuştu.

Kobani'deki güçlere gönderilen küçük silah ve mühimmatın içeriğine dair bilgi veremeyeceklerini ifade eden Smith, bu silah ve cephaneyi Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin sağladığını, ABD güçlerinin sadece bu tedariğin Kobani'ye havadan ulaştırmasını yaptığını bildirdi.

Peşmergeye birçok ülke silah yardımı yaptı

Smith, Kobani'deki güçlere gönderilen silahların geçmişte ABD'nin Irak ve IKBY'ye sağladığı silahlardan olup olmadığına yönelik soru üzerine, Irak'taki bölgesel yönetime birçok farklı ülkeden silah ve mühimmat yardımı yapıldığını söyledi.

Smith, "Daha önce peşmergeye ikmal yapılması hakkında söylediğimiz gibi onların öncelikli ihtiyaçları küçük silahlar, havan topları ve mühimmat. Onların ihtiyacı olan birçok malzemeyi ABD üretmediği için bu taleplerde uluslararası ortaklarımızla çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

IKBY'ye sağlanan yardımlarla ilgili olarak Smith, şu bilgileri verdi:

"Bu yıl ABD, Irak'ta Irak güvenlik güçleri için kritik önemdeki terörle mücadele malzemesi ve tedarikleri için 650 milyon dolarlık sevkiyatı hızlandırdı. Bu sevkiyat Hellfire füzeleri, helikopter roketleri, tank cephaneleri, el bombaları, tüfekler, küçük silahlar ve mühimmatı içeriyor. Irak merkezi hükümeti de Erbil'e 300 tondan fazla malzeme gönderdi. Bağdat ve Erbil arasındaki bu işbirliğinden memnuniyet duyuyoruz ve yeni hükümetin idaresi altında bu iletişimin artmasını arzu ediyoruz.

Bunun yanında, birçok ülke Irak'a silah ve mühimmat teklifinde ve hibesinde bulundu. ABD'nin de içinde yer aldığı altı ülke lojistik ve ulaşım desteği verdi. Çokuluslu ortaklar grubu, 16 Eylül'de Kürt yönetimine Arnavutluk'un silah ve cephanelik bağışını ulaştırmayı tamamladı. Bugüne kadar IKBY'ye Irak ve uluslararası toplum 900 bin tondan fazla ekipman hibe etti ve bu ekipmanlar hızlı biçimde 45'ten fazla uçakla yerlerine gönderildi. Irak hükümetine ek olarak Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Macaristan, Estonya, Yunanistan, Hırvatistan ve diğer birçok diğer ülke bağışlar yaptı veya teklifte bulundu. Bu teslimatların koordinasyonu da devam ediyor."

IŞİD tarafına düşen bir konteyner imha edildi

Pentagon Sözcüsü Elissa Smith, Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan silahlı güçlere yapılan bu takviyelerin yanlış ellere düşme risklerine dair soru üzerine de sahadaki Kürt güçlere 28 konteyner yardım sağlandığını, bunların 27'sinin yerine ulaştığını, IŞİD'in hakim olduğu bölgeye düşen bir konteynerin ABD hava saldırılarıyla imha edildiğini bildirdi.

Türkiye'nin PYD'yi PKK'nın bir kolu olarak terörist örgüt gördüğü ve hassasiyetlerinin hatırlatılması üzerine Smith, "Bu havadan yardımlar Kobani'yi almaya çalışan IŞİD'e karşı Kürt direnişinin devam etmesine yönelik. Gönderilen silahlar, mühimmat ve tıbbi yardımlar da Irak'taki Kürt yetkililer tarafından sağlandı" yanıtını verdi.

Türkiye koalisyona önemli katkılarda bulunuyor

Smith, İncirlik üssünün kullanımı veya Türkiye'den kara yardımı ilgili Türk hükümeti ile görüşüp görüşmedikleri sorusunu da yanıtladı.

"Türkiye'nin koalisyona katkı sağlayabileceği diğer birçok yolları görüşmeye devam ediyoruz ancak bu konularda henüz bir karara varılmış değil" diyen Smith, Türkiye'nin koalisyona halihazırdaki katkılarının altını çizdi.

Smith, "Görüşmelerde özel askeri önlemlerin konuşulmasının yanı sıra Türkiye, 1 milyonu aşkın Suriyeliye ev sahipliği yapması, Suriyeli muhalifler için insani yardım koridorunu koruması ve yabancı savaşçıların ve petrol kaçakçılığının geçişinin önlenmesine yönelik tedbirler alması da dahil ve bunlarla da sınırlı kalmayacak şekilde zaten koalisyonun çabalarına çok önemli katkılarda bulunuyor" dedi.

Türkiye'nin stratejik müttefik, yakın dost ve koalisyon için değerli bir ortak olduğunu vurgulayan Smith, "Türkiye'nin koalisyonun çabalarına katkıya istekliliğini takdir ediyoruz ve bundan memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Smith, ABD Avrupa ve Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan bir ekibin Ankara'da askeri düzeyde temaslarda bulunduğunu hatırlatarak önemli ilerlemeler sağladığını söyledi ve Türkiye'nin Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi ve ekipman sağlanmasına yönelik programa katılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

9 yıl önce